-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimai patvirtino dar vieno virusus slopinančio preparato efektyvumą

Dėl virusų gausos ir jų savybės greitai mutuoti, mokslininkams taip ir nepavyko sukurti vakcinos nuo peršalimo. Siekiant išvengti eilės kitų šiuo metu siaučiančių virusų, vienintelė išeitis yra imtis prevencinių priemonių, tačiau šiandien jau matome teigiamas permainas peršalimo ligų profilaktikoje ir gydyme. Naujausi tyrimai rodo, kad priešvirusinėmis savybėmis pasižymintis jota-karageninas, efektyvus prieš daugiau nei 200 virusų, gali būti potencialiai veiksmingas mažinant riziką susirgti COVID-19.
Tyrimai patvirtino dar vieno virusus slopinančio preparato efektyvumą
Tyrimai patvirtino dar vieno virusus slopinančio preparato efektyvumą / Partnerio nuotr.

Šalia COVID-19 cirkuliuoja ir kiti virusai

Šaltuoju metų laikų žmonės retai ir trumpai būna lauke, daugiau laiko praleidžia mažai vėdinamose uždarose patalpose, kur yra didesnė viruso koncentracija, vyksta didesni ir dažni susibūrimai Kalėdinių laikotarpiu. Gydytoja otorinolaringologė Vaiva Mickevičienė sako, kad būtent dėl to kasmet šiuo laikotarpiu didėja sergamumas dauguma užkrečiamų virusinių ligų.

„Šiuo metu daugiausia dėmesio skiriama COVID-19 infekcijai, tačiau nereikėtų pamiršti, kad aplinkoje cirkuliuoja ir ligas sukelti gali ir kiti virusai – gripo, tymų, vėjaraupių, infekcinės mononukleozės sukėlėjai Epštein-Bar virusai, taip pat rota ir noro virusai bei ūmias peršalimo ligas sukeliantys rino, entero, paragripo ir kiti“, – vardija otorinolaringologė Vaiva Mickevičienė.

Virusinės kvėpavimo takų ligų infekcijos, dar vadinamos peršalimu, yra viena dažniausių ligų, kuria kiekvienas žmogus vidutiniškai serga 2-4 kartus per metus. Kadangi peršalimą sukeliančių virusų skaičiuojama daugiau kaip 200 rūšių ir jie mutuoja, vakcinų nuo peršalimo iki šiol nesukurta. V. Mickevičienės teigimu, dėl to rekomenduojama stiprinti imuninę sistemą ir laikytis bendrųjų profilaktikos reikalavimų: vengti kontakto su sergančiaisiais ir didesnių žmonių susibūrimo vietų, kosint ar čiaudint prisidengti veidą ar dėvėti kaukę ir plauti rankas.

Partnerio nuotr./Sloga
Partnerio nuotr./Sloga

Nors sergamumo COVID-19 situacija Lietuvoje ir visame pasaulyje yra labai rimta, gydytoja pastebi, kad dalis žmonių vis dėlto pro pirštus žiūri į rekomenduojamas apsaugos priemones, saugančias tiek patį asmenį, tiek likusią visuomenę nuo infekcijos plitimo.

„Susidaro vaizdas, kad dar ne visi išmoko užsidėti kaukes, o kiti jas dėvi tik todėl, kad būtų įleisti į parduotuvę arba baiminasi būti nubausti už kaukės nedėvėjimą. Svarbu suvokti, kad nei viena priešinfekcinė priemonė nepasižymi 100 proc. efektyvumo lygiu. Dėl to ligų profilaktika, tokia kaip kaukių dėvėjimas, rankų plovimas ar gyvenimo būdo keitimas, siekiant stiprinti sveikatą, turi tapti įpročiu, o ne prievole. Dažnu atveju tik susirgę pradedame rūpintis sveikata ir netgi žadėti sau kitąkart saugotis ir stiprinti sveikatą, bet vos pasveikę grįžtame į sau įprastą ritmą“, – sako otorinolaringologė V. Mickevičienė.

Pasak jos, kurį laiką buvo žinomi tik prieš gripo virusą efektyvūs vaistai. Kadangi specialaus gydymo nuo peršalimą sukeliančių virusų nėra, paprastai taikomas simptominis gydymas, kai vartojami skirtingi preparatai ligos simptomams slopinti.

123RF.com nuotr./Virusas
123RF.com nuotr./Virusas

Inovacija, keičianti peršalimo ligų profilaktiką ir gydymą

Naujiena virusinių kvėpavimo takų profilaktikoje ir gydyme yra priešvirusinėmis savybėmis pasižymintis jota-karageninas. Tai yra pirmoji plataus spektro antivirusinė terapija, efektyvi prieš daugiau nei 200 virusines kvėpavimo takų infekcijas sukeliančių virusų. Antivirusinis jota-karagenino efektyvumas prieš peršalimą sukeliančius virusus buvo įrodytas keturiais klinikiniais tyrimais Jungtinėje Karalystėje ir Austrijoje. Juose dalyvavo daugiau nei 600 pacientų, užsikrėtusių virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis. Jota-karageninas yra skirtas vartoti kaip profilaktikos priemonė arba pajutus pirmuosius peršalimo simptomus.

„Dėl savo gebėjimo slopinti virusų patekimą į ląsteles, jota-karagenino turintys medicininiai preparatai gali reikšmingai sumažinti užsikrėtimo riziką ir palengvinti ligos eigą. Naujausių mokslinių tyrimų rezultatai patvirtina preparatų su jota-karageninu savybę stabdyti virusų plitimą ir dauginimąsi. Daugiau tyrimų yra atlikta, vertinant šios veikliosios medžiagos poveikį suaugusiems, tačiau yra įrodyta, kad jie tinka ir vaikams. Abiem atvejais stebimi reikšmingai lengvesni peršalimo simptomai pirmąją ligos savaitę ir kur kas mažesni viruso genetinės medžiagos kiekiai nosies išskyrose“, – paaiškina gydytoja.

Infekcijos dažniausiai patenka per nosį, todėl, pasak V. Mickevičienės, antivirusinės terapijos prieš kvėpavimo takų ligas sukeliančius virusus paskirtis yra mažinti viruso patekimą prie gleivinės ląstelių. Į nosį patekę virusai prisitvirtina prie gleivinės paviršiuje ir infekuoja gleivinės ląsteles, kuriose jie dauginasi ir plinta. Dėl šios priežasties pasireiškia peršalimui būdingi simptomai, tokie kaip nosies užgulimas, gerklės ir galvos skausmas, kosulys. Mažesnis patekusio viruso kiekis yra susijęs su mažesne užsikrėtimo infekcine liga rizika ir lengvesne ar trumpesne ligos eiga.

„Medicininis jota-karageninas yra saugus ir gerai toleruojamas bei pasižymi dvejopu teigiamu poveikiu. Jis suformuoja nuo peršalimo virusų saugantį barjerą, savo neigiamu krūviu pritraukia ir apgaubia virusus, taip neleisdamas jiems prisitvirtinti prie gleivinės. Tokiu būdu yra sumažinamas už kvėpavimo takų infekcijas atsakingų virusų dauginimasis ir plitimas“, – paaiškina gydytoja V. Mickevičienė.

Gali būti naudojama kaip papildoma apsaugos priemonė prieš COVID-19

Naujausi in vitro tyrimai patvirtino, kad jota-karageninas blokuoja ir naujojo viruso SARS-CoV-2 jungimąsi prie žmogaus ląstelių, o šio viruso jautrumas jota-karageninui labai panašus į žmogaus beta-korona-viruso OC43 jautrumą šiai antivirusinei medžiagai. Priminsime, egzistuoja visa eilė koronavirusų ir jie statistiškai kasmet sukelia 10-15% peršalimo atvejų.

Šiuo metu Marinomed kompanija (medicininio jota-karagenino išradėja) pradeda klinikinius jota-karagenino tyrimus SARS-CoV-2/COVID-19 prevencijai.

„Preparatai su šia veikliąja medžiaga nebūtinai apsaugos nuo užsikrėtimo COVID-19, tačiau ikiklinikiniai tyrimai rodo, kad jota-karageninas gali sumažinti tikimybę virusui patekti į ląstelę ir kartu riziką susirgti SARS-CoV-2 infekcija. Preparatai su jota-karageninu galėtų būti papildoma apsaugos priemonė, ypač jei nėra galimybės išvengti kontakto su kitais asmenimis ar esant didesnei rizikai susirgti sunkesne COVID-19 ligos forma“, – naujausių tyrimų rezultatus vertina otorinolaringologė V. Mickevičienė.

Europos Sąjungos ir kitose pasaulio šalyse jota-karagenino sudėtyje turintys nosies bei gerklės purškalai ir pastilės gerklei yra naudojami kaip terapija prieš virusines kvėpavimo takų infekcijas. ES jota-karageninas klasifikuojamas kaip IIa klasės medicinos priemonė, skirta virusinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikai ir gydymui, tinkančiam tiek suaugusiesiems, tiek vaikams nuo 1 metų amžiaus. Jį saugu vartoti ir besilaukiančioms bei žindančioms moterims. Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse žmonės taip pat jau gali įsigyti medicinos priemonių su jota-karageninu – jis prieinamas nosies purškalo pavidalu ir vadinasi „Agovirax“.

Partnerio nuotr./„Agovirax“
Partnerio nuotr./„Agovirax“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius