-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 10 25 /2020 01 28

Svetainėje „Tu esi“ – pirmoji pagalba apie savižudybę svarstantiems žmonėms

Savižudybės tema mūsų kasdienybėje tebėra baugi, net nemaloni, jei tik įmanoma, paprastai vengiame apie tai kalbėti. Tačiau yra žmonių, kuriems kvalifikuotos pagalbos reikia „čia ir dabar“ – tai ir tie, kurie patys atsiduria savižudybės rizikos grupėje, ir tokių žmonių artimieji. Visą su šia tema susijusią informaciją nuo šiol galima rasti interneto svetainėje www.tuesi.lt. Ji pateikiama ne tik lietuvių, bet ir rusų, lenkų bei anglų kalbomis.
Renginio akimirka
Projekto ženklas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Atrodytų, jog ir iki šiol egzistavo nemažai kanalų – interneto svetainių, telefoninių pagalbos linijų, – kur galėjo kreiptis patiriantys savižudybės riziką, tad kuo kitoks šis naujasis projektas?

Viena platforma, visi atsakymai

Kaip pastebi Valstybinis psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijų biuro atstovė Živilė Kubilienė, visada, kai ištinka nelaimė, norisi kuo skubiau gauti pagalbą. Tokius pačius lūkesčius turime ir susidūrę su savižudybės grėsme – norisi gauti tikslius atsakymus, kur galima kreiptis, kokią pagalbą galima gauti, kas tą pagalbą teikia, kada pagalba suteikiama. „Taip, Lietuvoje yra gausu pagalbos teikėjų, tačiau kai reikia greitai rasti informaciją apie pagalbos galimybes savo gyvenamojoje teritorijoje, čia ir dabar, arba instrukcijas, ką daryti, pasidaro painu. Svetainėje www.tuesi.lt pateikiama konkreti, aiški informacija apie pagalbos prieinamumą, įvairius pagalbos teikėjus“, – aiškina pašnekovė.

www.tuesi.lt pateikiama konkreti informacija apie pagalbos prieinamumą, pagalbos teikėjus.

Iki šiol atskirų miestų visuomenės sveikatos biurų, kitų institucijų pastangomis buvo sukurta nemažai atskirų interneto svetainių ar jų rubrikų, tačiau informacija jose nebuvo vienodo lygio, trūko aiškios informacijos pateikimo struktūros, visų pagalbos galimybių pristatymo ir pan.

Vida Press nuotr./Nelaiminga mergina
Vida Press nuotr./Nelaiminga mergina

Kaip sako Ž.Kubilienė, Lietuvoje tebeegzistuoja pagalbos prieinamumo bei pagalbos teikėjų kompetencijos netolygumai, pavyzdžiui, didmiestyje yra pagalbos tiekėjų pasirinkimas, o provincijoje priešingai. „Norėdami mažinti atotrūkį tarp didmiesčių ir provincijos savižudybių prevencijos srityje, turime turėti nuoseklią ir į konkrečius tikslus nukreiptą valstybinę savižudybių prevencijos strategiją. Nors visi – Pasaulinė sveikatos organizacija, Lietuvos suicidologai, savižudybių prevencijos srityje dirbantys savo sričių specialistai – vienu balsu kartoja, jog Lietuvai būtina savižudybių prevencijos strategija, iki šiandien mes jos neturime, todėl kas metai vis iš naujo ir iš naujo tenka įrodinėti, kad reikia vienos ar kitos priemonės“, – apgailestauja ji.

Jungtinis projektas

Bendros, visai Lietuvai aktualios informacinės platformos idėja kilo dar 2017 metais, koordinuojant Vilniaus miesto savižudybių prevencijos programą ir ieškant tinkamiausių savižudybių prevencijos ir pagalbos priemonių. Kaip sako Ž.Kubilienė, idėją palaikė Vilniaus miesto savižudybių prevencijos memorandumo grupė ir Vilniaus miesto savivaldybės taryba bei skyrė lėšų svetainės www.tuesi.lt sukūrimui.

2018 metais Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinio psichikos sveikatos centro, Emocinės paramos tarybų asociacijos ir Vilniaus bei Kauno miestų savivaldybių atstovai pagaliau sutarė plėtoti bendrą savižudybių prevencijos ženklą „TuEsi“.

Šios problemos neigimas, nuvertinimas niekaip neišspręs susiklosčiusios situacijos, kai šalyje per metus nusižudo 800 žmonių.

Pasak pašnekovės, siekiant mažinti savižudybių riziką itin svarbus visuomenės švietimas, įvairių mitų ir tabu sklaidymas. „Jau kelinti metai iš eilės bendruomenėse organizuojami savižudybių prevencijos mokymai „SafeTALK“ ir „ASIST", kurie didina asmenų galinčių atpažinti savižudybės riziką bei tinkamai reaguoti į ją skaičių. Remiantis kitų valstybių patirtimi, kur bendruomenėse savižudybių prevencijos mokymai vyksta nenutrūkstamai jau daugiau nei 15–20 m., turime vilties aktualizuoti savižudybių temą, kad žmonės nebijotų ir mokėtų kalbėtis šia tema bei imtų ieškoti tinkamų pagalbos būdų savo bendruomenėse. Šios problemos neigimas, nuvertinimas niekaip neišspręs susiklosčiusios situacijos, kai šalyje per metus nusižudo 800 žmonių“, – sako Ž.Kubilienė.

Anot jos, per pastaruosius 4 metus situacija jau pasikeitė ir į gera – stiprinamos bendruomenės vykdant savižudybių prevencijos mokymus, kuriami reagavimo į savižudybės grėsmę algoritmai savivaldybėse, didinamas specialistų galinčių suteikti pirmąją pagalbą apie savižudybę svarstantiems žmonėms ratas, tačiau trūksta nuoseklumo ir palaikymo. „Dabar svarbu nesustoti ir nemažinti apsukų, o užsibrėžti maksimalius tikslus ir jų atkakliai siekti, nes kiekviena gyvybė yra svarbi“, – teigia pašnekovė.

Nuo pagalbos šaltinių iki autentiškų istorijų

www.tuesi.lt pateikiama informacija ir žmonėms, svarstantiems apie savižudybę, ir jų artimiesiems, naudingos informacijos ras ir psichologai, pedagogai. Svarbi projekto dalis, kurią ketiname plėsti, yra asmeniniai žmonių liudijimai, itin svarbūs ieškantiems pagalbos. Artimiausiu metu svetainėje www.tuesi.lt atsiras nauja skiltis „Mano istorija“, kur žmonės bus kviečiami dalintis savo patirtimi, išgyvenimais.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune paminėta Pasaulinė savižudybių prevencijos diena
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune paminėta Pasaulinė savižudybių prevencijos diena

„Siekiame būti pasiekiami kuo didesnei mūsų šalies gyventojų daliai ir maksimaliai sumažinti kliūtis ieškoti ir kreiptis pagalbos, todėl svarbi naujiena ir ta, jog dabar visa informacija svetainėje www.tuesi.lt jau prieinama rusų, lenkų ir anglų kalbomis. Dar viena naujiena, tai skiltis, kurioje dalijamės filmais, knygomis, spektakliais, podkastais, kurie analizuoja savižudybės tematiką“, – pasakoja Ž.Kubilienė.

Šiuo metu svetainę www.tuesi.lt administruoja Valstybinio psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos biuras. Turima planų ilgainiui teikti ir visą parą veikiančią susirašinėjimo internetu paslaugą, taip pat įsteigti vieną emocinės ir psichologinės pagalbos telefono numerį savižudybės grėsmę išgyvenantiems asmenims.

Svetainės www.tuesi.lt vystytojai kviečia lankytojus drąsiai dalintis komentarais, todėl jei turite pasiūlymų, kaip būtų galima patobulinti informacinę platformą www.tuesi.lt, rašykite el. paštu info@tuesi.lt

Rinkis gyvenimą“ – 15min turinio projektas, finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius