Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vaistų neprireiks: 3 maisto produktai, kurie numalšins skausmą

Patiriant dantų, sąnarių ar galvos skausmą nebūtina griebtis vaistų, jei namuose turite kelis jį malšinančius maisto produktus, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, pakanka šių produktų suvalgyti ar įtrinti į skaudančią vietą, o jų efektyvumas net įrodytas moksliškai.
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Nors patirdami skausmą dažniausiai jį malšiname analgetikais ar kitais vaistais, A. Unikauskas pataria neskubėti ir gerai apsidaryti namų virtuvėje. Greičiausiai, sako jis, rasite maisto produktų, kurių skausmą malšinančios savybės – ne ką prastesnės.

„Dantų skausmas laikomas pačiu stipriausiu, o jį mažina gerai pažįstamas prieskonis – gvazdikėlis“, – tikina A.Unikauskas.

Pasak jo, iš gvazdikėlių gaminamą eterinį aliejų dantų skausmui malšinti naudojo dar senovės Kinijoje.

„Kai kurie dantų pastų gamintojai ir dabar naudoja eterinį gvazdikėlių aliejų jautrių dantenų priežiūrai. Gvazdikėlis sumažina dantenų patinimą, malšina skausmą, nervų receptorių jautrumą. Eteriniai aliejai dažnai naudojami liaudies medicinoje, nors vis dažniau juos ima naudoti ir tradicinė medicina“, – sako gydytojas.

Gvazdikėlius galima kramtyti, jų eteriniu aliejumi suvilgyti gabalėlį vatos ir dėti ant skausmo židinio. Tiesa, A.Unikauskas pataria gvazdikėliais nepiknaudžiauti.

Kitas produktas, padėsiantis sumažinti, pavyzdžiui, atrito sukeltą sąnarių skausmą – raudonos aitriosios paprikos. „Raudonosios aitriosios paprikos, kitaip vadinamos čili, kovoja su artrito sukeltu skausmu, nes jose yra medžiagos kapsaicino“, – tikina A.Unikauskas.

Kapsaicinas, priduria jis, veiklioji medžiaga, kurios galima rasti tepaluose nuo sąnarių skausmo. Aitriosios paprikos pasižymi uždegimų slopinamuoju ir pabrinkimą mažinančiu poveikiu.

„Kuo aštresnis pipiras, tuo jis naudingesnis. Aitriąją papriką galima ir valgyti, ir tepti ant skaudančios vietos“, – pataria profesorius.

A.Unikauskas tikina, kad paprikos aštrumas skrandžiui nepakenks: „Pasirodo, suvalgius vieną aitriąją papriką nusvilinami visi ant liežuvio esantys receptoriai, o jei valgysite daugiau, skonio jau nebejausite. Skonio receptoriai per kažkiek laiko atsigauna. Dėl skrandžio nereikėtų baimintis – jam nieko neatsitiks.“

Trečiasis produktas, kuris malšina galvos skausmą ir net migreną – imbieras, sako A.Unikauskas.

„Atlikti tyrimai rodo, kad puikiai kovoja su migrena. Irane vieniems dalyviams davė vaistų nuo migrenos, o kitiems – du gramus sausų imbiero miltelių. Rezultatai buvo vienodi – imbieras taip pat sumažino galvos skausmą“, – tvirtina A.Unikauskas.

Imbiero panaudojimas labai platus, priduria jis: „Iš jo galima daryti arbatą, kulinarijoje naudojami milteliai. Vienas iš įdomesnių imbiero panaudojimo būdų – pirtyje. Imbiero miltelius galima įtrinti į odą, jau po kelių minučių kūną užplūsta maloni šiluma. Imbieras tinka ir sąnarių skausmams mažinti.“

Tiesa, svarbu žinoti, kad imbiero negalima vartoti tiems, kurie tulžies pūslėje turi akmenų, pabrėžia A.Unikauskas.

Parengė Gertrūda Stripeikytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius