-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

UV spinduliuotės gauname tada, kada mažiausiai to tikimės

Ultravioletiniai spinduliai (UV) mus pasiekia ne tik nuo saulės, bet ir ją atspindinčių paviršių – kelio dangos, vandens, sniego ar smėlio. Net iki 50 proc. UV spinduliuotės, pasiekiančios akį saulei šviečiant iš nugaros, gali būti atspindėta nuo užpakalinio akinių lęšio paviršiaus (tiek tonuoto, tiek skaidraus). Kokią žalą akimis sukelia UV spinduliuotė? O svarbiausia – kaip nuo jos apsisaugoti? Į 15min.lt klausimas atsako „Fielmann“ gydytoja-oftalmologė Jolita Vailionienė.
Mergaitės akys
Mergaitės akys

– Koks UV spindulių kiekis yra žalingas akims? Ar UV spinduliuotė žalinga tik saulėtą dieną?

– Neginčytina, jog natūrali šviesa yra naudinga akims, tačiau taip pat sutariama, jog natūralioje šviesoje esantys UV spinduliai tokia nauda nepasižymi. Iš principo, bet koks UV spindulių kiekis (kad ir labai mažas) tiek odą, tiek akis ilguoju periodu veikia žalojančiai.

Aišku, įprasta manyti, jog saikingos saulės vonios akims netgi sveika, tačiau tai galioja tik labai gerai pasirūpinus apsauginėmis priemonėmis – saulės akiniais, korekciniais akiniais ar kontaktiniais lęšiais su UV filtrais.

bet koks UV spindulių kiekis (kad ir labai mažas) tiek odą, tiek akis ilguoju periodu veikia žalojančiai

Apie 40 proc. UV spinduliuotės gauname tada, kada mažiausiai to tikimės – apniukusią dieną ar net būdami kambaryje, todėl manymas, jog saugotis nuo UV spindulių reikia tik būnant saulės atokaitoje, yra klaidingas.

Nuo UV spindulių iš dalies saugo ir įprasti korekciniai skaidrūs akiniai.

Taigi, apsisaugant nuo UV spindulių svarbų vaidmenį vaidina ir tai, kaip gerai mūsų įprasti korekciniai skaidrūs akiniai filtruoja UV šviesą.

– Kiek pats organizmas (akių organas) yra pajėgus apsisaugoti nuo per didelio kiekio UV spindulių?

– Akis iš dalies yra pridengiama anatominių veido struktūrų (plaukų, antakių, blakstienų), tačiau jos apsaugo tik tada, kai saulė yra labai aukštai virš horizonto – vidurdienį. Ryte ir pavakarį, saulei esant arčiau horizonto, šios anatominės apsaugos nebegelbsti.

jautriausios UV spinduliavimui yra vaikų akys, todėl jiems saugotis nuo UV ypač aktualu

Akis pati geba saugotis nuo UV spindulių juos dalinai filtruodama ir nepraleisdama į vidines akies struktūras, tačiau išorinės akies struktūros – ragena, junginė, akių vokai – nuo UV šviesos lieka nepridengti, o ir į akies vidų patekusi maža dalis UV spindulių savo žalingą darbą atlieka.

Su amžiumi akies pralaidumas UV šviesai mažėja – natūrali apsauga gerėja, o jautriausios UV spinduliavimui yra vaikų akys, todėl jiems saugotis nuo UV ypač aktualu.

– Kokia yra trumpalaikė ir ilgalaikė UV spinduliuotės žala?

– Pasekmės, susijusios su UV spindulių poveikiu akims, gali būti įvairios. Tokie uždegimai kaip fotokeratitas (ragenos uždegimas) ir fotokonjunktyvitas (junginės uždegimas) yra nulemti trumpalaikio, tačiau labai intensyvaus UV spindulių poveikio. Paviršinių akies audinių ląstelės tokiu atveju yra suardomos, dėl ko atsiranda nelengvai gyjančios žaizdelės.

Paskutiniai moksliniai tyrimai rodo, jog apsauga nuo UV aktuali bet kokiu oru, bet kuriuo metų laiku

Tokie susirgimai kaip katarakta, geltonosios dėmės degeneracija ar pterygiumas (sparninė plėvė) siejami su ilgalaikiu UV spindulių poveikiu ir tai, kaip savo akis nuo UV spindulių saugojome visą gyvenimą.

Katarakta – lęšiuko drumstėjimas – lemia blogėjantį matymą ir yra gydoma tik chirurgiškai pakeičiant lęšiuką.

Pterygiumas (sparninė plėvelė) – junginės navikas, kuris negydomas slenka ragenos link, yra šalinamas taip pat tik chirurginiu būdu.

Geltonosios dėmės degeneracija – tai tinklainės centrinės dalies pažeidimas, sąlygojantis centrinio matymo negrįžtamą praradimą. Ankstyvas jos atsiradimas taip pat dalinai siejamas su ilgalaikiu UV spindulių poveikiu.

Nors šios ligos dažnai vadinamos senatvinėmis ligomis, tačiau gali atsirasti ir nesulaukus 50 metų.

– Kada yra būtinos papildomos apsaugos priemonės? Kokias priemones rekomenduoja oftalmologai?

– Saulėtą dieną bet kuriuo metų laiku be jokios abejonės turėtume būti su kepuraite ir saulės akiniais – dėl to sutaria visi. Daugiau diskusijų vyksta dėl to, kaip turėtume saugoti savo akis visą likusį laiką.

Paskutiniai moksliniai tyrimai rodo, jog apsauga nuo UV aktuali bet kokiu oru, bet kuriuo metų laiku. Tam puikiausiai pasitarnauja skaidrūs akiniai, todėl renkantis korekcinius akinius dera atkreipti dėmesį į tai, ar korekciniai akinių lęšiai turi UV spindulių filtrą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius