-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vasarą saulė kanda skaudžiai: specialistė atskleidė, kokia tinkamiausia apsauga ir koks SPF vaidmuo

Dienoms ilgėjant ir saulei rodantis vis dažniau, svarbu nepamiršti rūpintis savo oda, saugant ją nuo kenksmingų spindulių. Pirmieji karšti saulės spinduliai skatina mus kuo daugiau laiko praleisti gamtoje ir pasimėgauti „saulės voniomis“. „Kaip bebūtų, tie pirmieji išsiilgti spinduliai, pasirodantys vasaros sezono užuomazgose, ne visiems pasibaigia gerai“, – pabrėžė „Apotheka“ vaistinės konsultantė Teresa Urinovič.
Teresa Urinovič
Teresa Urinovič

Specialistės teigimu, derama apsauga nuo saulės poveikio prasideda renkantis šiai kovai tinkamas priemones. Anot T.Urinovič, tolygų, o svarbiausia – sveiką įdegį užtikrina kokybiška, veido odą tausojanti produkcija.

Vieno užtepimo nepakanka

„Apotheka“ vaistinės konsultantė primena, kad yra keletas bendrųjų sveiko lepinimosi saulės voniomis taisyklių. Pirmiausia, kremu nuo saulės pasitepti derėtų 15 minučių prieš einant į lauką. Šis rodiklis – ne iš piršto laužtas: būtent tuo metu veikti pradeda didžioji dalis kremų.

„Maudantis saulės voniose, rekomenduojama kremą nuo saulės tepti kas 2 valandas arba iškart po maudymosi ir nusisausinimo rankšluosčiu. Ilgesnio buvimo saulėje vengti reikėtų tarp 12 ir 16 valandos. Ir, žinoma, visuomet vartokite labai daug skysčių, geriausia – gerti vandenį“, – dėstė T.Urinovič.

Veido odai – maksimali apsauga

Specialistės teigimu, priemonės nuo neigiamų ultravioletinių spindulių A (UVA) ir ultravioletinių spindulių B (UVB) efektyvios būna tik naudojamos taisyklingai. O taisyklingas naudojimas ir derama apsauga apskritai prasideda nuo tinkamos priemonės pasirinkimo.

„Rekomenduočiau rinktis platesnio spektro apsaugą, kuri saugotų nuo UVA ir UVB spinduliuotės. Atsižvelkite į savo odos tipą – kiekvieno žmogaus oda įdega per skirtingą laiko tarpą, todėl ir priemonėje esantis SPF, dar žinomas kaip apsaugos nuo saulės faktorius, turėtų varijuoti. Iš esmės, SPF padeda suprasti, kiek daugmaž laiko šią apsaugą turinti priemonė leis išvengti žalingo saulės spindulių poveikio. Ir pasikartosiu: bet kuri priemonė nuo saulės poveikio, nors ir su maksimaliausia SPF apsauga, veiksminga ne ilgiau kaip dvi valandas, todėl priemones rekomenduojama naudoti pakartotinai“, – pasakojo T.Urinovič.

Skirtumas tarp SPF 20 ir SPF 50

Pasak „Apotheka“ vaistinės konsultantės, skirtingi skaičiai greta SPF rodiklio ant priemonių pakuočių reiškia varijuojantį pralaidumą UVB spinduliams. Tarkime, SPF 2 tamsiai ir įdegusiai odai sulaiko iki 50 proc. UVB spindulių, tuo tarpu SPF 10 tiems, kurie greit įdega, bet nenusidegina, kenksmingus spindulius sulaiko iki 90 proc. spindulių.

Atitinkamai SPF 15 (93 proc.) ir SPF 20 (95 proc.) saugo normalią šviesią odą, blyškią ir jautrią prižiūri SPF 30 (96,7 proc.), o SPF 50 (98 proc.) – galingiausias šviesiaodžių ginklas.

„Jeigu šviesiaodžiams žmonėms geriausia rinktis priemones su SPF 50, tamsesnės odos savininkams pakaktų ir SPF 30. Tiesa, veidui bet kuriuo atveju rekomenduočiau maksimalų SPF, ypač – jeigu ilgesnį laiką būnama saulėje“, – pridūrė speicialistė.

Aliejai – draugas sausai odai, priešas riebiai

Renkantis apsaugą nuo saulės taip pat svarbu žinoti, kokio tipo produkto norime – cheminio

ar mineralinio. Cheminiai filtrai sugeria, mineraliniai – cinko oksidas ir titano dioksidas atspindi bei išsklaido. T.Urinovič ragina pro pirštus nežiūrėti ir į priemonės naudojimo terminą – atidarytos produktų pakuotės pasižymi tam tikru ant jų nurodytu galiojimo laiku.

„Kitas dalykas, apsauginiai veido kremai nuo saulės turi būti parenkami pagal kiekvieno žmogaus individualų odos tipą. Tarkime, sausai odai tinkamesni kremai, aliejai, o riebiai – lengvos tekstūros, be aliejų. Jautriai, alergiškai odai siūlyčiau rinktis priemones su mineraliniais filtrais, – išskyrė T.Urinovič. – Žmonėms, kurie lauka leidžia mažai laiko, kasdieniam naudojimui rekomenduočiau dulksnas su SPF, kurias labai patogu naudoti ir nešioti. Dienos metu tokie produktai naudotini pagal poreikį, kai odai tiesiog trūksta drėgmės. Pavyzdžiui, „Bionike defence Mist SPF 30“, „Uriage terminio vandens dulksna SPF 30“ ir panašūs gaminiai.“


Kūdikiai – po padidinamuoju stiklu


Atitinkamos priežiūros reikalauja ir plona, jautri vaikų oda. Atžaloms „Apotheka“ vaistinės konsultantė siūlo parinkti apsaugos priemones nuo saulės su mineraliniais UVA ir UVB filtrais:

„Vaikams iki 2–3 metų amžiaus rekomenduočiau kremus nuo saulės su SPF 50. Po kiekvieno maudymosi ar nusišluosčius rankšluosčiu būtina pakartotinai ištepti visą vaiko kūnelį. Be to, laiką saulėje leidžiantiems vaikams itin svarbūs galvos apdangalai. Na o kūdikiams iki pusės metų amžiaus nerekomenduojama naudoti kremų nuo saulės – vaikučius apskritai reikia apsaugoti nuo tiesioginių spindulių. Jeigu atsitinka taip, kad kūdikis vis dėl to būna lauke, rinkitės pavėsį ir patepkite apsauginiu kremu atidengtas kūno vietas.“

Kitas ypač svarbus vaikų odos priežiūros niuansas – priemones nuo saulės rinktis geriausia atsparias vandeniui, tačiau be alkoholio, dažiklių, parabenų, mineralinių aliejų ir kvapų sudėtyje.

Gudrybė tobulam įdegiui

Pabaigai specialistė dalijasi gudrybe, kuri padės išgauti tolygų veido ir kūno įdegį: dieną prieš išsiruošiant į saulės vonias, atlikite giluminį veido bei kūno šveitimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius