-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užpuolė peršalimas? Maisto produktai, padėsiantys greičiau pasveikti

Vienas dažniausių rudens palydovų – peršalimas, pasireiškiantis gerklės skausmu, kosuliu, karščiavimu ir varvančia nosimi. Peršalus dažnas griebiasi vaistų, tačiau organizmui galima padėti ne tik jais – greičiau pasveikti padės ir tinkama mityba. Tad ką valgyti, kai kamuoja peršalimas ir kodėl?
Katros kaimo senbūvis Juozas spanguoliauja Čepkelių raiste
Katros kaimo senbūvis Juozas spanguoliauja Čepkelių raiste / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Dviejų vitaminų kombinacija

Vos pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, daugelis griebiasi vitamino C

turinčių produktų – citrinų, spanguolių ar brokolių. Tačiau medikai pastebi, kad vien vitaminu C pasikliauti nereikėtų, mat kita labai svarbi medžiaga, būtina organizmui peršalus – bioflavanoidai arba vitaminas P. Bioflavanoidai sustiprina vitamino C poveikį bei padeda kovoti su virusais, todėl efektyviausia užtikrinti, kad peršalus organizmas gautų pakankamą kiekį abiejų medžiagų.

Bioflavonoidų žmogaus organizmas negamina, todėl jų galima gauti tik iš maisto produktų. Šios medžiagos gausu citrusinių vaisių odelėje, paprikoje, vynuogėse, svogūnuose, česnakuose, mėlynose ir raudonose uogose, žaliojoje arbatoje.

Apie bioflavanoidų trūkumą organizme liudija pamėlusi oda ir lengvai atsirandančios mėlynės. Taip yra todėl, kad bioflavanoidai saugo plonas kapiliarų sieneles nuo pažeidimų, tuo pačiu stabdydami kraujavimą ir neleisdami susidaryti mėlynėms – esant medžiagos trūkumui, sienelės suplonėja, todėl kraujosrūvos susidaro lengviau. Todėl tiems, kurie skundžiasi lengvai ant kūno atsirandančiomis mėlynėmis, peršalus reikėtų būtinai vartoti produktų, kuriuose gausu bioflavanoidų.

Padės ir vištienos sriuba

Tikriausiai sergant visi esame įpratę griebtis ne tik arbatų su citrina, bet ir karštos vištienos sriubos ar sultinio. Pasirodo, šis daugelio įprotis – ne iš piršto laužtas, mat mokslininkai teigia, kad vištienos sultinyje iš tiesų yra medžiagų, galinčių palengvinti peršalimo sindromus ir taip padėti organizmui lengviau kovoti su virusais.

Peršalus organizme padidėja gleivių gamyba – apie tai ir liudija varvanti nosis bei kiti simptomai. Būtent vištienos sultinyje yra cisteino, t.y. medžiagos, kuri mažina gleivinės paburkimą bei padeda atsikosėti, sumažina slogos simptomus. Tad valgant vištienos sultinį, sumažėja spaudimas nosyje, mažiau sloguojama bei kosima – taigi pagerėja bendra ligonio savijauta. Tiesa, sultinį sriubai reikia virti iš visos vištos.

Nepamirškite žalių daržovių

Nors susirgus bene mažiausiai norisi sukiotis virtuvėje ir galvoti apie pilnavertę mitybą, tačiau vertėtų įsiminti, kad būtent maistas gali padėti palengvinti ligos simptomus ir greičiau įveikti užpuolusį virusą. Pajutus pirmuosius peršalimo požymius, į mitybos racioną medikai rekomenduoja įtraukti ir kuo daugiau žalių daržovių – špinatų, brokolių, salierų, kalafijorų. Šiuose produktuose gausu ne tik vitamino C, bet ir antioksidantų, vitaminų A ir E, būtinų organizmui kovojant su virusais.

Prieskoniai – virusų priešai

Kinų medicinoje jau nuo seno vienu svarbiausių produktų kovojant su peršalimu laikomas imbieras. Imbiero sudėtyje gausu vitaminų A, C, E, B grupės vitaminų, taip pat cinko, chromo ir magnio, kurie stimuliuoja kraujotaką ir padeda kovoti su infekcijomis.

Tačiau su peršalimu kovoti padeda ir nuo senų laikų Lietuvoje žinomas prieskonis – česnakas. Česnakuose gausu flavonoidų, fitosterinų, vitaminų C, B, PP, karotino, B grupės vitaminų, inulino, kalio, kalcio, magnio, geležies, mangano, cinko ir kitų veikliųjų medžiagų. Šis augalas pasižymi antimikrobinėmis, grybelius ir parazitus naikinančiomis savybėmis, padeda esant peršalimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius