Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikesnio maisto gamintojus ir vartotojus vienija „Rakto skylutė“

Dar visai neseniai, rinkdami maisto produktus į pirkinių krepšelį, net nesusimąstydavome, ar mūsų pasirinkimas yra geras ir bus naudingas sveikatai. Šiandien teorinės žinios apie sveiką gyvenseną ir subalansuotą mitybą mus pasiekia kone kasdien, tačiau tas žinias pritaikančių praktikoje procentas lietuvių tarpe yra toli gražu ne toks, dėl kurio sveikatos specialistai galėtų ramiau atsikvėpti.
Sveikesni produktai žymimi žaliu „Rakto skylutės“ simboliu
Sveikesni produktai žymimi žaliu „Rakto skylutės“ simboliu / 123RF.com nuotr.

Lietuviams dar trūksta supratimo apie sveiką gyvenseną

„Informaciją apie sveiką gyvenseną daug lietuvių vis dar praleidžia nematydami, toks fenomenas yra“, – taip dalies visuomenės nusiteikimą sveikatos mitybos ir gyvensenos klausimais apibūdina Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas. Skatinančios ir motyvuojančios rūpintis sveikata informacijos, anot pašnekovo, yra tikrai daug, ir Lietuvoje ji prieinama įvairioms gyventojų grupėms. „Bet gyventojų aktyvumo procentas ir pirkinių krepšeliai rodo, kad sveikata pas mus nėra vertinga prekė, daugelis vis dar stokoja sąmoningumo. Toks įspūdis, kad lietuviai valgo taip, tarsi tai būtų jų „paskutinė vakarienė”, o toliau – kaip bus, taip bus”, – pasakoja SAM specialistas.

Netaisyklinga mityba – vienas iš svarbiausių rizikos veiksnių, skatinančių lėtinius susirgimus. Lietuvai ši statistika negailestinga – širdies ir kraujagyslių ligos bei onkologiniai susirgimai mūsų šalyje lemia 3/4 visų Lietuvos gyventojų mirčių, Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje pagal širdies infarktų skaičių.

Vida Press nuotr./Kepamos dešrelės
Vida Press nuotr./Kepamos dešrelės

Sveikesni produktai imti žymėti specialiu simboliu

Visgi, pastaruosius keletą metų aktyviai skambinant pavojaus varpais, susidomėjimas sveika mityba ima sparčiai didėti, teigia dr. A. Kranauskas ir pastebi, kad šiuo metu beveik kas trečias gyventojas žino ar bent yra girdėjęs ir apie „Rakto skylutę” – simbolį, kuriuo Lietuvoje žymimi sveikatai palankesni maisto produktai. Kuo išskirtinė ir kodėl verta kiekvieno vartotojo dėmesio šis simbolis bei juo ženklinti maisto produktai?

Daugybe mokslinių tyrimų jau įrodyta, kad su tam tikru maistu į mūsų organizmą kas dieną patenka ir medžiagos, dėl kurių sukelto „efekto” organizmui ilgainiui teks neišvengiamai minti gydymo įstaigų slenksčius. Prevencinių priemonių tokiai grėsmei yra labai daug, bet viena iš lengviausių – gausiame maisto prekių asortimente pirmiausia ieškoti „Rakto skylutės” simboliu paženklintų maisto produktų. Šis simbolis žymi įprasto maisto produktus, tačiau sveikatai palankesnius – juose yra įdėta mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, išsaugota daugiau maistinių skaidulų. Į „Rakto skylutės“ simboliu ženklinamus maisto produktus neleidžiama dėti jokių pakaitalų, kurie didintų produkto kaloringumą, keltų glikeminį indeksą ar kitaip mažintų produkto palankumą sveikatai.

Sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo sistema, žymima „Rakto skylutės“ simboliu, Lietuvoje įsteigta 2014 metais, siekiant gerinti gyventojų sveikatą ir mitybą, sudaryti galimybę atsirasti rinkoje daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų, o vartotojui padėti lengviau šiuos produktus atrasti tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų (pvz., daugiau maistinių skaidulinių medžiagų ir vitaminų turinčią duoną tarp kitų duonos gaminių, mažesnio riebumo ir ne tokį saldų jogurtą ar net sveikatai palankesnės sudėties dešreles tarp kitų šios grupės mėsos gaminių).

Organizatorių nuotr./„Rakto skylutės“ simbolis
Organizatorių nuotr./„Rakto skylutės“ simbolis

„Rakto skylutė“ – objektyviausias sveikesnių produktų simbolis Europoje

„Rakto skylutė“ yra Europos Sąjungoje registruotas prekių ženklas, kurio savininkė – Švedijos Nacionalinė maisto agentūra. Tai plačiausiai Europoje paplitęs simbolis tarp panašios paskirties ženklų, jį Europos Komisija laiko pozityviu ir objektyviausiu. Skandinavijos šalių rinkoje yra jau virš dešimt tūkstančių pavadinimų produktų, pažymėtų „Rakto skylutės“ simboliu. Tuo tarpu Lietuvoje šiuo metu – 212 ženklinti produktai, tačiau, vertinant sistemos naudojimo laikotarpį bei mūsų rinkos apimtis, Lietuvos aktyvumas yra džiuginantis, šalies gamintojai vis labiau atsigręžia į sąmoningą vartotoją ir rūpinasi savo produkcijos kokybe bei sveikumu.

Lietuvos rinkoje nuolat atsirandantys nauji „Rakto skylutės" simboliu pažymėti maisto produktai naudingi ne tik racionaliau besirenkantiems maistą vartotojams, bet ir maisto gamintojams bei šalies ekonomikai, nes plečia maisto produktų asortimentą, didina vartotojų ratą bei atveria naujas eksporto galimybes, ypač į Skandinavijos šalis.

Organizatorių nuotr./Klaipėdos mėsinės jautienos dešrelės su Dižono garstyčiomis ir krienais
Organizatorių nuotr./Klaipėdos mėsinės jautienos dešrelės su Dižono garstyčiomis ir krienais

Iš mėsos gamintojų prie ženklinimo pirmoji prisijungė „Klaipėdos mėsinė“

Ilgą laiką Lietuvos mėsos gamintojų atstovai tikino, kad sveikatai palankesnių mėsos gaminių dešrų ir dešrelių kategorijoje negali būti ir niekada nebus, tačiau lietuviui, kaip sakoma, nieko nėra neįmanomo – tokių produktų jau yra, o šiais pasiekimais pirmieji džiaugiasi „Klaipėdos mėsinės” technologai.

Nestandartinių sprendimų nebijanti „Klaipėdos mėsinė” prie mitybos įpročius gerinančios iniciatyvos prisijungė 2017 metais, kilus sumanymui sukurti naują produktą iš jautienos. Taip atsirado Limousine linijos dešrelės, gaminamos iš aukštos kokybės liesos jautienos.

Organizatorių nuotr./Klaipėdos mėsinės jautienos dešrelės pagardintos vynu ir Provanso žolelėmis
Organizatorių nuotr./Klaipėdos mėsinės jautienos dešrelės pagardintos vynu ir Provanso žolelėmis

Sveikesnių mėsos produktų asortimentą papildžiusiose „Klaipėdos mėsinės” jautienos dešrelėse riebalų kiekis siekia 8-9 procentus („Rakto skylutė“ leidžia iki 10 proc. riebalų). Šių dešrelių gamyboje taip pat nenaudojami ir E raide žymimi maisto priedai. Tai absoliuti naujiena Lietuvos mėsos rinkoje. „Naujos mūsų dešrelės yra natūralios jautienos mėsos spalvos, jų gamyboje nenaudojami jokie spalvos dažikliai ar balintojai”, – naujo produkto gamybos ypatumais dalijasi M. Valančius.

Virš 200 pavadinimų mėsos gaminių Lietuvos ir pasaulio rinkoms tiekianti „Klaipėdos mėsinė" palankesnių sveikatai dešrų bei dešrelių asortimentą jau pristato didžiųjų prekybos centrų lentynose. Šiuo metu prekyboje galima rasti trijų rūšių virtas ir karštai rūkytas jautienos dešreles, paženklintas „Rakto skylutės“ simboliu. Ne tik nauju skoniu, bet ir sveikesniu pasirinkimu šią vasarą taip pat galės mėgautis iškylautojai – Limousine linijos karštai rūkytos dešrelės idealiai tinkamos kepimui, nes jų gamyboje nenaudojama nitritinė druska. „Ateityje išskirtinės Limousine linijos produktų iš jautienos asortimentą ketiname plėsti, todėl sveikata besirūpinantiems vartotojams tikrai turėsime ką pasiūlyti” – sako „Klaipėdos mėsinės” vadovas M. Valančius.

Organizatorių nuotr./Klaipėdos mėsinės virtos jautienos dešrelės
Organizatorių nuotr./Klaipėdos mėsinės virtos jautienos dešrelės

Visų „Rakto skylute“ ženklintų produktų, šiuo metu esančių Lietuvos rinkoje, sąrašas yra čia.

Su „Rakto skylute” ženklinamų maisto produktų kriterijais galima susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius