-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaistininkė Ž.Muzikevičiūtė pataria, kada jau nebeužsiimti savigyda ir skubėti pas gydytoją

Susirgus ne visada lengva nuspręsti – ar vis dar galima gydytis pačiam, o gal jau metas skubėti pas gydytoją. Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ specialistė Žydrūnė Muzikevičiūtė pataria, kokiems simptomams pasireiškus reikia kreiptis pagalbos į specialistus, o kuomet su liga galima kovoti ir patiems namuose.
Liga
Liga / Shutterstock nuotr.

Gydytis namuose – tik esant lengviems simptomams

Pasak „Camelios“ vaistininkės, gydytis namuose patariama pasireiškus neūmiems simptomams, kuriuos lengva numalšinti. Tokiam gydymui puikiai tinka nereceptiniai preparatai, kuriuos gali padėti išsirinkti vaistininkas.

Kartu Ž.Muzikevičiūtė pataria visuomet paisyti vaistininko rekomendacijų, nes kitaip savigyda gali tik pabloginti situaciją.

„Savigyda, kai pacientas nepaiso vaistininko rekomendacijų, jo neinformuoja apie kitas ligas ar vartojamus vaistus, gali būti netgi žalinga. Būtina bendradarbiauti su sveikatos specialistais. Skubėjimas, nesiklausymas, noras pačiam kontroliuoti savo būseną, neturint medicininio išsilavinimo ar farmacijos žinių, gali baigtis apsinuodijimu, šalutiniais poveikiais, komplikacijomis ir kitomis nelaimėmis“, – sako „Camelia“ specialistė.

Vaistininkas padės suvaldyti simptomus

Vaistininkas gali būti puikus pagalbininkas, siekiant suvaldyti peršalimo, alergijos, apsinuodijimo, nesunkios traumos ar nudegimų simptomus. Visgi jiems užsitęsus ar atsiradus komplikacijoms, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

„Vaistininkas gali būti puikus patarėjas esant neūmiems simptomams. Jis patars pacientams, norintiems apsisaugoti nuo ligos ar jos paūmėjimo, komplikacijų, prevenciniais klausimais, suteiks informacijos apie prekės vartojimą, padės išsirinkti tinkamiausią ir už priimtiniausią kainą vaistinį preparatą“, – sako Ž.Muzikevičiūtė.

Vaistininkai ribų neperžengia

Vaistininkė taip pat pažymi, kad neretai pasitaiko atvejų, kuomet pacientai nenori eiti pas gydytoją ir prašo peržengti savo kompetencijos ribas.

„Pacientui galime padėti savo kompetencijos ribose, tačiau, pastebėję kritinį atvejį, netgi iškviečiame greitąją pagalbą. Pasitaiko ir tokių nesmagių atvejų, kai pacientas reikalauja parduoti receptinį vaistą be recepto. Žmonės ne visada supranta, kad vaistininkas taip elgtis negali: toks prašymas pacientui gali baigtis ligos paūmėjimu, komplikacijomis, apsinuodijimu ar net mirtimi, o vaistininkui – darbo netekimu. Bet net ir tokiu atveju galima rasti kompromisą: bendradarbiaujant, pacientui išsamiai paaiškinus situaciją, kartais galima pacientui parinkti panašaus veikimo nereceptinį vaistą arba, kai atvejis skubus, jį nukreipti pas gydytoją vaisto išrašymui“, – pasakoja „Camelia“ vaistininkė.

Pas gydytoją – pasireiškus ūmiems simptomams

Į vaistininką žmonės kreipiasi, kai dėl pasireiškusių simptomų nejaučia didelės baimės. Pasak Ž.Muzikevičiūtės, į gydytoją reikia nedelsiant kreiptis pasireiškus ūmiems simptomams ar ligai įsisenėjus.

„Į gydytoją būtina kreiptis pastebėjus kraujavimą iš kūno ertmių, atsiradus aukštai kūno temperatūrai, pradėjus staigiai kristi svoriui, netekus sąmonei, atsiradus išmatų ar šlapimo nelaikymui, pasireiškus kalbos sutrikimams ar judesių amplitudės pakitimams. Sveikata – brangiausias kiekvieno turtas, todėl su ja žaisti nederėtų. Visada pacientams, kuriems pasireiškia minėti simptomai, patariame ir net primygtinai raginame kuo skubiau kreiptis į gydytoją. Kartais žmogus savo būsenos neįvertina pakankamai rimtai, tad vaistininkas gali padėti tai padaryti. Svarbiausia, kad pacientai pasitikėtų vaistininku ir atsižvelgtų į jo rekomendacijas ne tik renkantis vaistus, bet ir apskritai gydymosi būdą“, – pataria „Camelia“ vaistininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius