Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 01 /19:35

Transplantacijos skandalo atomazga: Klinikų medikai padarė šiurkščių pažeidimų

Kauno klinikų medikai, rengdamiesi kepenų transplantacijos operacijai ir ją atlikdami šioje ligoninėje gydomai moteriai, padarė grubių pažeidimų, teigia Nacionalinis transplantacijos biuras.
1216641025medikai
Medikai.

Kaip informavo LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“, nustatyti du šiurkštūs pažeidimai.

„Buvo pažeistas recipiento parinkimas, tai yra, kad pacientė, turėjusi pirmumo teisę, negavo donorinių kepenų. Ir antras pažeidimas – kad pradėta organų paėmimo operacija nesulaukus virusologinių tyrimų, tai yra, pilnai neištyrus donoro“, – sakė Nacionalinio transplantacijos biuro direktorė Asta Kubilienė.

SAM išvadų nesulaukė

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pirmadienį iki darbo dienos pabaigos nesulaukė Nacionalinio transplantacijos biuro išvadų dėl incidento Kaune, kai kepenų persodinimo operacija atlikta pažeidžiant recipiento parinkim

„Dar negavome. Kiek žinau, komisija šiuo metu intensyviai dirba, jiems kilo nenumatytų kliūčių“, – pirmadienį BNS sakė sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė.

Ji vylėsi, kad antradienio rytą išvados bus pateiktos. Nacionalinio transplantacijos biuro atstovai domėjosi galimybe pratęsti komisijos darbo laiką, bet viceministrė teigė, kad atsisakyta tai padaryti, pirminių išvadų laukiama antradienį. Be to, trečiadienį organų transplantacijos problemas ketina svarstyti Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

Tyrimas dėl kepenų transplantacijos atlikimo galimai pažeidžiant recipiento parinkimo eilę pradėtas, kai rugsėjo 11 dieną Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės (LSMUL) Kauno klinikų medikai donoro kepenis persodino savo pacientai, nors Nacionalinis transplantacijos biuras šį organą persodinti buvo skyręs Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų ligonei.

LSMUL Gastroenterologijos klinikos vadovas Limas Kupčinskas tuomet aiškino, kad jų gydymo įstaigoje atsiradus donorui skubiai operacija atlikta pacientei, kuriai transplantacijos reikėjo nedelsiant. Jis apgailestavo, kad dėl susidariusios skubios situacijos nespėta laiku užpildyti dokumentų.

L.Kupčinskas pripažino, kad Kauno medikai prieš operaciją žinojo, jog Nacionalinis transplantacijos biuras jiems nedavė leidimo persodinimui.

Kauno medikai tvirtino, kad jų pacientės sveikatos būklė sparčiai blogėjo, kartą jai jau buvo suteikta pirmumo eilė dėl kepenų persodinimo, bet tuomet paaiškėjo, jog šie organai netinkami transplantuoti. Todėl esą ir nuspręsta skubiai operuoti.

Tuo metu Santariškių klinikų medikai transplantacijai rengė savo pacientę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius