Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikatos apsaugos sistemos atstovai ragina pirkti pigesnius vaistus

Sveikatos apsaugos sistemos atstovai ragina pacientus pirkti pigesnius vaistus sakydami, kad pigesnis vaistas nereiškia prastesnės jo kokybės ar didesnės vartojimo rizikos.
Vaistai
Vaistai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Visiems vaistams, tiek brangiems, tiek pigiems, yra taikomi tie patys kokybės reikalavimai, veikliosios medžiagos kiekis yra tas pats ir jie gydo lygiai taip pat“, – žurnalistams trečiadienį viename Vilniaus restorane sakė Valstybinės ligonių kasos (VLK) Vaistų kompensavimo skyriaus vedėja Kristina Garuolienė.

Pernai vaistų ir medicinos pagalbos priemonių įsigijimo išlaidoms kompensuoti buvo išleista beveik 213 mln. eurų, o šiemet šioms reikmėms numatyta maždaug 218 mln. eurų.

2015 metais atlikta kompensuojamųjų vaistų suvartojimo analizė rodo, kad pacientai, įsigydami kompensuojamųjų vaistų, iš viso sumokėjo 54 mln. eurų priemokų. VLK direktoriaus pareigas laikinai einančio Gintaro Kacevičiaus teigimu, jei visi pacientai būtų rinkęsi pigesnius vaistus su ta pačia veikliąja medžiaga, priemokų suma būtų dukart mažesnė.

K.Garuolienė teigė, kad ekonomiškai stipriose šalyse yra vartojama daugiau pigesnių vaistų nei silpnesnėse valstybėse.

„Siūlau ir mūsų pacientams elgtis taip, kaip elgiasi turtingų šalių pacientai“, – sakė ji.

„Gydo ne pagalbinės medžiagos, gydo ne pakuotės spalva, ne tabletės spalva, ne tabletės forma, gydo vaisto veiklioji medžiaga, tiek brangiuose, tiek pigiuose vaistuose“, – pridūrė VLK atstovė.

Tuo metu sveikatos apsaugos viceministras Valentinas Gavrilovas teigė, kad pacientų pasirinkimas pirkti pigesnius vaistus būtų naudingas ir pačiai sveikatos apsaugos sistemai, nes tokiu būdu ilgainiui mažėtų ir brangesnių vaistų kaina.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje 1,2 mln. pacientų vartoja kompensuojamuosius vaistus. Apie 400 tūkst. tokių pacientų yra vyresni nei 65 metų. Jiems skirtų vaistų kompensavimui pernai buvo išleista apie 77 mln. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius