Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švenčių stalo pavojai: kada ir ko geriau nevalgyti

Nukrautas vaišių stalas per didžiąsias metų šventes dažnai tampa priešu mūsų organizmui. Įvairūs kaloringi patiekalai ir besaikis valgymas gali sukelti ne tik nemalonius pojūčius, bet ir rimtas virškinimo problemas. Dažniausiai gresia persivalgymas, bet jis – tik vienas iš pavojų. Sunkumų gali kilti ir dėl per šventes gausiai valgomo tarpusavyje nederančio maisto, pagedusių ar nešviežių kažkieno atvežtų lauktuvių, o gal net ir dėl per didelio margučių kiekio.
Kepsnys
Kepsnys / 123RF.com nuotr.

„Eurovaistinės“ farmacininkas Robertas Medutis sako, kad paprastai dar prieš šventes dalis žmonių apsilanko vaistinėje ir iš anksto pasirūpina virškinimą gerinančiais preparatais, nes jau žino, kad pakilus nuo vaišių stalo gali kilti bėdų. Tačiau pasitaiko ir tokių, kurie pagalbos ieško jau tik pajutę pirmuosius persivalgymo simptomus, kai nuo besaikio valgymo sutrinka virškinimo sistema, paūmėja gastritas, stringa žarnyno veikla.

Didžiausia klaida valgant – maisto maišymas. Kadangi nepatogu atsisakyti, valgome viską iš eilės ir taip pertempiame skrandį. Todėl intensyviai valgyti turėtume iki pirmo atsirūgimo.

„Persivalgius žmonės dažniausiai jaučia nemalonius ir skausmingus pojūčius: pilnumą skrandyje, tempimą pilvo srityje, skausmą po krūtinkauliu, vidurių pūtimą, raugulį, pykinimą, nuovargį ar mieguistumą. Sutrikus virškinimo sistemai pablogėja ir maisto medžiagų įsisavinimas, suvalgytas maistas ilgai užsistovi, ima rūgti ir pūti“, – teigia vaistininkas.

Jeigu virškinimo sutrikimai vargina nuolat, būtina pasitarti su gydytoju, nes tai gali įspėti ir apie tam tikras ligas, pavyzdžiui apie lėtinį pankreatitą ar cholecistitą. Tuo tarpu epizodinį virškinimo sistemos aktyvumo sumažėjimą galima įveikti savarankiškai.

Angliukas ar mankšta?

R. Medutis teigia, kad sutrikus skrandžio veiklai, žmonės yra linkę griebtis savų priemonių savijautai pagerinti. „Jie geria gazuotus gėrimus, mankštinasi ar eina pasivaikščioti, tačiau geriausias būdas yra vartoti specialius virškinimą gerinančius preparatus. Puikiai tinka aktyvintoji anglis“, – pataria „Eurovaistinės“ vaistininkas.

Pasak jo, vadinamąjį „angliuką“ galima vartoti tik pajutus pirmus persivalgymo simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas, skrandžio skausmas ar pykinimas. Aktyvintoji anglis veikia kaip antioksidantas ir sutraukia visas kenksmingas medžiagas.

Tačiau jei jaučiate, kad nemaloni būsena gali būti apsinuodijimo požymis, paprasti vaistai ar preparatai gali ir nepadėti. Jei savijauta labai prasta ir negerėja, reikėtų kreiptis į specialistus ir išplauti skrandį.

Iki pirmo atsirūgimo

Pasak vaistininko, paprastai per šventes žmonės daug ir dažnai valgo nesuderintą maistą, kuris ir sukelia virškinimo problemas.

„Didžiausia klaida valgant – maisto maišymas. Kadangi nepatogu atsisakyti, valgome viską iš eilės ir taip pertempiame skrandį. Todėl intensyviai valgyti turėtume iki pirmo atsirūgimo, tada reikėtų lėtinti tempą ir pereiti prie lengvesnio maisto“, – aiškina farmacininkas.

Jis pateikia ir paprastą skaičiavimą: vieną trečdalį vietos skrandyje turėtų užimti kietas maistas, kitą trečdalis – skystas, o likusį trečdalį reikėtų palikti oro tarpams, nes maistas virškinimo metu turi judėti. Jei jaučiate, kad maistas skrandyje tarsi stovi, vadinasi, gaminasi toksinai ir lėtėja visa virškinimo sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius