-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vaistininkas pataria: kaip sutaupyti perkant vaistus

Netikėtai užklupusi liga gali priversti nemaloniai jaustis, tačiau ji nebūtinai turi kirsti per kišenę. Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia” specialistai išskiria keturis pagrindinius būdus, kurie padės atstatyti sveikatą neišlendžiant didelių pinigų.
,,Camelia" vaistinė
,,Camelia" vaistinė / Projekto partnerio nuotr.

1. Skaitykite etiketes

Pasak „Camelia“ vaistininkės Žydrūnės Muzikevičiūtės, patartina skaityti vaistų etiketes, nes ten nurodyta informacija apie veikliąją medžiagą gali padėti sutaupyti. Dažnai skirtingų gamintojų vaistų kaina skiriasi, nors sudėtis yra identiška, todėl, atidžiai panagrinėjus vaistų sudėtį, jūsų pirkinių krepšelyje gali atsidurti kur kas pigesnis, bet ne mažiau efektyvus, vaistas.

Specialistai pabrėžia, kad ne kaina, o veikliosios medžiagos ir jų koncentracija yra svarbiausia, o vaistininko pareiga parodyti visus preparatus, turinčius tą pačią veikliąją ar veikliąsias medžiagas. Vaistininkas visada privalo pasiūlyti pigiausią preparatą, ir jeigu pacientas nori pigiausio vaisto, bet jo tuo metu vaistinėje nėra, jis gali vaistą užsakyti ir į vaistinę mieste jis bus pristatytas per 2 darbo dienas, o miestelyje ar kaime – per 4 darbo dienas.

Ne ką mažiau svarbu skaityti ir informacinius vaisto vartojimo lapelius, kuriuos „Camelia” vaistininkai visada užklijuoja ant perkamo vaisto pakuotės.

„Čia galima rasti informacijos, kada, kaip ir kokiu tikslu vartojamas medikamentas. Taip pat pateikiama instrukcija, kaip teisingai naudoti vaistą, kad jis veiktų efektyviausiai. Tinkamas vaisto vartojimas padės greičiau įveikti ligą bei išvengti papildomų vaistinių preparatų pirkimo“, – sako „Camelia“ vaistininkė Žydrūnė Muzikevičiūtė.

2. Pasitarkite su vaistininku

Dažnu atveju sutaupyti norintys gyventojai patys sau pakiša koją, mat pirkdami vaistus neklauso vaistininko rekomendacijų ir pasikliauja savo žiniomis ar įsitikinimais.

„Į vaistinę atėję gyventojai turėtų pasitikėti ten dirbančiu profesionalu ir leisti jam padėti bei suteikti visą reikalingą informaciją. Neužkirskite jam kelio į visus klausimus atsakydami „aš žinau“. Šie klausimai yra svarbūs, nes taip vaistininkas stengiasi išsiaiškinti tikrąsias negalavimo priežastis, simptomus ir surasti priemones, kurios bus tinkamos konkrečiam pacientui. Renkantis vaistą, svarbu išsiaiškinti, ar žmogus yra kam nors alergiškas, ar turi gretutinių ligų, galbūt vartoja kokius nors kitus vaistus ar vitaminus. Vėlgi tinkamas vaistų suderinimas padės efektyviau sveikti ir sutaupyti“, – pasakoja mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė.

3. Pirkite tik reikalingus vaistus

„Camelia” specialistė teigia, kad siekiant pagyti, nebūtinai reikia vartoti daugybę vaistų ir išlaidauti perkant įvairiausias tabletes. Užuot pagelbėjęs, vaistų mišinys gali tik pabloginti situaciją.

„Kuo mažiau vaistų vartoja pacientai, tuo didesnė tikimybė, kad jie vartojami teisingai. Tad dažnu atveju patogu ir teisinga vartoti sudėtinius preparatus – taip vaistai bus geriami rečiau ir nepraleidžiant dozių. Deja, toks scenarijus ne visada įmanomas, nes kiekvienas pacientas yra individualus ir išsiaiškinus visus simptomus, preparatai parenkami individualiai kiekvienam pacientui. Dėl amžiaus ir kitų veiksnių, vietoje sudėtinių, kartais tenka rinktis vienkomponenčius vaistus, kurie pritaikomi individualiam atvejui. Juk kas vienam tinkama, kitam gali sukelti alergiją ar nesiderinti su kitais, jau vartojamais, vaistais”, – sako Ž. Muzikevičiūtė.

4. Neužsiimkite savigyda

Vaistininkai taip pat pastebi, kad neretai pacientai papildomų išlaidų patiria užsiimdami savigyda. Užuot pasikonsultavęs su profesionalu, sergantysis pats nusprendžia, kuo ir kaip gydytis.

Pasitaiko atvejų, kuomet pataupyti nusprendę gyventojai neišgeria visų paskirtų vaistų. Tokiu atveju yra tikimybė, kad liga pasikartos ar atsiras komplikacijų, o tuomet gydymui bus išleista kur kas daugiau pinigų.

Beje, norintiems sutaupyti, specialistai pataria gerai pažinoti savo namų vaistinėlės turinį, mat kartais per neapsižiūrėjimą pacientai nusiperka namuose jau turimą vaistą ir taip patiria nereikalingų išlaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius