-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sveikatos ekspertai paaiškina: ką būtina žinoti, jei netoleruojate karščio

Kiekvieno žmogaus kūno reakcija į šilumą ar karštį skiriasi. Remiantis JAV Nacionalinės medicinos bibliotekos („MedlinePlus“) duomenimis, kai kuriais atvejais aukšta oro temperatūra gali sukelti karščio netoleravimą – kūnas perkaista, sunkesniais atvejais didelis karštis gali iššaukti vadinamąjį karščio mėšlungį, šilumos išsekimą ar šilumos smūgį.
Karštis
Karštis / 123RF.com nuotr.

„Mūsų kūnai sukurti taip, kad būtų palaikoma pastovi temperatūra, todėl daugelis taip blogai ištveria karštį. Žmogus dar vadinamas „homeotermu“, – Health.com teigė medicinos mokslų daktaras, greitosios medicinos pagalbos gydytojas Erikas D.Axene'as.

– Mūsų kūno reguliavimo sistema turi palaikyti pastovią, optimalią maždaug 36,6°C temperatūrą, kuri yra labai svarbi visoms organų sistemoms. Deja, kai įvairios aplinkos sąlygos ar ekstremalūs aplinkos veiksniai trukdo mūsų reguliavimo sistemoms, kūnas gali perkaisti, įvyksta hipertermija“.

Sveikatos ekspertai rekomenduoja atkreipti dėmesį į karščio netoleravimo simptomus, nurodo, kokios žmonių grupės turi didžiausią riziką, ir kaip galima išvengti galimų sveikatos sutrikimų.

Kokie yra karščio netoleravimo simptomai?

Vienas dažniausių karščio netoleravimo požymių yra padidėjęs prakaitavimas, teigia medicinos mokslų daktarė Chantel Strachan, Columbia Doctors ir Kolumbijos universiteto Irvingo medicinos centro gydytoja. Tačiau kai kuriems žmonėms karščio netoleravimas gali pasireikšti ir daugeliu kitų simptomų:

  • padidėjęs prakaitavimas;
  • galvos skausmas, svaigimas;
  • itin didelis nuovargis;
  • padažnėjęs kvėpavimas;
  • padidėjęs širdies susitraukimų dažnis;
  • pykinimas;
  • staigūs nuotaikos pokyčiai;
  • sumažėjusi dėmesio koncentracija.

Jei kenčiate nuo karščio netoleravimo ir jaučiatės perkaitę, nesistebėkite, jei aplinkiniai panašioje aplinkoje jaučiasi gerai, sako dr. Natasha Bhuyan, One Medical West Coast regiono medicinos direktorė. Žinoma, daugelis šių simptomų taip pat būdingi ir kitiems susirgimams, todėl geriau pasitarkite su gydytoju apie savo savijautą.

123RF.com nuotr./Perkaitimas
123RF.com nuotr./Perkaitimas

Kam labiausiai gresia karščio netoleravimas?

Yra keletas skirtingų priežasčių, kodėl vieni žmonės jautresni karščiui ir jiems gali būti būdingas karščio netoleravimas. MedlinePlus išskiria jų keletą:

  • Amfetaminų ar kitų stimuliatorių vartojimas
  • Didelis nerimas
  • Kofeino vartojimas
  • Menopauzė
  • Padidėjęs skydliaukės hormonų kiekis

Pasak Dr. C.Strachan ir Dr. N.Bhuyan, yra keletas kitų rizikos veiksnių, kurie daro įtakos polinkiui netoleruoti aukštos oro temperatūros:

  • mažas vaikas ar vyresnio amžiaus asmuo,
  • sėslesnis gyvenimo būdas,
  • patyrus nugaros smegenų pažeidimą, dėl kurio gali būti apribotas žmogaus jautrumas temperatūrai.
  • tam tikros sveikatos būklės (pvz.: išsėtinė sklerozė ir diabetas) taip pat gali sutrikdyti žmogaus vidinės temperatūros reguliavimą, todėl tokiems asmenims kyla didesnė šilumos netoleravimo rizika.

Be minėtų veiksnių ir sveikatos būklių, gydytojas dr. E.Axene’as pabrėžia, jog netoleravimas karšiui gali atsirasti ir tuomet, jei žmogus ilgesnį laiką praleidžia karštame klimate, kuriame yra didelė arba maža drėgmė, dideliame aukštyje arba ilgai būna tiesioginėje saulėje. Ypač rizikinga sveikatai, anot jo, jei žmogus nedėvi tinkamų drabužių ir negeria pakankamai vandens.

Fotolia nuotr./Moteris geria vandenį
Fotolia nuotr./Moteris geria vandenį

Kaip užkirsti kelią paūmėjimams?

Kalbant apie šilumos netoleravimą, labai svarbu užkirsti kelią šios būklės paūmėjimams. Greitosios medicinos pagalbos gydytojas Dr. E.Axene’as sako, jog svarbu klausytis savo kūno, kad būtų išvengta karščio netoleravimo ar kitų su tuo susijusių ligų: „Visada reikia ruoštis galimam karščio poveikiui, nesvarbu, ar vykstate atostogauti, ar žaidžiate futbolą, ar dirbate kieme, tai labai svarbu, norint išvengti su aukšta oro temperatūra susijusių ligų“.

Patarimai:

  1. Jei esate karštoje aplinkoje, stenkitės gerti kuo daugiau vėsinančių skysčių.
  2. Jei tik yra galimybė, apribokite laiką, kurį praleidžiate lauke.
  3. Dėvėkite laisvus, šviesius drabužius.
  4. Ribokite arba visai atsisakykite alkoholio.
  5. Jei tik yra galimybė, praleiskite patalpose, kur yra oro kondicionierius ar ventiliatorius.
  6. Jei tik yra galimybė, nešiokitės vėsinančius/šaldymo paketus.

Svarbu: jei turite tam tikrų sveikatos sutrikimų, dėl kurių gali padidėti karščio netoleravimo rizika, pasitarkite su savo gydytoju apie galimus gyvenimo būdo pokyčius ar būtinus medikamentus. Gydytojas suteiks tikslesnių patarimų, atsižvelgdamas į jūsų ligos simptomus.

Parengta pagal: Health.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius