-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikatos apsaugos ministerija siūlo kaip mažinti vaistų kainas

Siekdama mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas bei priemokas, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo keisti bazinės vaisto kainos skaičiavimo metodiką.
Traumų ir skubios pagalbos skyrius
Vaistai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte, be kita ko, siūloma nustatyti, kad to paties tarptautinio pavadinimo vaisto bazinė kaina, nepriklausomai nuo gamintojo, negalėtų būti didesnė negu Estijoje, Lenkijoje, Čekijoje ir kitose referencinėse Europos Sąjungos šalyse, artimose Lietuvai tiek geografiškai, tiek ekonomiškai.

„Įteisinus šią nuostatą, atsirastų galimybė mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas ir taupyti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšas. Vien pernai, pritaikius analogišką taisyklę vaistams, kurių generiniai analogai yra rinkoje daugiau negu 5 metus, buvo sutaupyta beveik 10 mln. eurų“, - nurodo ministerija.

Taip pat siūloma, kad priemoka už generinį 100 proc. kompensuojamą vaistą, kurio gamintojo kaina grupėje mažiausia, būtų nulinė.

„Šiuo metu pacientai net ir už pigiausią 100 proc. kompensuojamą vaistą turi sumokėti priemoką, jei jos nekompensuoja gamintojas ar vaistinės, taikydamos minimalų prekybos antkainį. Tokiu būdu pacientai nėra suinteresuoti įsigyti pigesnių generinių vaistų, gamintojai taip pat nėra suinteresuoti, kad jų vaistų kaina būtų mažiausia“, – pranešime teigė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Pakeitimai neleistų į kompensuojamųjų vaistų kainyną įrašyti vaistų, neatitinkančių deklaruotos kainos reikalavimo, taip pat į kainyną nebepadėtų patekti deklaruojama nuolaida, užuot mažinus deklaruojamas kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius