Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas atskleidė – egzistuoja paslaptingas kačių ir šizofrenijos ryšys

Remiantis neseniai atlikto tyrimo duomenimis, katės auginimas gali padvigubinti su šizofrenija susijusių sutrikimų riziką, rašo „Science Alert“.
Katės ir šizofrenija (asociatyvinės nuotr.)
Katės ir šizofrenija (asociatyvinės nuotr.) / Pexels.com nuotr.

Australijos mokslininkai atliko 17 tyrimų, paskelbtų per pastaruosius 44 metus 11 šalių, įskaitant JAV ir Jungtinę Karalystę, analizę. Nustatyta, kad jau anksčiau įtartas ryšys tarp katės turėjimo ir šizofrenijos, yra realus.

„Nustatėme ryšį tarp plačiai apibrėžto kačių laikymo ir didesnės tikimybės susirgti su šizofrenija susijusiais sutrikimais“, – sakė psichiatras Johnas McGrathas ir kiti tyrėjai iš Kvinslendo psichikos sveikatos tyrimų centro praėjusį gruodį paskelbtame tyrime.

123RF.com nuotr./Emocinė sveikata
123RF.com nuotr./Emocinė sveikata

Idėja, kad kačių turėjimas gali būti susijęs su šizofrenijos rizika, buvo pasiūlyta dar 1995 m. atliktame tyrime. To priežastis – parazito Toxoplasma gondii poveikis. Tačiau iki šiol visų atliktų tyrimų išvados buvo nevienareikšmės.

Tyrimais nustatyta, kad vaikystėje buvimas su katėmis gali padidinti tikimybę susirgti šizofrenija, tačiau akivaizdų ryšį parodė ne visi tyrimai.

Kai kurie mokslininkai taip pat sieja kačių poveikį su aukštesniais skalės, matuojančios su šizofrenija susijusius bruožus, kurie veikia žmogaus mintis, jausmus ir elgesį, rezultatais ir į psichozę panašiais išgyvenimais. Tačiau ir šiuo atveju kiti tyrimai nerodo šio ryšio.

Kad susidarytų aiškesnis vaizdas, J.McGrath ir jo komanda ragina nuodugniai apžvelgti ir išanalizuoti visus tyrimus šiomis temomis, rašo „Science Alert“.

Žmogus simptomų nejaučia, nors yra užsikrėtęs parazitu

T. gondii yra dažniausiai nekenksmingas parazitas, kuriuo galima užsikrėsti per nepakankamai termiškai apdorotą mėsą arba užterštą vandenį.

T. gondii taip pat gali būti perduodamas per užsikrėtusios katės įkandimą arba užsikrėtusios katės išmatas. Apskaičiuota, kad JAV šiuo parazitu gali būti užsikrėtę apie 40 mln. žmonių, dažniausiai nejaučiančių jokių simptomų. Deja, mokslininkai randa keistokų šio parazito poveikių žmonėms.

Nustatyta, kad patekusi į mūsų organizmą, T. gondii gali įsiskverbti į centrinę nervų sistemą ir paveikti neurotransmiterius. Pasak mokslininkų, šis parazitas siejamas su asmenybės pokyčiais, psichozės simptomų atsiradimu ir kai kuriais neurologiniais sutrikimais, įskaitant šizofreniją.

Naujoji 17 tyrimų analizė parodė „reikšmingą teigiamą ryšį tarp plačiai apibrėžto kačių turėjimo ir padidėjusios su šizofrenija susijusių sutrikimų rizikos.“

„Atsižvelgę į šalutinius veiksnius, nustatėme, kad katės veikiami asmenys turėjo maždaug dvigubai didesnę tikimybę susirgti šizofrenija“, – paaiškino tyrėjų komanda.

Visgi reikėtų paminėti keletą svarbių dalykų, pavyzdžiui, tai, kad 15 iš 17 tyrimų buvo atvejo ir kontrolės tyrimai. Tokie tyrimai negali įrodyti priežasties ir pasekmės, be to, juose dažnai nenagrinėjami dalykai, kurie galėjo turėti įtakos tiek poveikiui, tiek rezultatams.

Taip pat daugelio nagrinėtų tyrimų kokybė buvo žema, ir tai autoriai taip pat pabrėžia.

Tyrimų rezultatai buvo prieštaringi, tačiau aukštesnės kokybės tyrimai rodė, kad nekoreguotuose modeliuose ryšiai galėjo atsirasti dėl veiksnių, kurie galėjo turėti įtakos rezultatams.

Mokslininkai neabejoja, kad yra gerame kelyje ir tikisi, kad ateityje pavyks pratęsti tyrinėjimus šioje srityje bei patvirtinti gautus duomenis.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Schizophrenia Bulletin“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius