Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybė 1,3 mln. eurų šįmet skirs alkoholio vartojimo ir savižudybių prevencijai

Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas (Fondas) 2018 metais finansuos daugiau kaip 30 projektų, skatinančių visuomenę gyventi sveikiau. Tam Fondas iš valstybės biudžeto skirs 1,3 mln. eurų. 18 projektų įgyvendins nevyriausybinės organizacijos.
Alkoholis
Alkoholis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Daugiausia – 20 remiamų projektų – skirti alkoholio vartojimo prevencijai. Tarp jų – Priklausomybės ligų specialistų asociacija, kurianti pirmąjį Lietuvoje priklausomybės nuo psichoaktyviųjų medžiagų (pirmiausia, alkoholio) konsultacinių vietų tinklą.

„Planuojama, kad per 2018 m. jis padėtų su priklausomybe kovojantiems gyventojams, jų šeimų nariams ir artimiesiems 9 savivaldybėse, – rašoma pranešime žiniasklaidai. – Lietuvos moterų draugija projekto metu ketina formuoti teigiamas vaikų ir jaunuolių nuostatas ir požiūrį į gyvenimo be narkotikų, tabako ir alkoholio būdą bei sukurti išmaniąją programėlę „Renkuosi pats“, kuri papildys mokyklose diegiamą socialinių emocinių kompetencijų ugdymą.“

Varnėnų kaimo bendruomenė, įgyvendindama projektą „Praleisk laisvalaikį kitaip“, Sveikatos apsaugos ministerijos tikinimu, sieks ugdyti socialinius vaikų ir jaunimo įgūdžius, skatinti saviraišką ir kūrybiškumą, padėti jaunuomenei įsitraukti į visuomeninę veiklą, o suaugusiuosius – motyvuoti gyventi sveikai ir išbandyti pramogas be alkoholio – klubuose, parkuose, sporto aikštelėse, keliaujant po gimtąjį kraštą ir kt.

Vilniaus universitetas ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas tirs alkoholio, kurį vartoja jaunos moterys, poveikį vaisiaus ir kūdikio sveiktai, vertins alkoholio vartojimo poveikį sveikatai bei jo ryšį su teisėtvarkos pažeidimais.

123rf.com/Šeima
123rf.com/Šeima

Taip pat Fondo lėšomis bus finansuojamos dvi socialinės informacijos kampanijos – „Už gyvą Lietuvą“ (įgyvendina UAB „Gravitas Partners“ sudarytas konsorciumas: DELFI, 15min.lt, TV3, LNK, M-1, JCDecaux) ir „Gyvenimo sparnai“ (įgyvendina UAB „Lietuvos ryto televizija“).

Keturiolikos projektų skirti bendruomeninių gebėjimų stiprinimui savižudybių prevencijos srityje. Tarp jų – VšĮ „Jaunimo linija“ projektas „Kalbėk“, kurio tikslas – ugdyti bendruomenių narių gebėjimus atpažinti pavojų ir laiku suteikti pagalbą krizinę situaciją išgyvenančiam žmogui. Atpažinti ir įvertinti savižudybių riziką, valdyti stresines situacijas mokysis Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos moksleiviai, VšĮ Joniškio psichikos sveikatos centras, įgyvendindamas projektą „Savižudybių prevencija Joniškio rajono savivaldybėje“, didžiausią dėmesį skirs specialistų, dirbančių su savižudybės riziką patiriančiais žmonėmis, kompetencijų didinimui, o rizikos grupių atstovams rengs individualius ir grupinius užsiėmimus, kurių metu padės įveikti psichologines krizes, formuos pozityvų požiūrį į gyvenimą.

Analogiškų tikslų, anot Sveikatos apsaugos ministerijos, siekia ir kiti projektų bendruomeninių gebėjimų stiprinimo savižudybių prevencijos srityje vykdytojai.

Ministerijos teigimu, Fondo projektams skiriama suma bus gerokai didesnė – sieks 2,6 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius