Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas aiškinsis, ar nepriimti į darželius neskiepytų vaikų yra teisėta

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) priėmė nagrinėti Seimo narių pareiškimą, kuriuo prašoma išsiaiškinti, ar teisėtas buvusio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio įsakymas, draudžiantis į ugdymo įstaigas priimti neskiepytus vaikus.
Medicina.
Medicina.

„Pranešimas priimtas nagrinėti“, – BNS patvirtino teismo atstovė Neringa Lukoševičienė.

Į teismą kreipėsi Seimo nariai „darbiečiai“ Dangutė Mikutienė, Gintaras Tamošiūnas, liberalas Vitalijus Gailius, ir mišrios Seimo narių grupės atstovė Aurelija Stancikienė.

Parlamentarai prašo teismo išvados, ar nuo sausio 1-osios įsigaliojęs ministro įsakymas neprieštarauja Lietuvos įstatymams, juose įtvirtintiems įstatymų viršenybės, lygių galimybių, konstitucinio asmenų lygiateisiškumo principams.

Buvusio ministro V.P.Andriukaičio įsakymas numato, jog į darželius negali būti priimami pagal profilaktinio skiepijimo kalendorių nepaskiepyti vaikai. Dabartinė ministrė Rimantė Šalaševičiūtė tvirtina, kad nors įstatymas įsigaliojo sausio 1-ąją, realiai jo nuostatos gali būti taikomos tik naujai į darželius priimamiems vaikams, todėl dabar darželius lankantys neskiepyti vaikai iš jų nebus išprašomi.

Sveikatos apsaugos ministerija yra parengusi įstatymų pataisas, kuriomis būtų įtvirtinta administracinė atsakomybė vaikų nuo poliomielito, tymų ir raudoniukės neskiepijantiems tėvams ar globėjams. Projekte numatyta, jog jei per du mėnesius atėjus laikui vaikas nuo šių ligų nėra paskiepijamas, tėvai ar globėjai būtų įspėjami, o atsisakę skiepų pakartotinai būtų baudžiami baudomis nuo 60 iki 115 eurų už kiekvieną nepaskiepijimo atvejį.

Sauliaus Žiūros nuotr./Privatus darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Privatus darželis

R.Šalaševičiūtė sako, kad Seimui priėmus šias pataisas įsakymas dėl neskiepytų vaikų nepriėmimo į darželius bus atšauktas.

Privalomam skiepijimui darželiuose bei administracinėms nuobaudoms priešinasi kelios nervyriausybinės organizacijos.

Ministerijos duomenimis, kasmet lieka nepaskiepyti apie tūkstantis vaikų – tai leidžia atsirasti ir plisti tymams bei sudaro riziką susirgti kitomis ligomis.

Šiuo metu skiepai nėra privalomi. Lietuvoje patvirtintame vaikų profilaktinio skiepijimo kalendoriuje šiuo metu įtraukta 11 skiepų – nors jie rekomenduojami ekspertų, skiepai daromi tik vaikų tėvams sutikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius