Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 07

Ne alergija ir ne peršalimas: genetikas atskleidė keistą priežastį, kodėl pavasarį ima čiaudulys

Saulėta pavasario diena. Kavinėje atsigėrę arbatos, į lauką išeina du bičiuliai. Netikėtai vienas iš jų porą kartų nusičiaudi. Draugas pasiteirauja, gal kur peršalo. O jis atšauna: „Ne, čia nuo šviesos, mano visai šeimai taip būna“. Kaip tai suprasti?
Gydytojas genetikas prof. Algirdas Utkus / Čiaudulys
Gydytojas genetikas prof. Algirdas Utkus / Čiaudulys / 15min koliažas

Pasirodo, daliai žmonių – jei tiksliau, iki 30 proc. populiacijos – padidėjęs šviesos kiekis iš tiesų sukelia čiaudulį. Kaip aiškina Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų Medicininės genetikos centro vadovas prof. Algirdas Utkus, tokia būklė vadinama fotorefleksiniu čiauduliu, o jį tėvai savo atžaloms perduoda genetiškai.

Gali sučiaudėti ir 40 kartų iš eilės

Čiaudulys yra natūrali reakcija, kuomet iš nosies pašalinami įvairūs dirgikliai. Vis dėlto, nors įprasta čiaudėti peršalus ar esant alergijai, kai kurie žmonės tai daro ir patekę į ryškią šviesą, pavyzdžiui, iš tamsesnės patalpos išėję į lauką.

Pasak 15min kalbinto gydytojo genetiko prof. A.Utkaus, apie tai, jog daliai žmonių intensyvesnė šviesa sukelia čiaudulį, žinoma nuo seno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius