Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Testosteronas ir vyriškumas: mitai ir tikrovė

Niekas neleis sumeluoti, kad kai sušyla oras, pakyla ir noras. Hormonų audros vasarą turėtų varyti vyrus iš proto, tačiau kai kuriems apie kūniškus malonumus net nesinori pagalvoti. Kodėl? Problemos kaltininkas – testosteronas: vyro organizme sumažėjus jo kiekiui sumažėja ir lytinis potraukis.
Testosteronas ir vyriškumas: mitai ir tikrovė
Testosteronas ir vyriškumas: mitai ir tikrovė / Partnerio nuotr.

Testosteronas – pagrindinis vyrų lytinis hormonas, kurį vyro organizme gamina sėklidės, mažą kiekį testosterono dar pagaminą antinksčiai. Šis hormonas lemia antrines vyriškas savybes: didesnę raumenų bei kaulų masę, kūno plaukuotumą, spermos kokybę bei jau minėtą lytinį potraukį (libido).

Vyrams virš 30 metų testosterono kiekis organizme palaipsniui mažėja. Sumažėjusį testosterono kiekį kai kurie vyrai patys nusprendžia padidinti paieškoję informacijos internete. Jos virtualioje erdvėje – apsčiai, tačiau kada žinoti, ar tai tik mitas, ar tikrovė, kuri padės atgauti vyriškumą? Mitus griauna gydytojas urologas med. m. dr. doc. Darijus Skaudickas.

Partnerio nuotr./Darijus Skaudickas
Partnerio nuotr./Darijus Skaudickas

Mitas ar tiesa: sportas padeda padidinti testosterono lygį organizme?

Anot D.Skaudicko, tai – ir mitas, ir tiesa, nes sportas ne tik didina testosterono kiekį organizme, bet taip pat padeda pagreitinti medžiagų apykaitą – metabolizmą. „Dėl sumažėjusio testosterono kiekio dažnai pradeda kauptis riebalai įvairiose kūno srityse, ypač rankų, kojų ir krūtinės. Sportuojant pagerėja kraujotaka, todėl didėja ne tik testosterono kiekis, bet ir kitų hormonų, svarbių gerai sveikatai. Taip pat didėja raumenų masė“, – teigė pašnekovas.

Gydytojas įspėja, kad fizinis krūvis tinka, tačiau turi būti dozuotas: jei treniruojamasi du ar tris kartus per dieną, galima sulaukti atvirkštinių rezultatų. Kas per daug – tas nesveika. Didesnio intensyvumo treniruotės – puiki alternatyva ir pasirinkimas, kai sportuojama intervalais, pavyzdžiui, šešis ar septynis pratimus atlikti intervalais: intensyviai dirbama 30 sekundžių, o 15 sekundžių – ilsimasi. Tokios treniruotės turėtų trukti iki pusvalandžio.

Mitas ar tiesa: riebus maistas labiausiai kenkia testosterono lygiui?

Tiesa. Jei žmogus, turintis viršsvorio, mėgsta pasilepinti riebiu maistu ir tai daro beveik kasdien, tuomet net neabejotina, kad jo testosterono kiekis bus žemas. „Vyrai su solidžiais pilvais tikrai turės mažesnį testosterono kiekį nei tie, kurie yra prisižiūrintys bei gerai atrodantys. Nereikėtų pamiršti, kad cholesterolis, kurį gauname su maistu, prisideda prie hormonų sintezės, net ir to paties testosterono. Cholesterolio visiškai mes negalime atsisakyti, tačiau blogąjį reikėtų pakeisti geru: į savo racioną dažiau įtraukti žuvies ar raudonos mėsos“, – kalbėjo D.Skaudickas.

Turbūt daugelis lietuvių jau griebiasi už galvos: kaip reikės išgyventi be šoninės, norint neprarasti savo vyriškumo? Gydytojas ramina, kad šoninę ir mūsų tautiečių mėgstamus lašinius valgyti galima, tik ji turi būti ne rūkyti, o sūdyti. Taip pat nereikėtų piktnaudžiauti ir mėgautis tuo kas vakarą, tuomet ir problemų nebus.

Mitas ar tiesa: sojos produktai kelia testosterono lygį?

Mitas. Nors internete apstu informacijos, neva, mėsą pakeitus sojos produktais, o būtent jų yra gausu įvairiuose maisto papilduose, naudojamuose sporte, testosterono lygis neturėtų kristi, o atvirkščiai – turėtų gerokai šoktelti. Anot gydytojo, nereikėtų apsigauti, nes mityba visada turėtų būti visavertė. „Yra vegetarų ar veganų, tačiau aš manau, kad tai – kraštutinumai. Esu už visavertę mitybą, kurioje gali būti ir sojų produktai, tačiau nereikia pamiršti daržovių, mėsos, žuvies. Su maistu mes ne tik gauname būtinas maistines medžiagas, tačiau ir cinką, vitaminą E. Sugriūtų visa maisto pramonė, jei visas geras medžiagas ir vitaminus galėtumei gauti iš sojos produktų“, – juokėsi D.Skaudickas.

Jo poziciją sutvirtina atlikti tyrimai užsienyje, kurių metu nustatyta, kad daug sojos produktų vartojančių vyrų kraujyje aptinkamas padidėjęs androgenų kiekis. Būtent jie lemia hormonų gamybą: jo padauginus nebus gaminamas testosteronas.

Mitas ar tiesa: alkoholiniai gėrimai prideda vyriškumo?

Mitas. Nors dažnai atrodo, kad svaigiųjų gėrimų vartojimas – vyriškumo apraiška, tačiau vis dėl to jų vartojimas numuša testosterono lygį. Vakarais keletas išgertų bokalų – pražūtis vyriškumui, jei tai daroma itin dažnai – bent kelis kartus per savaitę. Jei jau nutinka, kad vyksta renginiai, šeimos susibėgimai ar tiesiog vakarieniaujama, tai patartina pirmiausiai rinktis vyną, kitu atveju – stipresnį svaigųjį gėrimą, o paskutiniausiai – alų. Tai – baisiausia blogybė iš išvardintų svaigiųjų gėrimų, turinti įtakos testosterono kiekiui vyro organizme. Anot gydytojo, viskas turi būti su saiku ir nepadauginant.

Mitas ar tiesa: masturbacija padeda atstatyti testosterono lygį?

Mitas. Kartais vyrai yra šventai įsitikinę, kad jei jiems norisi sekso kasdien bent po kelis kartus, o mintis nustumti į šalį padeda tik masturbacija, tai jie – tikri mačo. Anot gydytojo, tai labiau – psichologiniai dalykai.

„Pati geriausia masturbacija – natūrali ejakuliacija su antrąja puse. Tai yra siejama su prostatos vėžio rizikos sumažinimu. Masturbacija tik psichologiškai padeda vyrams susivokti, kad ejakuliacija vyksta ir jiems ji pavyksta, tačiau kitokių įrodymų apie naudą testosterono gamybai man neteko girdėti“, – pasakojo D. Skaudickas. Kai yra nereguliarūs santykiai arba abstinencija, tai masturbacija – geras būdas ejakuliacijai, tačiau gydytojas pabrėžia, kad tai su testosterono gamyba niekaip nesusiję.

Mitas ar tiesa: sušilęs oras veikia testosterono lygį organizme?

Tiesa. Pakilusi temperatūra bei pavasarinė saulė naudos duoda tiek moteriai, tiek vyrui. Gydytojas akcentuoja, kad mūsų lietuviškam organizmui yra labai svarbus vitaminas D3, kuriuo deja, bet mūsų šalies geografinė padėtis neapdovanoja. Šį vitaminą mes gauname su saulės spinduliais, o kai jos nėra, tai reikėtų nepamiršti palepinti save vitaminais. Anot pašnekovo, vitamino D3 cheminė formulė yra labai panaši į lytinių hormonų, įskaitant ir testosteroną.

Tačiau, jei nepadeda ir šiltas oras, rekomenduojama naudoti papildus, kurių sudėtyje yra gulsčiosios ragužės (Tribulus terrestris). Šis augalas kaupia furostanolo saponinus ir dėl to turi poveikį, kuris buvo žinomas dar gilioje senovėje bei vartojamas vyriškumui, lytinei galiai ir libido palaikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius