-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakare jaučiate kojų nuovargį? Gydytojas įspėja, kad problema gali būti didesnė, nei manote

Ne vienas po dienos darbų kartais jaučiame kojų nuovargį, sunkumą ar patinimą. Jei prie šių simptomų dar pastebite išryškėjusį kraujagyslių tinklą, ima varginti kojų mėšlungis, verta susimąstyti apie galimą venų varikozę. Pasak gydytojo kraujagyslių chirurgo Nerijaus Brazio, delsti ir kentėti kojų skausmą nepatartina, nes ateityje tai gali grėsti rimtomis komplikacijomis.
Mėšlungis
Mėšlungis / 123RF.com nuotr.

„Iš širdies kraujas teka arterijomis ir aprūpina deguonimi audinius, o grįžta į širdį venomis. Kojos yra kūno dalis, labiausiai nutolusi nuo širdies, todėl yra reikalingas pakankamas spaudimas, kad venomis kraujas grįžtų į širdį. Esant pažeistiems venų vožtuvams, kraujas kaupiasi, dėl to venos plečiasi, ilgėja, susidaro poodinių mazgų“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo „Danys Clinic“ gydytojas angiochirurgas.

Pagrindiniai venų varikozės simptomai:

  • kojų patinimas,

  • opos;

  • kojų skausmai;

  • kojų egzema;

  • ryškėja venų tinklas;

  • blauzdų patinimas;

  • suplonėjusi oda, padidėjusi odos pigmentacija;

  • išsiplėtusios venos;

  • skruzdžių bėgiojimo jausmas kojose;

  • kojų nuovargis ir sunkumas;

  • kojų tinimas.

    Asmeninio archyvo nuotr./Nerijus Brazys
    Asmeninio archyvo nuotr./Nerijus Brazys

Dažniausiai tiesioginė venų išsiplėtimo priežastis, pasak kraujagyslių chirurgo N.Brazio, nenustatoma. Tačiau tam įtakos gali turėti keli veiksniai, tokie kaip įgimtas venų vožtuvų nepakankamumas, padidėjęs slėgis pilvo ertmėje (dėl nėštumo, onkologinės ligos ir kt.) bei ligos, pažeidžiančios venų sieneles ir jų vožtuvus (venų uždegimas ir kt.)

Dažniau skundžiasi moterys

„Kraujagyslių ar venų patologijomis dažniau serga moterys nei vyrai. Neretai venos išsiplečia nėštumo metu, kai stipriai pakinta hormonų pusiausvyra. Panašūs hormonų pokyčiai moters organizme įvyksta ir priešmenstruaciniu bei menopauzės laikotarpiais. Tada atsipalaiduoja venų sienelės tonusas, jos tampa labiau pažeidžiamos, greičiau gali išsiplėsti, todėl gali sutrikti vožtuvų darbas“, – paaiškino gydytojas angiochirurgas.

Riziką padidina ir įvairių hormoninių preparatų bei kontraceptinių vaistų vartojimas. Tai, pasak specialisto, daug gilesnė problema nei dažnas linkęs manyti. Negydomos įvairios kraujagyslių patologijos gali sukelti tromboflebitą (krešulių venose susidarymą ir uždegimą), giliųjų venų trombozę, trofines opas, netgi invalidumą.

„Itin sunki komplikacija yra tromboflebitas arba paviršinių venų uždegimas, kuris įvyksta susidarius trombams venose. Krešuliai gali pasiekti giliąsias venas, po to nukeliauti į plaučius ir sukelti plaučių arterijos tromboemboliją“, – teigė kraujagyslių chirurgas N.Brazys.

Todėl, vos pajutus bent kelis iš minėtų kojų venų varikozės simptomų, patariama nelaukti ir kreiptis į gydytoją angiochirurgą, kuris apžiūrės, echoskopu ištirs arterinės ir veninės kraujotakos funkcionalumą bei patars, kokių profilaktikos ar gydymo priemonių reikėtų imtis.

Venų varikozės gydymas

Pasak gydytojo, galimi neinvaziniai gydymo metodai: kompresinė terapija, tam naudojamos specialios elastinės kojinės arba tvarsčiai. Jei tai nepadeda, atliekama klasikinė operacija, kai yra pašalinami pažeisti venų segmentai.

„Venų varikozė dažnai gydoma ir lazeriu išvengiant pjūvių – užtenka dūrio, pro kurį patekęs lazerio spindulys „išgarina“ venoje esantį vandenį, vena tarsi sulimpa ir išnyksta. Kitas gydymo būdas – fleboskleroterapija, kurios metu į išsiplėtusias venas suleidžiama dirginančių preparatų. Jie sukelia tromboflebitinę reakciją, dėl kurios išsiplėtusi vena fibrozuoja ir užsikemša“, – pasakojo kraujagyslių chirurgas N.Brazys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius