-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų psichiatras Dainius Pūras: Mus „išdūrė“, nes Sveikatos ministerija keliaklupsčiauja prieš Santariškių dievus

Dalies Vaiko raidos centro paslaugų perkėlimas iš Žvėryno į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų (VUL SK) filialo Vaikų ligoninės chirurgijos korpusą prilyginamas centro sunaikinimui. Specialistai teigia, kad proto ir prichikos negalią turintys vaikai praras galimybę gydytis ne medikamentais, o moderniais metodais.
Vaikų ir paauglių psichiatras Dainius Pūras
Vaikų ir paauglių psichiatras Dainius Pūras / BFL nuotr.


Su proto ir psichikos negalią turinčiais vaikais dirbantys specialistai tai netgi vadina mirties nuosprendžiu ir 23 metus kurtos modernios gydymo sistemos griovimu.

Vilniuje, Vytauto gatvėje, įsikūrusiame Vaiko raidos centre vaikai buvo gydomi Vakarų pasaulio standartus atitinkančiais metodais, o ne tiesmukai tik vaistais.

„Modernios paslaugos emocijų ir elgesio sutrikimų turintiems vaikams gali ir nelikti. Tokioms vaikų problemoms spręsti reikalinga psichosocialinė pagalba, o ne vaistai, vaistai ir dar kartą vaistai.

Būtent dėl plačiai paplitusio medikamentinio gydymo Lietuvos sveikatos sistema nėra draugiška sutrikusio intelekto ar proto negalią turintiems pacientams. Todėl Lietuvoje vaikai nelaimingiausi Europos Sąjungoje (ES), Europą lenkiame savižudybių skaičiumi, antidepresantų vartojimo mastais“, – šalies bėdas vardijo viešosios įstaigos „Psichikos sveikatos perspektyvos“ direktorė Karilė Levickaitė.

Išskaidymas reiškia žlugimą?

2008 metais Vaiko raidos centras kartu su visa Vaikų ligonine buvo prijungtas prie VUL Santariškių klinikų. Centras prarado nepriklausomybę, bet kartu tapo prestižinės šalies gydymo įstaigos dalimi.

Asmeninio albumo nuotr./Karilė Levickaitė
Asmeninio albumo nuotr./Karilė Levickaitė

Tais pačiais metais centro steigėjai – Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Santariškių klinikos – priėmė sprendimą Žvėryne esančius centro pastatus perduoti Turto bankui ir per keletą metų pastatyti naują Vaiko raidos centro korpusą vadinamajame Santariškių miestelyje.

Centro išskaidymas reiškia tai, kad Vaiko raidos centro nelieka.

Po susitarimo nutarta centro pastatams atlikti tik būtinus remonto darbus – tam išleista apie 215 tūkst. litų. Tačiau laikui bėgant statinių būklė prastėjo ir kosmetinės priežiūros neužteko.

Rugsėjo pabaigoje įgriuvo Vaiko raidos centro stogas ir iškilo grėsmė paslaugų vaikams su raidos ir psichikos sutrikimais teikimui. Teko skubiai ieškoti išeičių.

Kadangi 2008 metais pažadėto naujo korpuso pamatuose per penkerius metus nebuvo padėta nė viena plyta, Vaiko raidos centrui pasiūlyta vieta Vaikų ligoninės chirurgijos korpuse – Santariškių g. 7.

Prie centro kūrimo daug prisidėjęs gydytojas, vaikų ir paauglių psichiatras, profesorius Dainius Pūras tai vadina pabaiga: „Centro išskaidymas reiškia tai, kad Vaiko raidos centro nelieka. Jei visus tuos 23 metus buvome nuoseklūs ir kūrėme ne šiaip kokį nors kratinį, bet gerai apgalvotą modelinę infrastruktūrą su iki niuansų atidirbtu paslaugų spektru, kompleksiškumu ir komandiniu darbu, tai to nebebus.“

Ne susitarimas, o afera

D.Pūras nebijo pasakyti: prieš penkerius metus, kai Vaiko raidos centrui buvo žadamas naujas korpusas Santariškėse, įvyko ciniška apgaulė.  

Mergaitė lipdo
Mergaitė lipdo

„Laikinas dalies centro paslaugų perkėlimas kitur nebūtų didelė blogybė, jei išgirstume įsipareigojimą, oficialias garantijas per dvejus trejus ar daugiausiai ketverius metus pastatyti pastatą. Tačiau šiandien jau niekas nenori atsakyti, kada jis bus. Dabar mus išmėto, kaišioja, kur gali, nes neranda kitos išeities. Vyksta kažko darymas prastos vadybos būdu ir net nebandyk klausinėti apie ateities perspektyvas“, – aiškino specialistas.

Kodėl centro pastatus įkeitus Turto bankui prasidėjo ne mūsų korpuso statyba, o ėmė kilti pastatai didiesiems daktarams – valstybės ordinais apdovanotiems prestižinių sričių atstovams?

Jei tikėtųsi nors lašo skaidrumo, atsakingų institucijų jis pareikalautų ištirti, kaip pats sako, „šią aferą“.

„Kodėl centro pastatus įkeitus Turto bankui prasidėjo ne mūsų korpuso statyba, o ėmė kilti pastatai didiesiems daktarams – valstybės ordinais apdovanotiems prestižinių sričių atstovams, kuriems ministerija nuolaidžiauja. Tokiu būdu įvyko mūsų išdūrimas.

Tokioje korupcinėje aplinkoje vaikų raidos sutrikimai niekam nerūpi. Suprask, jei mums tai nepatinka, būsime sugrąžinti į Naująją Vilnią – ir viskas“, – dėstė D.Pūras.

Jo manymu, ši situacija – tai reformos, kai gydymo įstaigos buvo prijungtos prie Santariškių klinikų, pasekmė: „Turime imperiją – valstybę valstybėje. Santariškių valdžia sako, kad politikai sprendžia, kada pradės statyti naują korpusą, o politikai gūžčioja pečiais, nes Lietuvoje yra taip, kad ministerija tampa Santariškių filialu. Tikrosios galios ten. Suaugusiųjų ligoninė Vaikų ligoninei pasako: „Jūs ten susispauskite.“ Tai – tyčiojimasis iš visos vaikų sveikatos apsaugos.“

Geri planai – tik popieriuje

Su sutrikusio intelekto ar proto negalią turinčiais vaikais dirbantiems specialistams šiomis dienomis ima atrodyti, kad vykdomas sąmoningas susidorojimas.

Gedimino Savickio nuotr./Santariškių klinikos
Gedimino Savickio nuotr./Santariškių klinikos

„Vaiko raidos centras – tai vieta, kur bandoma modernizuoti labai biologišką Lietuvos mediciną ir pridėti jai vakarietiško požiūrio, rodant, kad ne tik vaistais žmonės, ypač vaikai, turi būti gydomi. Visada buvome rakštys vienoje vietoje, nes ėjome prieš srovę. Galima sakyti, kad dabar išmušė atpildo valanda“, – svarstė D.Pūras.

Jis įsitikinęs, kad atėjo metas įvertinti realius sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio darbus: „Strateginė įstaiga yra ardoma, o ministerija apsimeta, kad nieko nežino.“

Be to, nevyriausybinių organizacijų atstovai ir su psichikos ligomis dirbanti medikų bendruomenė stebisi praėjusią savaitę nuskambėjusiu V.P.Andriukaičio pareiškimu, kad jis nepritaria sutrikusio vystymosi kūdikių namų uždarymui.

Visada buvome rakštys vienoje vietoje, nes ėjome prieš srovę. Galima sakyti, kad dabar išmušė atpildo valanda.

„Dalyvauju dvejose darbo grupėse, kur kalbame apie kūdikių namų reorganizavimą, o ministras dabar sako – neardysime. 2007 metais priimta Psichikos sveikatos strategija yra gera, bet ji nevykdoma – planai tik popieriniai. Politikų kalbos visiškai neatitinka realių veiksmų ir tokių pavyzdžių daugybė“, – apgailestavo K.Levickaitė.

Darbo grupės nariams – akibrokštas

K.Levickaitė, D.Pūras ir kiti specialistai priklauso šiemet prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos suburtai darbo grupei Perėjimo nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems, likusiems be tėvų globos vaikams programos 2014–2020 m. veiksmų planui (toliau – De–I veiksmų planas – red. past.) parengti.

„Tai, ką mes veikiame tose darbo grupėse, – visiška neviltis. Tuo metu, kai pradėjome tikėti, kad Lietuva pagaliau pajudės iš sąstingio, staiga toks akibrokštas iš ministrų (V.P.Andriukaičio ir socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, – red. past.). Jie grįžta prie sovietmečio vertybių, todėl vaikai ir toliau augs kūdikių namuose. Tokiame kontekste Vaiko raidos centro naikinimas atrodo labai logiškas – atitinka kryptį“ – atsiduso D.Pūras.

Apie pastatus pagalvojo, apie paslaugas – ne

Viltį prarandantys specialistai penktadienį surengs spaudos konferenciją „Korupcijos Lietuvoje medicinos auka – Vaiko raidos centras“. Joje pristatys priemones, kuriomis griaunama per visus Nepriklausomybės metus kurta pažangi diagnostikos ir gydymo paslaugų sistema.

Dainius Pūras
Dainius Pūras

Renginio išvakarėse kalbėdamas su portalu 15min.lt D.Pūras iškėlė klausimą, ar efektyviai buvo įsisavintos ES struktūrinių fondų lėšos, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje steigiant regioninius vaiko raidos centrus.

„Klausimas: kur dabar Vilniuje bus nacionalinis vaiko raidos centras, o kur regioninis? Vaidinama, kad toks centras buvo sukurtas, bet jam patalpų nebuvo skirta: viename centre veikė du centrai, o dabar ir tai griaunama. Kituose miestuose centrų kūrimas irgi vyko lietuvišku būdu: įsisavino paramą – renovavo pastatus, bet papildomų paslaugų neatsirado, nes teritorinės ligonių kasos neišplėtė jų skaičiaus. Vaidinama, kad yra vaiko raidos centras, bet ten kaip buvo, taip ir liko vaikų psichiatrijos stacionarinis skyrius. Štai toks blefas“, – pasakojo D.Pūras.

Santariškių klinikos ieško išeities

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų (VUL SK) atstovė spaudai Gitana Letukienė:

„Klinikos kartu su Vaikų ligonine ieško įvairiausių būdų, kaip išspręsti susidariusią situaciją, kuri yra nepavydėtina. Greičiausias būdas – stacionarines Vaiko raidos centro paslaugas perkelti į Vaikų ligoninę.

Iš savo pusės darome viską, ką galime, tačiau šiuo atveju mes irgi esame laukiantieji.

Tačiau tuo pačiu metu mes ieškome ir kitų būdų. Dėl naujo Vaiko raidos centro korpuso statybų Santariškių klinikos yra rašiusios oficialų raštą ir SAM, ir Seimo Sveikatos reikalų komitetui, prašant lėšų ir leidimo statyboms. Jau yra suderintas korpuso projektas, sutarta su Turto banku. Iš savo pusės darome viską, ką galime, tačiau šiuo atveju mes irgi esame laukiantieji.“

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų (VUL SK) filialo Vaikų ligoninės atstovė spaudai Jolanta Normantienė: „Mums buvo duotas uždavinys išspręsti patalpų klausimą po to, kai Vaiko raidos centro pastatas buvo pripažintas avarinės būklės. Mes tai ir padarėme. Vaiko raidos centro daliai atsikrausčius į Vaikų ligoninės chirurgijos korpusą, paslaugos bus teikiamos ir toliau. Mūsų chirurgijos korpuse viskas suremontuota ir gražu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius