Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tik 40 proc. Lietuvos gyventojų pasinaudoja galimybe atlikti nemokamus širdies, kraujagyslių tyrimus

Pagal sergamumo ir mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų rodiklius Lietuva priklauso didelės rizikos zonai – kasmet šalyje apie 50 proc. mirčių įvyksta būtent dėl šių ligų. Ir nors mūsų šalyje jau beveik dešimtmetį veikia nemokama prevencinė kardiologinė programa, ja pasinaudojo tik 40 proc. visų, kuriems ji skirta.
Infarktas
Infarktas / „Fotolia“ nuotr.

„Daugiau nei 95 proc. pirminės sveikatos priežiūros centrų Lietuvoje yra prisijungę prie prevencinės programos – žmogui tereikia parodyti iniciatyvą, ateiti ir nemokamai pasitikrinti. Labai norisi pabrėžti, kad tyrimai atliekami ne tik valstybinėse gydimo įstaigose, bet ir privačiose klinikose, kuriose galima išvengti ilgų eilių“, – „Kardivitos“ klinikos pranešime cituojamas prevencinės kardiologinės programos pradininkas Lietuvoje prof. Aleksandras Laucevičius.

Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programa skirta 40-55 metų vyrams ir 50-65 metų moterims. Programa susideda iš kelių etapų.

Pirmiausia, visi norintys joje dalyvauti, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris atlieka būtinus laboratoriniai tyrimus. Jais nustatomas gliukozės bei lipidų kiekis kraujyje, atliekama elektrokardiograma.

Jeigu pacientas atitinka rizikos kriterijus – jam diagnozuotas metabolinis sindromas (būdingi tokie simptomai, kaip centrinio tipo nutukimas, padidėjęs kraujospūdis, padidėjusi gliukozės koncentracija kraujyje nevalgius, dislipidemija (didelis kraujo riebalų kiekis) ir kt.) ir (arba) cukrinis diabetas – užpildoma dalyvavimo prevencinėje programoje anketa ir pacientas gauna siuntimą atlikti antros pakopos tyrimus.

Atvykus į kardiologijos padalinį, pacientui atliekama daug išsamių kardiologinių tyrimų, išrašoma kompensuojamųjų vaistų, šeimos gydytojams teikiamos rekomendacijos dėl tolesnės paciento priežiūros.

„Fotolia“ nuotr./Širdies sveikata
„Fotolia“ nuotr./Širdies sveikata

Šiuo metu nėra daug valstybinių gydymo įstaigų, atliekančių antrąjį patikros etapą, todėl pacientai dažnai susiduria su ilgomis eilėmis. Pasak Prof. A.Laucevičiaus, tai galėtų būti viena iš priežasčių, kodėl žmonės taip pasyviai tikrinasi.

„Išsamius kardiologinius tyrimus pagal prevencinę programą finansuoja Valstybinės ligonių kasos, todėl jie visiems, turintiems siuntimą, be išimties yra nemokami“, – sako prof. A.Laucevičius.

Profesorius atkreipia dėmesį, kad širdies ir kraujagyslių ligomis suserga vis jaunesni žmonės. 

Pagal prevencinę kardiologinę programą antros pakopos tyrimai valstybinėse gydymo įstaigose šiuo metu aktyviau atliekami tik Vilniaus universiteto Santariškių klinikose, Alytaus apskrities ligoninėje, Kaune – Dainavos ir Centro poliklinikose.

Profesorius atkreipia dėmesį, kad širdies ir kraujagyslių ligomis suserga vis jaunesni žmonės.

Pagrindiniai rizikos veiksniai yra padidėję kraujo riebalai (dislipidemija), rūkymas, aukštas kraujospūdis, nutukimas, žemas fizinis aktyvumas, nesveika mityba, stresas, nesaikingas alkoholio vartojimas ir t.t. Tai veiksniai, su kuriais susiduriama kasdien, todėl profilaktiškai bent kartą per dvejus metus turėtų pasitikrinti visi. Svarbiausia, nelaukti, kol pasirodys pirmieji simptomai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius