Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vaikų odontologė: kokiomis komplikacijomis gresia delsimas „kol neskauda“ arba „kol pandemija praeis“?

Pastaraisiais metais ilgesnis negu įprasta laiko leidimas namuose Lietuvos gyventojams atsiliepė įvairiais sveikatos sutrikimais. Ne išimtis – ir tautiečių dantų būklės suprastėjimas, o vis dažniau odontologijos klinikų duris varsto tėvai su už skruosto nuo skausmo susiėmusiais vaikais.
Inga Juškienė
Vaikų odontologė Inga Juškienė / Gydytojų Mackevičių odontologijos klinikos nuotr.

„Karantino metu pastebimai padaugėjo traumų, kurios įprastai į kliniką atvesdavo vyresnius žmones. Vienos dažniausiai pasitaikančių traumų – dantų sumušimai, dantų vainikų lūžiai ir dantų šaknų lūžiai“, – vardija daugiau nei du dešimtmečius su Lietuvos šeimų atžalomis dirbanti vaikų odontologė Inga Juškienė.

Bręstantis didelis skausmas mažoje burnytėje

Anot gydytojos, nors tokios traumos – gana įprastas žiemos ir slidžios dangos padarinys, šiemet mažųjų pacientų nusiskundimai dar intensyvesni.

„Priežasčių ilgai ieškoti nereikia: užsivėrus mokykloms, darželiams ir neformaliojo švietimo įstaigoms, vaikai liko namuose mokytis, žaisti, netgi sportuoti. Tėvai tuo pačiu metu tapo mokytojais, virėjais, treneriais ir dar dirbo tiesioginį savo darbą. Tokiomis sąlygomis, natūralu, kad į įvykusius „nedidelius“ susidūrimus ar griuvimus nereaguojama labai rimtai.

123RF.com nuotr./Vaiko vizitas pas odontologą
123RF.com nuotr./Vaiko vizitas pas odontologą

Sužeistą dantuką pastebėjo tik tada, kai atsidaro skausmas, kilo uždegimas arba ėmė pastebėti danties spalvos pakitimus. Tada, žinoma – kelionė pas odontologus“, – pastebi Gydytojų Mackevičių odontologijos klinikos Vilniuje vaikų odontologė.

Uždelsus kenčia ir fizinė, ir psichinė sveikata

Specialistės teigimu, ne vien traumų gebėjimas kuriam laikui „užsimaskuoti“ pacientų burnose lemia tai, kad vis dažniau pas odontologus vaikai atvedami ne profilaktinei apžiūrai, bet „greitajai pagalbai“.

I.Juškienė pastebi ir svariai prie situacijos prisidedantį pasikeitusį tėvų elgesį.

„Šiam laikmečiui būdingas ir kitas reiškinys: tėvai dėl baimės užsikrėsti virusu, tikėtina, kad ir dėl streso ar nuovargio neretai vizitus atidėlioja tol, kol vaikas pajunta skausmą. Vis tik tai yra vienas blogesnių sprendimų, nes atsiradusį skausmą lydi ir kiti nemalonūs faktoriai. Tai – danties nervo uždegimas ir skausmo keliamos psichologinės problemos, stresas, nuovargis, jeigu skausmas nesiliauja net kelias dienas paeiliui.

„Scanpix“ nuotr./Karantino metu odontologai dirba su papildomomis apsaugos priemonėmis
„Scanpix“ nuotr./Karantino metu odontologai dirba su papildomomis apsaugos priemonėmis

Visa tai neigiamai veikia visą organizmą ir, žinoma, imuninę sistemą. Todėl planinių procedūrų atsisakymas ir atidėjimas per ilgam laikui nėra teisingas sprendimas“, – motyvuoja vaikų odontologė.

Vaikų vizitai tapo ilgesni

Gydytojų Mackevičių odontologijos klinikos gydytoja pasakoja, kad šiuo sudėtingu laikotarpiu odontologai mažųjų pacientų vizitams skiria daugiau laiko negu bet kada anksčiau.

„Apsaugos priemonės, kombinezonai, ypač – skydeliai taip pat skirtingai veikia vaikus. Vieniems kelia susidomėjimą ir skatina bendravimą. Natūralu, kad kiti, tuo tarpu, jaučia nerimą ir nepasitikėjimą, labiausiai – atvykus pirmąjį kartą.

Todėl ir vizitai ilgėja, reikalauja daugiau kantrybės ir abiejų pusių supratimo. Dėvint trečiojo ar penktojo lygio apsaugas tiek pacientui, tiek gydytojui bendrauti sudėtingiau, tačiau šiuo atveju jau niekur nenuskubėsi. Reikia pelnyti vaiko pasitikėjimą, leisti vaikui apsiprasti“, – patirtimi dalijasi I.Juškienė.

Geriausia prevencija – savalaikis gydymas

Ilgametė odontologė teigiamai vertina sprendimą antrosios koronaviruso bangos metu priverstinai pacientų nenukreipti vien į būtinąją pagalbą.

I.Juškienės įsitikinimu, odontologijos klinikų darbas, nors ir su papildomomis apsaugos priemonėmis bei ilgesniais vizitais, daugeliu atveju leido užkirsti kelią atokiosioms komplikacijoms:

„Savalaikis vizitas, ypač – kai kalbame apie vaikus, yra geriausia būtinosios pagalbos prevencija, todėl racionalūs tėvų sprendimai nevengti vizito iki kol neskauda arba kol praeis pandemija daugelį vaikų išgelbėjo nuo dantukų skausmo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius