Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: net ir be nikotino gaminami garintuvai gali pakenkti plaučių audiniui

Elektroninių cigarečių rūkymas, kurį daugelis vadina „garinimu“, dažnai reklamuojamas kaip mažiau žalinga rūkymo alternatyva. Tačiau naujajame tyrime iškelta daugiau klausimų apie tai, kiek žalingi organizmui gali būti garintuvai, net jei juose nėra nikotino, rašo „Science Alert“.
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Jungtinės Karalystės Anglia Ruskin universiteto mokslininkai atidžiai išnagrinėjo, kaip įprasto prekės ženklo elektroninė cigaretė be nikotino veikia žmogaus plaučių audinio ląsteles. Tyrimas atliktas laboratorijoje. Jo metu nustatyta, kad oksidacinis stresas pasireiškia, nepaisant to, kad nikotino nėra.

123RF.com nuotr./Elektroninė cigaretė
123RF.com nuotr./Elektroninė cigaretė

Mokslininkai aiškina, kad oksidacinis stresas pasireiškia, kai natūrali ląstelių reakcija į deguonį tampa nesubalansuota, todėl ląstelės sutrinka ir susidėvi. Šis stresas buvo pastebėtas kartu su padidėjusiu uždegimu ir kraujagyslių suirimu – tai derinys, dažnai siejamas su plaučių pažeidimais.

„Pamatėme, kad skysčio be nikotino cheminė sudėtis yra tokia pati, kaip ir skysčio, kuriame yra nikotino“, – sako Anglia Ruskin universiteto biomedicinos mokslininkas Havovi Chichger.

Pasak jo, tyrimo išvados rodo, kad nikotino neturinčios elektroninės cigaretės skysčio poveikis sukelia panašų prooksidacinį ir prouždegiminį poveikį žmogaus mikrokraujagyslių endotelio ląstelėms.

Lygindami gaminius be nikotino su to paties prekės ženklo elektroninėmis cigaretėmis, kuriose buvo nikotino, mokslininkai nustatė, kad priklausomybę sukeliančios medžiagos nebuvimas nebūtinai pagerina plaučių audinio būklę.

Komanda nustatė, kad garintuvuose be nikotino neįprastai daug tam tikro baltymo, vadinamo ARF6, kuris atsakingas už plaučių audinio pažeidimus. Anksčiau šis baltymas nebuvo siejamas su rūkymu ar plaučių pažeidimais, tačiau buvo žinoma, kad jis dalyvauja užtikrinant tinkamą organizmo kraujagyslių veikimą.

123RF.com nuotr./Plaučiai
123RF.com nuotr./Plaučiai

Su ARF6 susijusios išvados turėtų padėti ateityje atlikti tyrimus, susijusius su garinimo poveikiu sveikatai, nes iki šiol daugiausia dėmesio buvo skiriama nikotino daromai žalai.

Dešimtys šalių uždraudė elektronines cigaretes, kuriose yra nikotino, tačiau šios atsargumo priemonės gali būti netikslingos.

„Siekiant nustatyti ryšį tarp elektroninių cigarečių be nikotino garinimo ir galimo plaučių pažeidimo išsivystymo ateityje, būtina atlikti tolesnius tyrimus“, – sako minėto tyrimo autoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius