Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tomui nustatyta 40 metastazių galvos smegenyse: „Iki gydymo būklė tik blogėjo – kankino galvos skausmai, tirpo rankos“

Tomas prisimena, kad pirmieji ligos simptomai pasireiškė vairuojant automobilį. „Gerai, kad staiga ištikęs priepuolis buvo trumpas ir mašiną pavyko suvaldyti. Tačiau vėliau sutriko koordinacija, todėl nieko nelaukdamas kreipiausi į medikus. Apie tai, jog man – melanoma su daugybinėmis metastazėmis galvoje, net neįtariau“ – pasakojimą pradeda 46-erių metų vyras, kuriam iš viso kovo mėnesį nustatyta 40 metastazinių židinių galvos smegenyse.
Tomui nustatytos 40 metastazių galvos smegenyse
Tomui nustatytos 40 metastazių galvos smegenyse / Kauno klinikų nuotr.

„Lankiausi įvairiose ligoninėse, nebesuskaičiuoju, kiek tyrimų per visą šį laiką man buvo atlikta. Esu jaunas, darbingas žmogus – kiekviena gyvenimo minutė man yra labai brangi. Kai mane prižiūrintis gydytojas informavo apie galimą operaciją su gama peiliu, nieko nelaukdamas susisiekiau su Kauno klinikų gydytojais neurochirurgais“, – prisimena Tomas savo gydymo pradžią.

Gydymas buvo ilgas ir sudėtingas

Kaip rašoma pranešime spaudai, Kauno klinikų Gama peilio centro gydytojo neurochirurgo Andriaus Radžiūno teigimu, procedūra su gama peiliu buvo paskutinė Tomo viltis. „Įvertinome jauną paciento amžių, melanomos tūrį ir nusprendėme dvi didžiausias metastazes šalinti chirurginiu būdu, o likusias gydyti pasitelkiant gamą peilį.

Kadangi iš atliktų tyrimų pamatėme, kad galvos smegenyse yra 40 metastazinių židinių, gydymas buvo ilgas ir sudėtingas. Džiugu, jog pacientui jis nekėlė jokio skausmo ar komplikacijų, tačiau mums, gydytojams, tai buvo didelis iššūkis“.

Atlikus metastazių analizę, gydytojai numatė, jog gydymas gama peiliu truks 9 valandas, todėl jį padalino į kelias sesijas. Po šio etapo Tomo taip pat laukė atvira chirurginė operacija. Anot A.Radžiūno, po taikyto gydymo pacientas pradėjo greitai stiprėti.

„Gama peilio gydymo rezultatas, palyginus su kitomis procedūromis, labai greitas ir efektyvus. Jau po kelių dienų žmonėms dingsta iki tol jaučiami nemalonūs pojūčiai.

Po gydymo Kaune, pacientui Vilniuje taikyta aktyvi sisteminė biologinė terapija, po kurios, atlikus pakartotinius tyrimus, daugiau nei pusė galvoje buvusių metastazinių židinių – išnyko, o likę – pastebimai sumažėjo.

Toks sėkmingas labai sudėtingos ligos gydymas buvo galimas tik esant puikiam daugiadalykės komandos ir instituciniam bendradarbiavimui. Tai leidžia maksimaliai išnaudoti turimas medicinos technologijas, gydant pacientus iš visos Lietuvos.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno klinikos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno klinikos

Tomas pasakoja, kad gama peilio gydymo sesijos metu jis nejautė jokių nemalonių pojūčių. „Iki gama peilio gydymo mano būklė tik blogėjo – triko koordinacija, kankino galvos skausmai, tirpo rankos. Savijauta po atliktų operacijų pagerėjo labai greitai, – džiaugiasi vyras. – Visą gyvenimą būsiu dėkingas gydytojui neurochirurgui Andriui Radžiūnui ir visai Kauno klinikų komandai – šie žmonės niekada neatsisako padėti ir randa išeitį net iš beviltiškos situacijos“, – kalbėjo Tomas.

Kadangi vyras turi metastazes ir kitose kūno vietose, gydymas toliau tęsiamas Nacionaliniame vėžio institute. Tomo teigimu, šiuo metu jo sveikatos būklė gera – vyras grįžo į darbą ir toliau stengiasi gyventi įprastą gyvenimą.

Spinduliai paveikia tik tą vietą, kurioje jie susikerta

Gama peiliu saugiai ir efektyviai gydomi ne tik gerybiniai galvos smegenų navikai ir metastatiniai augliai, smegenų kraujagyslių malformacijos, bet ir kavernomos, funkciniai susirgimai (pavyzdžiui, tremoras, epilepsija), Parkinsono liga, trišakio nervo neuralgija, medikamentais nekontroliuojamas skausmas.

Gama peilis ypatingas tuo, kad operacijos metu nereikia atlikti atvirų kaukolės pjūvių. Pasitelkus kompiuterinę tomografiją, magnetinių virpesių spektrogramą arba angiogramą, sudaromas paciento smegenų „žemėlapis“. Gauta vaizdinė informacija perkeliama į specialią kompiuterinę sistemą, kurią pasitelkdami gydytojai nustato taikinio koordinates.

192 šaltiniai generuoja jonizuojančius spindulius, kurie per automatizuotą sistemą labai tiksliai nukreipiami į reikiamą sritį galvos smegenyse.

Gama spinduliai paveikia tik tą vietą, kurioje jie susikerta, palikdami visą likusį kelią sveiką. Taip saugiai, nepažeidžiant ypač svarbių aplinkinių ląstelių, sunaikinamas auglys ar kitas darinys galvos smegenyse.

Šis gydymas pacientams padeda išsaugoti nepablogėjusias pažintines funkcijas ir gyvenimo kokybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius