Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiesa ir mitai apie kaukių dėvėjimą: ar jos apsaugo nuo koronaviruso?

Besitęsiant diskusijoms, ar verta dėvėti veido kaukes, kurių efektyvumu nuo pat pradžių abejota, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas savo feisbuko paskyroje labai paprastais žodžiais paaiškino, kodėl nuo karantino pradžios rekomendacijos dėl kaukių dėvėjimo pasikeitė.
Vairuotoja su kauke
Vairuotoja su kauke / 123RF.com nuotr.

„Pandemijos pradžioje (vasario ir kovo mėn.) Pasaulio sveikatos organizacija, Ligų kontrolės centras (JAV) ir daugelis ekspertų vis pabrėždavo, kad medicininės kaukės nuo koronaviruso neapsaugo ir jų naudoti nerekomenduojama. Tačiau dabar kaukių ar kitų veidą dengiančių priemonių naudojimas tapo privalomas ir net už šio reikalavimo nesilaikymą gresia baudos.

Tai kas čia nutiko?

Reikėtų pasakyti, kad pačios kaukės nepasikeitė. Tačiau pasikeitė jų naudojimo paskirtis.

Pandemijos pradžioje žmonės puolė pirkti kaukes, nes tikėjo, kad jos padės jiems apsisaugoti nuo užsikrėtimo. Tačiau čia jų efektyvumas yra nedidelis. Rekomendacijos dėl kaukių pasikeitė, kai atvejų skaičius pradėjo augti, ir visus žmones imta laikyti potencialiais užkrato nešiotojais. Jų ar kitų veidą dengiančių priemonių pagrindinė paskirtis yra ne jums apsisaugoti nuo viruso, bet apsaugoti nuo galimai jūsų nešiojamo viruso kitus asmenis.

Kitais žodžiais tariant, jeigu jūs sėdite su kauke ir šalia sėdintis infekuotas asmuo nusičiaudo „iš širdies“ , nuo tokio „virusų dušo“ kaukė jūsų neapsaugos. Tačiau jei kaukę dėvite jūs ir jūsų pašnekovas, tai tikimybė užsikrėsti niekur nedingsta, bet labai sumažėja“, – aiškino mokslininkas.

M.Stankūno nuotr./Kaukių dėvėjimo ir užsikrėtimų ryšys
M.Stankūno nuotr./Kaukių dėvėjimo ir užsikrėtimų ryšys

Netgi yra paskaičiuotas ryšys tarp kaukių naudojimo ir viruso reprodukcijos dydžio (R0). Tarkime, koronaviruso R0 lygus 2,4 (tiek vidutiniškai vienas sergantis asmuo užkrečia žmonių). Jei kaukes nešios bent 50 proc. populiacijos, o kaukių efektyvumas sieks 50 proc, šio dydžio reikšmė sumažės iki 1,35. O tai reiškia, kad pirmu atveju nuo 100 infekuotų mėnesio pradžioje šis skaičius per 30 dienų padidės iki 31 280, antru atveju – tik iki 584.

„Skirtumas didelis, ar ne? Tad aš gana teigiamai vertinu „atpalaidavimus“ daugeliui paslaugų, tačiau rekomenduočiau nosį ir burną dengiančių priemonių dėvėjimo neskubėti atsisakyti“, – apibendrino M.Stankūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius