-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užkrėtė erkė – saugokis ir šarlatanų pasiūlymų

Po erkės įkandimo Laimo liga susirgęs gargždiškis įkliuvo dar ir į neetiško gydytojo vejamą pasipelnymo tinklą.
Erkės
Erkės / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kreipęsis į privačią gydymo įstaigą Klaipėdoje, jaunas vyras ne tik paklojo šimtinę už konsultaciją bei tyrimus, bet ir gavo į receptą panašų popiergalį su gydytojo antspaudu, kuriame rekomenduojama įsigyti „Fohow“ preparatų, neva efektyviausių biologinių imuninės sistemos reguliatorių. Brangius preparatus, platinamus tinklinio marketingo būdu, gydytojas pacientui įsiūlė vietoj antibiotikų.

Išleido kelis šimtus

Už maisto papildus sumokėjęs porą šimtų litų ir pradėjęs juos vartoti, gargždiškis (pavardė redakcijai žinoma) po savaitės pasijuto prastai – pakilo temperatūra, ėmė ryškėti simptomai, panašūs į gripą. Tokia savijauta būdinga progresuojant Laimo ligai. Tuomet vyras kreipėsi į savo šeimos gydytoją Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centre.

Pasak gargždiškio, gydytoja pirmą kartą iš jo lūpų išgirdo, kad neva nuo šiol Laimo liga gydoma naujos kartos biologiškai aktyviu imuninės sistemos reguliatoriumi „Fohow oral liquid“. Gydytoja pacientui skubiai paskyrė kursą antibiotikų, kokie visada yra skiriami diagnozavus Laimo ligą. 

Šiuo metu gargždiškis jaučiasi gerai, tačiau savo istorija jis pasidalijo norėdamas įspėti, kad žmonės būtų atsargesni naudodamiesi privačių gydymo įstaigų gydytojų rekomendacijomis. 

„Fohow“ preparatas
„Fohow“ preparatas

Abejotinos kokybės maisto papildams gargždiškis išleido 200 litų. Tiek kainavo maisto papildų dozė 10 dienų. Tačiau plačiai besireklamuojančioje klinikoje „Endemik“ dirbantis gydytojas Pragiedrulis Velička pacientui rekomendavo pirmiausia suvartoti 5 pakuotes papildų, o vėliau – po dar vienos 80 litų kainuojančios konsultacijos ir taip pat apie 40 litų kainuojančių kraujo tyrimų, jis esą nuspręs, ar gydymo kursą brangiai kainuojančiais papildais reikės pratęsti.

Jei gargždiškis nebūtų sumanęs paieškoti išsamesnės informacijos apie „Fohow“ maisto papildus internete, jiems būtų išleidęs daugiau nei 500 litų, po mėnesio – dar tiek pat.

Pasinaudojo sutrikimu

„Apmaudu, kad gydytojas, įpiršdamas maisto papildus pasinaudojo mano sutrikimu, baime ir nežinojimu. Tądien pastebėjau raudonos spalvos ratilus aplink vietą, iš kurios prieš porą savaičių buvau ištraukęs erkę. Internete radau informacijos, kad tai gali būti Laimo ligos simptomas ir, norėdamas kokybiškiausios konsultacijos, nulėkiau į Klaipėdą, į kliniką, kuri reklamuojasi kaip vieni geriausių erkių platinamų ligų specialistų, – pasakojo jis. – Tenka pripažinti, kad gydytojas P.Velička meistriškai pasinaudojo mano sutrikimu ir manipuliuodamas sudėtingomis frazėmis įtikino, kad dabar svarbiausia – sustiprinti imunitetą, o tam labiausiai padės preparatas, kurį esą jis ir pats vartoja. Gerai, kad tą akimirką kišenėje neturėjau 500 litų, būčiau visus juos ir palikęs vaistinėje, kuri prekiauja preparatais“, – sakė Laimo liga užsikrėtęs vyras.

Apie galimybę ištrūkti iš Laimo ligos spąstų vartojant naujos kartos maisto papildus iš „Gargždų krašto“ pirmą kartą išgirdo ir Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Birutė Ščerbavičienė.

Specialistė vargiai galėjo patikėti, kad po Laimo ligos diagnozės pacientui siūlomi ne antibiotikai, o imunitetą neva stiprinantys papildai.

Specialistė vargiai galėjo patikėti, kad po Laimo ligos diagnozės pacientui siūlomi ne antibiotikai, o imunitetą neva stiprinantys papildai. Pasak R.Ščerbavičienės, imunitetą galima ir reikia stiprinti sergant įvairiomis ligomis, taip pat ir profilaktiškai, tačiau tam pakanka ir natūralių priemonių, ar pigesnių vitaminų.

Tačiau susirgus Laimo liga svarbiausia kuo greičiau ją diagnozuoti ir išgerti kursą antibiotikų.

Specialistė pažadėjo pasidomėti gargždiškio papasakota istorija, kai diagnozavus šią ligą, vietoj įprastų rekomenduojamų vaistų, pacientui siūlomi imunitetą stiprinantys maisto papildai.

Sergančiųjų daugėja

R.Ščerbavičienės teigimu, Klaipėdos apskrityje erkių platinamomis ligomis šiemet susirgo daugiau žmonių negu pernai.

Iki liepos 1 dienos erkiniu encefalitu susirgo 4, o Laimo liga – 26 Klaipėdos apskrities gyventojai. Pernai per pirmąjį pusmetį apskrityje erkių platinamomis ligomis užsikrėtė mažiau žmonių: erkiniu encefalitu susirgo 1 asmuo, Laimo liga – 20.

Pasak R.Ščerbavičienės Klaipėdos rajone per 7 šių metų mėnesius užfiksuoti 7 Laimo ligos atvejai ir 1 erkinio encefalito atvejis.

2011 metais Klaipėdos rajone Laimo liga susirgo 27 žmonės, o iš 365 Lietuvoje užregistruotų erkiniu encefalitu susirgusių žmonių, 8 buvo iš mūsų rajono.

Užkrečiamųjų ligų specialistė įspėjo, kad rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais dažniausiai stebima nauja užsikrėtimų banga.

„Rudeniop, prasidėjus grybavimo sezonui, fiksuojame daugiau susirgimų. Erkėms tokiu laiku reikia pasimaitinti ruošiantis žiemai, todėl jos aktyviau ieško kraujo, o žmonės grybaudami, gal ir negražu taip sakyti, dažniau būna gamtoje, eina į miškus ir ne tik renka grybus, bet ir pamaitina erkes“, – „Gargždų kraštui“ sakė ji.

Specialistė pastebi, kad žmonės gerokai aktyviau ir neraginami skiepijasi – nuo erkinio encefalito šiemet Klaipėdoje pasiskiepijo per 920 žmonių, t.y. tris kartus daugiau nei pernai.

Vadovė nustebo

„Gargždų kraštas“ susisiekė ir su klinikos „Endemik“ Klaipėdos filialo vadove Violeta Kaminskyte. Išgirdusi žurnalistų papasakotą istoriją, kad pacientui diagnozavus Laimo ligą, vietoj antibiotikų klinikos gydytojas rekomendavo išgerti maisto papildų, klinikos vadovė tikino: „negali būti, tuoj išsiaiškinsiu, galbūt gydytojas turėjo pagrindo neskirti antibiotikų, nes diagnozė buvo neaiški, man tai kaip audra iš giedro dangaus...“

Kol klinikos vadovė mėgino išsiaiškinti ar žurnalistų išdėstyti faktai – tiesa, apie gydytojo Pragiedrulio Veličkos rekomenduotus maisto papildus „Fohow“ ėmė aiškėti skandalinga tiesa. Pasirodė, kad šie maisto papildai yra platinami tinklinio marketingo būdu. Daugiausiai informacijos apie preparatus galima rasti rusų kalba, o lietuviški internetiniai tinklapiai prigrūsti reklaminės informacijos apie neva stebuklingą jų poveikį.

Reklamuojamiems „Fohow“ papildams tinklapyje priskirtos profilaktinės ir gydomosios savybės, kas pažeidžia Reklamos įstatymą.

Be to, nors 9 papildai „Fohow“ yra registruoti Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnyboje prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė internete reklamuoti kitus šios bendrovės maisto papildus, kurie yra neregistruoti ir skyrė baudą. Ta pati tarnyba taip pat konstatavo, kad reklamuojamiems „Fohow“ papildams tinklapyje priskirtos profilaktinės ir gydomosios savybės, kas pažeidžia Reklamos įstatymą.

Pasiūlė platinti

Tačiau internete nerastumėte informacijos, kurią į redakciją atnešė Laimo liga susirgęs ir gydytojo rekomendacijoms išleisti krūvą pinigų pasidavęs gargždiškis.

Supratęs, kad yra apgautas, vyras ėmė ieškoti daugiau informacijos apie „Fohow“ preparatus. Nuvykęs į Vilnių, jis užsuko į pagrindinę šiuos preparatus platinančios kompanijos būstinę ir, pasiguodęs, kad tie papildai yra brangoki – po 20-30 litų už buteliuką dienai, tuoj pat gavo pasiūlymą tapti preparatų platintoju. Neva tuomet jis ne išleis pinigus, bet jų užsidirbs. Konsultantė gargždiškiui įbruko šūsnį lankstinukų. Juos perskaitęs vyras dar sykį įsitikino, kad yra apgautas už jo paties pinigus, sumokėtus už konsultaciją privačioje klinikoje.

Įkūrė Mao Dzeduno gydytojas?

Reklaminiuose lankstinukuose teigiama, kad „Fohow“ korporacija – tai vienintelė produkciją su kordicepsu gaminanti Kinijos kompanija, turinti savo mokslinių tyrimų institutą, kuris tyrinėja ir kuria naujas receptūras, gamina preparatus, atlieka jų saugumo tyrimus, nustato efektyvumą ir t.t. Maža to, neva šiam mokslo tyrimo institutui vadovauja šiuolaikinės Kinijos medicinos pradininkas, akademikas Tang You Zhi, praeityje buvęs ilgametis Kinijos vadovo Mao Dzeduno gydytojas.

Dar absurdiškiau skamba internete neskelbiami finansiniai tinklinio marketingo bendrovės pažadai.

Gargždiškis apstulbo perskaitęs, kad platinant šiuos preparatus, neva galima užsidirbti nuo 10 iki 15 tūkstančių eurų per savaitę. O jei gerai seksis, suradus daugiau papildų pirkėjų ir daugiau papildų platintojų, neva bus teikiami įspūdingi prizai.

Pavyzdžiui, įsigijus 7 darbo vietas po 360 eurų (7x360eurų – 8 820 litų) ir sulaukus, kol nauji platintojai suras naujų preparatų vartotojų, bus įteikiamas 3000 eurų čekis kelionei, vėliau – 30 000 eurų čekis automobiliui, tuomet 60 000 eurų čekis jachtai įsigyti, galiausiai – 200 000 eurų čekis namui įsigyti, o kur dar 4 kartus per mėnesį, kiekvieną savaitę išmokamas mažiausiai poros tūkstančių eurų atlyginimas...

Būtų sunku patikėti šiais paistalais ir gargždiškio papasakota istorija, jei ne redakcijos turimas receptas su gydytojo Pragiedrulio Veličkos spaudu, jo ranka užrašytais maisto papildo pavadinimu, dozėmis, paciento vardu ir pavarde, bei adresu, kur įsigyti stebuklingųjų preparatų. Reklamuojant papildus teigiama, kad „Fohow oral liquid“ gali išgydyti ar apsaugoti net nuo prostatos vėžio ar kitų onkologinių ligų.

Gydytojas onkologas Donatas Petrauskas apie tokią reklamą turi kategorišką nuomonę.

„Jokie maisto papildai neišgydys nuo jokios lokalizacijos vėžio. Jei jie būtų tokie efektyvūs, tad ir vadintųsi ne maisto papildai, o medikamentai, būtų patvirtinti išsamiais moksliniais tyrimais, pristatyti Šveicarijoje onkologų rengiamose konferencijose. O naujam vaistui įvesti į rinką reikia mažiausiai dešimties metų ir tūkstančių pacientų tyrimo. Ir pasveikusių nuo tiriamo medikamento turi būti ne vienas tūkstantis. Maisto papildai, kaip skelbia ir jų pavadinimas, tik papildo mitybą – tai tas pats, kas žiemą gerti vitaminą C, – teigė gydytojas. – Aš skeptiškai žiūriu į maisto papildų pramonę. Žinoma, vitaminai reikalingi, bet tikėtis, kad išgėrus tam tikrą maisto papildą nebesirgsi vėžiu ar pasveiksi, gali būti net žalinga. Būna, kad žmonės „gydosi“ tokiais būdais ir nebesikreipia į profesionalius medikus, o paskui jau būna per vėlu – liga būna per daug progresavusi“.

Buvusį seksologą baus

Klinikos „Endemik“ Klaipėdos filialo vadovė V.Kaminskytė, „Gargždų kraštą“ galiausiai patikino, kad gydytojas, anksčiau daugiausiai seksologu dirbęs P.Velička, dėl neaiškiai pacientui išsakytos pozicijos, be to, ir dėl neaiškios reputacijos maisto papildo „Fohow“ paskyrimo, bus nubaustas.

Pasak V.Kaminskytės, išsiaiškinus visas aplinkybes, blogiausiu atveju, daktaras Pragiedrulis Velička bus atleistas iš darbo. Vadovė užtikrino, kad ši situacija neatspindi visos klinikos „Endemik“ veiklos ir galbūt galėjo būti tik pavienė pasitaikiusi ir nepasikartosianti klaida. Ji žadėjo vėliau visuomenę informuoti apie atliktą tyrimą ir jo rezultatą.

www.facebook.com/gargzdukr

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius