Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tauragės ligoninės darbuotojų skundas: vadovo testas rodė galimą kontaktą su COVID-19, bet jis eina į darbą ir PGR testo nesidarė

Tauragės ligoninės darbuotojams nerimą kelia įstaigos vadovo Liutauro Indriuškos elgesys. Ligoninės darbuotojai kelia klausimus, kodėl L.Indriuška nepasidaro COVID-19 testo, mat įtaria, kad jis gali būti užsikrėtęs koronaviruso infekcija.
Tauragės ligoninė
Tauragės ligoninė / Ievos Stasytytės/Fotoieva nuotr.

15min duomenimis, L.Indriuška praėjusį ketvirtadienį kreipėsi į ligoninės priėmimo skyrių galimai dėl COVID-19 simptomų. „Jam buvo atliktas greitasis testas, tačiau vadovas ir toliau ėjo į darbą, praėjusį penktadienį pasiskiepijo ir stebėjo, kaip skiepijamas ligoninės personalas“, – sakė ligoninės darbuotojai.

Tauragiškiai sako, kad toks L.Indriuškos elgesys yra ne tik neatsakingas, bet ir aplaidus ar net piktybiškas. Jie taip pat kelia klausimus, ar tik nebuvo paskiepyti tie žmonės, kuriems pirmumo tvarka skiepas nepriklausė. Pavyzdžiui, neseniai persirgę COVID-19.

Ievos Stasytytės/Fotoieva nuotr./Tauragės ligoninė
Ievos Stasytytės/Fotoieva nuotr./Tauragės ligoninė

Nebuvo ligos simptomų

15min kreipėsi į Tauragės ligoninę ir paprašė paaiškinti situaciją. „Direktorius tyrėsi dėl širdies ritmo sutrikimų ir kitų su COVID-19 nesusijusių negalavimų. Prie bendrų tyrimų atliktas ir greitasis testas, kuris parodė galimai turėtą kontaktą su COVID-19 infekcija.

Testas nėra pakankamai patikimas ir specifiškas, kad galėtume vertinti absoliučiai. Asmeniškai direktorius simptomų prieš tai nejautė, nesirgo, patvirtinto kontakto su sergančiais neturėjo“, – buvo rašoma Tauragės ligoninės administratorės Robertos Vasiliauskienės pateiktame atsakyme.

Pasak R.Vasiliauskienės, po to saviizoliacija nebuvo privaloma, nes L.Indriuška nesirgo ir neturėjo kontaktų su sergančiais.

Apie greitojo imunoglobulinų testo rezultatus viešai pranešti nebūtina.

Atsakydama į klausimą, ar L.Indriuška apie tai pranešė kolegoms, su kuriais turėjo kontaktą, administratorė teigė, kad tai nebūtina: „Apie greitojo imunoglobulinų testo rezultatus viešai pranešti nebūtina, kadangi tai rodo ne ūmią ligos fazę. Indikacijų atlikti savalaikės PGR testą nebuvo, nes nebuvo ligos simptomų.“

Įstaiga taip pat patvirtino, kad L.Indriuška yra darbe, jaučiasi sveikas ir atlieka pareigas.

Buvo paskiepytas paskutiniu vakcinavimo etapu

Skiepijimo procedūras direktorius stebėjo ir praėjusį penktadienį buvo paskiepytas kaip ligoninės darbuotojas paskutiniu vakcinavimo etapu.

Tauragės ligoninėje per 3 etapus vakcinuota 220 darbuotojų, 3 pacientai. Taip pat paskiepyti 30 GMP, 55 Tauragės rajono PSPC ir 25 Lauksargių globos namų darbuotojai, kaip nurodoma vakcinavimo planuose.

Ar tiesa, kad buvo skiepijami ir tie darbuotojai, kurie neseniai šia liga prasirgo?

„Vakcinuoti visi darbuotojai, kurie po persirgtos COVID-19 ligos prieš tai atliko vakcinavimui priskirtus išankstinius testus, išskyrus paskutinio mėnesio“, – paaiškino ligoninė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcina nuo COVID-19
Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcina nuo COVID-19

Testą pasidaryti turi

Jei L.Andriuškai, kaip teigiama ligoninės atsakyme, atliktas greitasis testas, kuris parodė galimai turėtą kontaktą su COVID-19 infekcija, ar jis neturėjo atlikti testo iš nosiaryklės?

„Jeigu buvo nustatyta, kad greitasis testas parodė, jog žmogus sirgo ar galimai serga COVID-19, PGR testą jis turėjo pasidaryti“, – paaiškino Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) spaudos tarnybos vadovas Vytautas Beniušis.

SAM Spaudos tarnybos specialistė Algimantė Ambrulaitytė teigė, jog asmenys, kurie persirgo koronaviruso infekcija, yra neskiepijami: „Jiems yra padaromas antikūnų testas, išsiaiškinti, ar asmuo persirgo. Asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ASPĮ) toliau skiepija kitus asmenis pagal prioritetinių gyventojų grupių sąrašą.

Jeigu įstaigos turi užtektinai vakcinos atsargų, kuriomis bus paskiepyti visi asmenys iš tuo metu skiepijamos prioritetinės grupės, arba dėl objektyvių priežasčių neįmanoma paskiepyti visų aukščiau esančios prioritetinės grupės asmenų ir delsimas pereiti prie kitos prioritetinės grupės būtų neracionalus ir nepateisinamas, ASPĮ pagal SAM ministro įsakymu sudarytą rezervinį sąrašą gali pradėti skiepyti kitą grupę pagal prioritetinių grupių sąrašo eiliškumą“, – teigė ministerijos atstovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dovydas Kaminskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dovydas Kaminskas

Meras į klausimus neatsakė

15min kreipėsi ir į Tauragės merą Dovydą Kaminską. Pirmuoju laišku buvo paprašyta atsakyti į klausimus dėl L.Indriuškos ir situacijos Tauragės ligoninėje. Meras informavo, jog į klausimus jau atsakė ligoninė.

„Vis tik norėtume ir jūsų nuomonės. Tauragės savivaldybė yra ligoninės steigėja, o čia kalbama apie rajono žmonių sveikatą, apie ligoninės vadovo elgesį ir požiūrį, pagaliau – apie viruso stabdymą, skaičių mažėjimą.

Kaip teigiama ligoninės atsakyme: „Direktorius tyrėsi dėl širdies ritmo sutrikimų ir kitų nesusijusių negalavimų su COVID-19. Prie bendrų tyrimų atlikta ir greitasis testas, kuris parodė galimai turėtą kontaktą su COVID-19 infekcija. Testas nėra pakankamai patikimas ir specifiškas, kad vertinti absoliučiai. Asmeniškai direktorius simptomų prieš tai nejautė, nesirgo, patvirtinto kontakto su sergančiais neturėjo.“

Tačiau ministerija sako, kad jeigu buvo nustatyta, kad greitasis testas parodė, kad žmogus sirgo ar galimai serga COVID-19, PGR testą jis turėjo pasidaryti.

Ši informacija mus pasiekė iš pačios ligoninės ir žmonės yra sunerimę. Kokia būtų jūsų nuomonė, galbūt jūs kalbėjotės su ligoninės vadovu?“ – tokį laišką trečiadienį 15min žurnalistė nusiuntė D.Kaminskui.

Tačiau Tauragės meras į jį nesureagavo ir atsakymo nepateikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius