Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: beveik pusė slidinėjančių lietuvių nesisaugo

64 proc. lietuvių slidinėti vyksta fiziškai nepasiruošę, penktadalis slidinėjančių pavojingai krenta po kelis kartus per dieną ir tik pusė šios pramogos mėgėjų slidinėdami dėvi šalmus ar naudoja kitas apsaugos priemones – tai rodo draudimo bendrovės „If“ atliktas slidinėti mėgstančių žmonių nuomonės tyrimas.
Žiemos pramogos
Žiemos pramogos / 123RF nuotr.

„Visuomenės nuomonės apklausos duomenys patvirtina, kad laisvalaikiu slidinėti mėgstantys žmonės pernelyg mažai rūpinasi savo saugumu, todėl gana dažnai susižeidžia“, – sako draudimo bendrovės „If“ vyriausioji asmens žalų ekspertė Alytė Balkuvienė.

Anot ekspertės, dažniausiai slidinėjant kalnuose patiriamos traumos būna raiščių plyšimai, kojų ir rankų kaulų lūžiai bei smegenų sukrėtimai, o susižeidžia net ir patyrę slidininkai. „Esu tikra, kad didelės dalies šių traumų būtų galima išvengti, jei prieš vykstant slidinėti būtų paisoma rekomendacijų stiprinti raumenis sporto klube, o slidinėjant būtų dėvimos apsaugos“, – teigia A.Balkuvienė.

Sausį atliktos apklausos duomenimis, 31 proc. laisvalaikiu slidinėjančių žmonių jaučiasi esantys naujokai, 41 proc. savo slidinėjimo įgūdžius vertina vidutiniškai ir tik penktadalis teigia, kad ant slidžių jaučiasi tvirtai.

„Tyrimas atskleidė ir ne vieną paradoksą. 65 proc. slidinėjančių žmonių supranta, kad šis laisvalaikio užsiėmimas kelia pavojų sveikatai, tačiau gerokai mažiau žmonių specialiai ruošiasi slidinėjimo atostogoms ar slidinėdami naudoja apsaugas“, – pabrėžia draudimo ekspertė.

Jos teigimu, nuomonės apklausa rodo ir daugiau nerimą keliančių tendencijų. Net 80 proc. vykstančių slidinėti per atostogas pavojingai krenta bent vieną du kartus, o 24 proc. respondentų pripažino, kad nevengia slidinėti išgėrę. Pasak draudikų, būtent alkoholio vartojimas slidinėjant yra vienas didžiausią pavojų susižeisti keliančių veiksnių.

Apklausos duomenimis, 62 proc. laisvalaikiu slidinėti mėgstančių žmonių vyksta į užsienio slidinėjimo kurortus. Dažniausiai slidinėjama Italijoje, Slovakijoje, Austrijoje, Prancūzijoje, rečiau Ukrainos ir Gruzijos slidinėjimo vietovėse.

Atliekant tyrimą apie slidinėjimo įpročius internetu buvo apklausta 512 Lietuvos gyventojų nuo 18 iki 65 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius