-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turėti utėlių Lietuvoje vis dar tabu: inovatyvus būdas efektyviai kovoti su parazitais

Kone kasmet Lietuvoje galima rasti atvejų, kai darželiuose ar mokyklose praūžia utėlių bumas – maži ir judrūs parazitai įkyriai įsisuka į plaukus ar drabužius ir be gailesčio siurbia brangiausių šeimos narių kraują. Ir nors dažnas galvoja, kad utėlėtumas jų nepalies, statistika rodo ką kita – per metus dėl utėlių kenčia dešimtys tūkstančių šalies gyventojų.
Utėlėta galva
Utėlėta galva / 123RF.com nuotr.

Tokie skaičiai, pasak priemonėmis nuo utėlių prekiaujančios įmonės „Linus Medical“ rinkodaros vadovės Romos Uždanavičienės, rodo, kad utėlės yra daug rimtesnė problema, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio: realus sergančiųjų skaičius – net keliasdešimt kartų didesnis palyginti su oficialiais duomenimis.

Jos teigimu, Lietuvoje kasmet registruojama apie 2 tūkst. utėlėtumo atvejų per metus, nors statistika tokia, kad kas mėnesį yra parduodama dvigubai daugiau įvairių priemonių utėlėms gydyti. „Vadinasi, užsikrėtę parazitais žmonės nesikreipia į medikus, o eina į vaistinę ir patys savarankiškai ieško gydymo priemonių“, – teigė pašnekovė.

„Shutterstock“ nuotr/Utėlės
„Shutterstock“ nuotr/Utėlės

Jos teigimu, pagrindinė tokio savarankiško gydymosi priežastis – baimė kalbėti apie problemą garsiai. Esą daugelis žmonių dar gyvena įsitikinimu, kad utėlės – socialiai netvarkingų, apsileidusių ir higienos nesilaikančių asmenų problema. Tačiau užkrėsti parazitais gali ir labai švara besirūpinančios šeimos, o ypač – mažieji jų atstovai, vaikų sergamumas gerokai didesnis nei suaugusiųjų.

„Suaugusieji nuo utėlių taip pat nėra apsaugoti, tačiau dažniausiai užsikrečia vaikai, ypač darželiuose, mokyklose, žaisdami su kiemo draugais. Tačiau apie tai, kad jų vaikai užsikrėtė, retas tėvas garsiai kalba, tik pavieniai drįsta pripažinti, kad ir jo vaikui, anūkui taip buvo, dažniau apie tai tiesiog nutylima“, – pasakojo R.Uždanavičienė.

Utėlėmis dažniausiai užsikrečiama tiesioginio sąlyčio metu su parazitų turinčiais žmonėmis – keičiantis drabužiais, galvos apdangalais, šukomis, rankšluosčiais, naudojantis bendra patalyne ir pan. Kadangi utėlė šokli, ji nesunkiai peršoka nuo vieno žmogaus galvos ant kitos.

Šie maži tamsiai rudos spalvos parazitai, savo dydžiu primenantys sezamo sėklą, per dieną padeda po 6–8 glindomis vadinamus kiaušinėlius, kurie vizualiai neretai primena pleiskanas. Tačiau nereikėtų apsigauti – jei galvos odoje atsirado rausvų guzelių, jei juos niežti, jei jaučiamas kutenimas, lyg kažkas bėgiotų po galvą – verta pasitikrinti, ar nepasigavote utėlių.

Tačiau dabar net ir užsikrėtus, baimintis nereikėtų – šiandien yra pačių įvairiausių būdų, kaip saugiau ir efektyviai panaikinti parazitus. Vaistinėse galima rasti daug įvairių šampūnų, purškalų, įtrinti į galvą ar drabužius skirtų priemonių. O mėgstantiems šiuolaikiškus sprendimus – verta išbandyti inovatyvias elektronines „Zap“ šukas, kurios veiksmingai žudo ir naikina utėlių kiaušinėlius.

„Zap“ elektrinės šukos nuo utėlių
„Zap“ elektrinės šukos nuo utėlių

Modernios šukos veikia lėtai šukuojant galvą – tuomet utėlė ar jos kiaušinėlis susiliečia su danteliais ir silpnu elektros šoku akimirksniu yra nužudoma, pašalinama iš plaukų.

Ši procedūra visiškai neskausminga ir absoliučiai saugi, todėl tinka net mažiems vaikams, nors šukomis gali naudotis visi šeimos nariai. Šukas paprasta dezinfekuoti, o pakeitus elementus galima naudoti tiek, kiek reikia, daiktas yra ilgaamžis.

„Tai dar mažai išpopuliarinta, tačiau labai efektyvi ir perspektyvi gydymo priemonė. Tiesa, kartais tėvai baiminasi, kad elektroninės šukos gali nutrenkti vaikus – tai visiška netiesa, šukas yra absoliučiai saugu naudoti. Net saugiau nei įvairius purškalus, kurie rezorbuoja per odą“, – pasakojo R.Uždanavičienė.

„Zap“ purškiamas losjonas nuo utėlių
„Zap“ purškiamas losjonas nuo utėlių

Įjungus šukas, jos ima skleisti tylų garsą. Tuomet reiktų pradėti sausus plaukus šukuoti po sruogą nuo pat šaknų. Itin gerai iššukuoti tas vietas, kur utėlės mėgsta slėptis – vietas už ausų, jei plaukai surišti – surišimo vietą. Utėlei patekus tarp šukų dantelių, skleidžiamas garsas nutyla – tai signalas, utėlę sugavote.

Prancūzų gaminamomis „Zap“ šukomis Lietuvoje prekiaujama maždaug trejus metus. „Linus Medical“ taip pat prekiauja ir „Zap“ purškiamu losjonu, kuris ima veikti jau per pirmas 10 minučių. Užtenka kartą papurkšti galvą ir palaikyti jį per naktį, vėliau po savaitės procedūrą rekomenduojama pakartoti.

Būdų efektyviai kovoti su utėlėmis yra, tereikia pasirinkti priimtiniausią sprendimą. Ir net jei jūs ar jūsų šeimos nariai pasigavo parazitų, tai nereiškia, kad jūsų namuose nesilaikoma tvarkos ar higienos normų. Utėlės nesirenka žmonių, tačiau jūs galite pasirinkti veiksmingiausias priemones su jomis kovoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius