-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sudėtinga stuburo tiesinimo operacija suaugusiajam: atlikta pirmą kartą Lietuvoje

Santaros klinikose suaugusiam pacientui atlikta itin didelio laipsnio skoliozės unikali operacija. Jai buvo taikomas ilgas pasirengimo etapas ir daug papildomų priemonių pačios operacijos metu.
Pacientas išvyksta namo
Pacientas išvyksta namo / Santaros klinikų nuotr.

Didelio laipsnio C formos stuburo iškrypimas yra iššūkis visiems stuburo chirurgams. VUL Santaros klinikų Neurochirurgijos centro gydytoja neurochirurgė Ona Lapteva, ortopedai traumatologai dr. Giedrius Bernotavičius ir Šarūnas Bernotas yra vieninteliai chirurgai Lietuvoje, užsiimantys tokia chirurgijos rūšimi, rašoma klinikų pranešime spaudai.

Santaros klinikų nuotr./O.Lapteva ir dr. G.Bernotavičius
Santaros klinikų nuotr./O.Lapteva ir dr. G.Bernotavičius

Stuburą pažeidė auglys

Vaikinui skoliozę (stuburo iškrypimą) sukėlė nugaros smegenų auglys. Skoliozė didėjo maždaug iki 120 laipsnių, tokia stuburo būklė kėlė grėsmę kvėpavimui – trukdė tinkamai funkcionuoti plaučiams. Pirmą kartą neurochirurgė O.Lapteva dėl nugaros smegenų auglio šį pacientą operavo Santaros klinikų Vaikų ligų padalinyje.

Antroji operacija atlikta suėjus pilnametystei – neurochirurgė O.Lapteva ir ortopedas traumatologas G.Bernotavičius šį pacientą operavo suaugusiųjų Neurochirurgijos centre. Operacijos tikslas buvo sustabdyti iškrypimą, koreguoti jį tiek, kiek yra saugu nesukeliant paralyžiaus pacientui bei atkurti ir išsaugoti plaučių funkciją.

Santaros klinikų nuotr./Prieš ir po stuburo tiesinimo operacijos
Santaros klinikų nuotr./Prieš ir po stuburo tiesinimo operacijos

„Įprastai operuojame pacientus, kuriems skoliozės laipsnis yra 45–50 laipsnių. Šiuo atveju jis buvo apie 120 laipsnių. Todėl operacija laikoma sudėtinga, visą chirurgijos planą reikėjo itin kruopščiai susiplanuoti, nes taip iškrypusį stuburą koreguoti sudėtinga – jis nepaslankus“, – sako dr. G.Bernotavičius.

Pasirengimas operacijai truko tris savaites

Pasak dr. G.Bernotavičiaus, mažiems vaikams prieš sudėtingą stuburo iškrypimo operaciją kartais taikoma tempimo procedūra (Halo tempimas), kuria siekiama paruošti stuburą ir nugaros smegenis korekcijai, kad būtų sumažinta rizika nugaros smegenų pažeidimui.

„Esant labai dideliam stuburo iškrypimui, kartais prieš operaciją reikalinga taikyti skeleto tempimą, – aiškina gydytoja O.Lapteva. – Tokiu atveju ant paciento galvos montuojama žiedo arba trikampio sistema, sujungta su svareliais, ir pacientas apie tris savaites tempiamas tam, kad iškrypimas taptų mažesnis, atsirastų daugiau vietos plaučiams, kurie ruošiami operacijai ir narkozei.

Tempimo galutinis svoris buvo 20 kg. Rentgeno nuotraukose buvo stebima, kaip vyksta stuburo korekcija, kiek atsiranda vietos plaučiams.“

Stuburo deformacijos operacijai panaudoti implantai

Ortopedas traumatologas dr. G.Bernotavičius:

„Stuburas tiesinamas su specialiais implantais, kurie įsriegti į slankstelių kojytes, papildomai fiksuojami ir kiti implantai (lavsaninės juostos), skirti tiesinimo procedūrai atlikti.“

Santaros klinikų nuotr./Pacientas po operacijos išvyksta namo
Santaros klinikų nuotr./Pacientas po operacijos išvyksta namo

Neurochirurgė O.Lapteva chirurginės operacijos techniką apibūdina kaip kelių etapų – įsriegti implantai, taikyta fiksacija sraigtais ir specialiomis juostomis bei tempimas:

„Specialios juostos leido vaikino stuburą patiesinti ir slankstelius atsukti taip koreguojant iškrypimą. Papildomai stubure atlikta daug atlaisvinimo osteotomijų (kaulo pjūvių). Tempimo procedūra buvo taikoma ir operacijos metu – pacientas buvo ištemptas už galvos ir už kojų, iš viso 23 kg svorio tempiant į abi puses. Atliktos osteotomijos leido pasiekti didesnę korekciją.“

Po operacijos pacientas pamažu sveiksta, šiuo metu yra aktyvus, vaikštantis, laimingas išvyksta į namus. Paklaustas, ko labiausiai norėtų, vaikinas atsakė: „Labiausiai noriu eiti į mokyklą, susitikti su draugais ir esu itin dėkingas visam medikų kolektyvui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius