Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: anoreksija keičia ir psichiką, ir procesus kūne

Anoreksija yra ir kūno, ir mentalinė liga, rašo BBC. Tarptautinio tyrimo duomenimis, sergančius anoreksija gali kamuoti obsesinis-kompulsinis sutrikimas, nerimas, šizofrenija, pasikeičia medžiagų apykaita.
DNR grandinė mėgintyvėlyje
DNR grandinė mėgintyvėlyje / 123rf nuotr.

Londono universiteto King's koledžo mokslininkai ištyrė 17 šalių gyventojus, kurių 16 992 sirgo anoreksija, o 55 525 buvo sveiki. Mokslininkai ieškojo DNR mutacijų, dažniau pasireiškiančių sergančiųjų anoreksija organizmuose.

Tyrimo, kurį publikavo „Nature Genetics“, metu paaiškėjo, kad mutacijos gali turėti įtakos sergančiųjų psichikai – lemti obsesinį-kompulsinį sutrikimą, nerimą, šizofreniją. Anoreksija taip pat veikia medžiagų apykaitos procesus, ypatingai susijusius su cukraus lygiu kraujyje bei kūno svoriu.

„Sergančiųjų organizmai veikia netinkamai“, – teigia King's koledžo profesorė Janet Treasure.

Anot King's koledžo ir Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkų, anoreksija turėtų būti laikoma „metabo-psichikos sutrikimu“, nes tai – ir proto, ir kūno liga.

Tyrimą atlikę mokslininkai ne visiškai išanalizavo, kas keičiasi sergančiųjų organizmuose, tačiau padarė prielaidą, kad mutacijos leidžia badauti ilgiau.

Kai dauguma žmonių numeta svorio, organizmas siunčia signalus ir žadina apetitą.

„Tai labai svarbu norint kontroliuoti savo svorį, – sako J.Treasure. – Gali būti, kad žmonės, kurie svorį numetė dėl anoreksijos, nebeturi tokio stipraus apetito pojūčio.“

Anot mokslininkės, žinios apie tai, kad asmens anoreksiją nulėmė tiek mentaliniai, tiek fiziniai veiksniai gali padėti jį įtikinti gydytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius