Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 01 28 /21:31

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba: prekybininkai nutylėjo apie galimai nesaugius lenkiškus saldumynus

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad vykdant patikrinimus dėl Lenkijos konditerijos įmonės pagamintų ir išplatintų nesaugių saldumynų, buvo patikrintas ne tik prekybos tinklas „Rimi“, bet ir turgavietės, prekyvietės ir kitos prekybos vietos. Inspektoriai rinkoje neaptiko galimai užterštų saldumynų, pagamintų Lenkijos įmonėje „Magnolia Sp. z o. o.“.
Vafliai
Vafliai / Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuotr.

Įvertinus riziką, laikinai uždrausta tiekti į rinką visus „Magnolia Sp. Z o. o.“ pagamintus produktus, kuriuos buvo įsivežęs „Rimi“ prekybos tinklas. Atlikus patikrinimą įmonės sandėliuose, iš viso uždrausta tiekti į rinką 1925,28 kg įvairių vaflių skanėstų, iš jų – 653,94 kg vaflių su pieniniu kremu „Poesia“.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrinimo metu taip pat nustatė, jog įmonė UAB „Rimi Lietuva“ buvo gavusi informaciją iš Latvijos tiekėjo dėl vaflių su pieniniu kremu „Poesia“ išėmimo iš prekybos, tačiau apie nesaugų maisto produktą nepranešė ir neinformavo vartotojų dėl įsigytų galimai nesaugių produkų.

„Pagal Europos ir Lietuvos teisės aktus, siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą, įmonės privalo bendradarbiauti su kontrolės institucijomis ir privalo imtis visų priemonių, kurios leistų išvengti arba sumažinti pavojų, kurį gali sukelti jų tiekiami maisto produktai. Tais atvejais, kai produktai išplatinti rinkoje ir pasiekia vartotojus, įmonės nedelsiant privalo informuoti pačius vartotojus ir kontrolės institucijas“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

Papildyta 21.31 val. „Rimi“ prekybos centro atstovai teigia, kad sausio 17 dieną jie iš gamintojo „Magnolia Sp. Z o. o.“ gavo pranešimą sustabdyti prekybą vafliais su pieniniu kremu „Poesia“. Jie buvo informuoti, kad sudėtyje yra neatitikimų, rasta priemaišų, tačiau nedetalizuota, kokių. „Iš karto blokavome šią prekę, ir nuo tos dienos vafliai iš galimai įtartinos siuntos mūsų prekybos centruose buvo neparduodami“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame laiške.

„Sausio 23 d. iš žiniasklaidos išgirdę apie galimas pavojingas priemaišas dar kartą papildomai patikrinome ir užtikriname, kad mūsų centruose jų įsigyti neįmanoma. Taip pat iš prekybos išėmėme ir dar dvi to paties gamintojo vaflių rūšis, nors jos ir nebuvo iš galimai pavojingos siuntos“, – teigia „Rimi“ atstovai.

„Siekdami išvengti bent menkiausios rizikos, žinią apie galimai pavojingą prekę bei raginimą ją grąžinti išplatinome  žiniasklaidoje, visose parduotuvėse, internetiniame puslapyje iš karto, kai tik sužinojome. Norime pabrėžti, jog į šį įvykį žiūrime ypač atsakingai ir tariamės su Veterinarijos tarnyba, ką galėtume nuveikti kartu, spręsdami tokias problemas ateityje“, – rašoma pranešime. 

---

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo papildomos informacijos, kad minėta Lenkijos kompanija „Magnolia Sp. Z o. o.“ vykdė ir pašarų žaliavų gamybą. Įmonėje patikrinimo metu buvo rasta 2 488 kg pašarų, kurių gamybai buvo naudojami tie patys pieno milteliai. Nustatyta, kad žaliavos pašarams buvo išplatintos Lenkijoje ir Olandijoje.

Lenkijos oficialiame pranešime teigiama, kad iki šių metų sausio 25 dienos verslininkai iš rinkos jau surinko per 6 456 kg įtartinų produktų. Atsakingos institucijos atstovai taip pat informavo, kad dar nėra gavę informacijos apie apsinuodijimą galimai nesaugiais saldumynais.

Paskutiniais duomenimis, nesaugūs lenkiški saldumynai buvo išplatinti Belgijoje, Bulgarijoje, Latvijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Vokietijoje, Čekijoje ir Švedijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius