-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tikros žinios apie garinimą verčia jo atsisakyti

Plaučių vėžys Lietuvoje kasmet diagnozuojamas apie 1200 gyventojų. Maždaug 90 procentų ligos atvejų jos priežastimi būna tabako rūkymas.
Vėžinės ląstelės
Vėžinės ląstelės / „Fotolia“ nuotr.

Nors visuomenei nuolat aiškinama, kaip rūkymas kenkia žmogaus sveikatai, šio žalingo įpročio vergų nemažėja. Rūkalių gretas noriai papildo paaugliai, jauno amžiaus vyrai, net moterys.

Pastaraisiais metais atrodo beveik nekenksmingu tabako rūkymo pakaitalu imta laikyti tabako cigarečių gamintojų siūloma naujovė – elektroninės cigaretės. Dabar ne naujiena gatvėje ar prie mokyklų pamatyti garinančius jaunuolius.

Didelėmis elektroninių cigarečių gamintojų pastangomis pavyko pasiekti, kad jos dabar yra apipintos daugeliu klaidinančių mitų: nekenkia sveikatai, garinti gali net vaikai, jos padeda mesti rūkyti įprastas tabako cigaretes ir kitais ne mažiau melagingais prasimanymais. Paneigti ir išsklaidyti šiuos mitus ryžosi projektas „Ar garini, ar rūkai, vis tiek save žudai“.

Supranta visą problemos rimtumą

Projekto šviečiamosios akcijos keliauja po Lietuvos mokyklas ir pateikia moksliškai pagrįstą ir tyrimais įrodytą informaciją apie elektroninių cigarečių žalą sveikatai.

Vienas iš renginius vedančių lektorių, Vilniaus universiteto medicinos mokslų VI kurso studentas Simonas Utkus sako, kad mokyklos tikrai noriai dalyvauja renginiuose. Žiūrovų eilėse galima pamatyti ne tik didelę gausą žingeidžių moksleivių, bet ir susidomėjusius mokytojus, kurie renginio pabaigoje, taip pat kaip ir moksleiviai, nori pasižiūrėti vaizdo įrašų medžiagą, įvertinti elektroninių cigarečių žalą virtualios realybės pagalba.

Org./Simonas Utkus
Org./Simonas Utkus

„Vaikams nuovokos užtenka. Jie puikiai supranta, kad garinimas nėra gerai bei pritaria, kad tai problema. Visgi ne vienam iš jų sunku įsivaizduoti, kokio rimtumo tai problema visame pasaulyje. Renginiuose matau, kad vaikams suprantama ir interaktyvia forma pateikiama mūsų informacija daugeliui atveria akis ir įtikina, kad garinimas tikrai pavojingas“, – savo pastebėjimus dėsto Simonas.

Suprantama ir interaktyvia forma pateikiama mūsų informacija daugeliui atveria akis ir įtikina, kad garinimas tikrai pavojingas.

Garina ne vandenį, o kenksmingas medžiagas

Lektoriaus teigimu, vaikai žino nemažai, tačiau ne viską. Vienas dažniausių mitų, kuriuo patiki ne vienas moksleivis yra, kad elektroninių cigarečių skysčio didžioji dalis – vanduo. Pasidomėjus detaliau, galima rasti, kad kartais tokiuose skysčiuose yra dešimtys skirtingų medžiagų, tarp kurių galima aptikti ne tik aldehidų, bet ir sunkiųjų metalų. Tuo tarpu pačio vandens yra mažesnė dalis, nesudaranti nei pusės visos elektroninių cigarečių skysčio sudėties.

Bendraujant su moksleiviais mokyklose vykstančiuose renginiuose pastebėta, kad taip pat yra plačiai manoma, kad elektroninių cigaretėse yra mažiau nikotino nei paprastose cigaretėse. Patikrinus nikotino kiekį elektroninių cigarečių skystyje dažnai matoma, kad jis ne tik, jog ne mažesnis nei paprastose cigaretėse, bet kartais jo gali būti ir 20 procentų daugiau nei rūkant įprastai. Tai išgirdę, kai kurie labai nustemba, tikėdamiesi, kad elektroninis įrenginys, ne vieno žmogaus apibūdinamas kaip inovacija – turi būti „sveikesnis“ pasirinkimas.

„Nors moksleiviai renginiuose visada mieliau atsakinėja į klausimus, nei kad juos užduoda patys, visuomet atsiranda išimčių. Kai kuriems iš jų įdomu, kaip ir kodėl rūkymo paveikiama išvaizda; koks yra pačio nikotino poveikis žmogaus kūnui? Drąsesni moksleiviai klausia - ką rūkyti „sveikiausia“?“, – sako medicinos studentas.

Skysčiuose yra dešimtys skirtingų medžiagų, tarp kurių galima aptikti ne tik aldehidų, bet ir sunkiųjų metalų.

Aplankys pusšimtį mokyklų

Šviečiamosios akcijos iš viso vyks 50 mokyklų. Šiuo metu jau aplankytos daugiau nei pusę mokyklų. Informacija apie elektroninių cigarečių žalą sveikatai pateikiama paveikiomis interaktyviomis priemonėmis, kaip garinimas veikia organizmą moksleiviai gali pamatyti per virtualios realybės akinius, planšetiniuose kompiuteriuose. Po renginių vykdomos moksleivių apklausos rodo, kad jie gauna naujos jiems iki tol nežinotos informacijos, kuri įtikina, kad neverta pradėti garinti, o jei jau pradėjo garinti elektronines cigaretes, tai reikėtų atsisakyti šio žalingo įpročio.

Projektą „Ar garini, ar rūkai – vis tiek save žudai“ remia Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas, kurį administruoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius