-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasaros ABC: saugotis tiesioginių saulės spindulių, nepersivalgyti, reguliariai gerti

Prasideda kalendorinė vasara. Nors orai dar nelepina vasarišku karščiu, tikimasi malonesnio atostogų oro sulaukti jau netrukus. Pirmąją vasaros dieną visuomenės sveikatos specialistai pateikia patarimų, kurių reikėtų laikytis vasaros sezono metu.
Apsauga nuo saulės
Apsauga nuo saulės / „Shuterstock“ nuotr.

Norint apsisaugoti nuo vasaros karščio ir saugiai mėgautis saulės teikiamais malonumais, anot Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistų, tereikia vengti tiesioginių saulės spindulių, kurie intensyviausi ir žalingiausi nuo 10 iki 16 val. dienos metu. šį laiką, pasak specialistų, geriau praleisti mirguliuojančiame pavėsyje. 

Nuo tiesioginių saulės spindulių reikėtų saugoti ne tik labai jautrią veido, kaklo, krūtinės odą, bet ir galvą, pridengiant šiaudine skrybėle ar gerai orą praleidžiančiu audeklu. 

Vasarą dėmesį derėtų atkreipti į drabužių audinius. Patariama rinktis aprangą iš natūralaus pluošto audinių. Taip pat svarbu jos spalva – geriausia dėvėti baltos arba šviesių atspalvių drabužius. Geriausi – laisvi, nesuvaržantys ir neprigludę drabužiai. 

Specialistai atkreipia dėmesį, kad vasaros metu taip pat patartina avėti lengvą, natūralaus pluošto avalynę. 

Svarbu pasirūpinti akimis

Pasirūpinta oda – negana. Specialistai teigia, kad būtina dėvėti kokybiškus akinius nuo saulės su specialiu ultravioletinių spindulių filtru, sugeriančiu nuo 99 iki 100 proc. UV-A ir UV-B spindulių.

Nekokybiški akiniai nuo saulės ar įprasti lęšiai neapsaugo akių nuo ultravioletinių spindulių poveikio: akių ragena, tinklainė ir lęšiukas yra labai jautrūs saulės spinduliams, tiesioginiai saulės spinduliai gali pagreitinti kataraktos ir kitų akių ligų atsiradimą. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Debesys
AFP/„Scanpix“ nuotr./Debesys

Mityba – mažai kaloringa

Pasak visuomenės sveikatos žinovų, karštomis dienomis skysčius vartoti derėtų ne tik tada, kai ištrokštate, bet reguliariai. Tinkamiausi gėrimai tokiam laikotarpiui – vanduo (lengvai mineralizuotas, negazuotas), natūralios sultys.

Reikėtų vengti alkoholio ar kofeino turinčių gėrimų, nes jų skaidymui yra sunaudojamos nemenkos vandens atsargos.

123rf.com nuotr./Vanduo
123rf.com nuotr./Vanduo

Maisto pagrindą karštuoju laikotarpiu turėtų sudaryti vaisiai ir daržovės, lengvai virškinami, nekaloringi produktai. Nereikėtų vengti aštraus maisto, jo sukeliamas prakaitavimas padės aušinti kūną. Venkite riebių, kaloringų „užtaisų“. 

Karštomis dienomis specialistai pataria riboti fizinį krūvį, o sunkiausius dienos darbus stengtis atlikti anksti ryte arba vakarop. Dienos metu būkite aktyvūs, tačiau reikėtų viską daryti kiek lėčiau nei įprastai, stengtis laiką leisti vėsesnėse patalpose, ypač svarbu vidurdienį (nuo 10 iki 16 val.).

15min.lt nuotr./Ventiliatorius
15min.lt nuotr./Ventiliatorius

Neapsigaukite ir nepamirškite, kad debesuotą dieną ultravioletinių spindulių poveikis yra beveik toks pat kaip ir saulėtą, iki 80 proc. saulės ultravioletinių spindulių vis tiek prasiskverbia į odą;

Nereikėtų piktnaudžiauti

Visuomenės sveikatos specialistai teigia, kad nereikėtų piiktnaudžiauti saule norinti išsigydyti spuogus. Nors pačius spuogus UV spinduliai veikia teigiamai, bet oda aplink spuogus dėl intensyvaus saulės poveikio storėja, to pasekoje užsikemša poros ir susidaro sąlygos naujiems spuogams formuotis.

Be to, kasdien reikėtų naudotis apsaugos nuo saulės priemonėmis su ne mažesniu kaip 15 SPF, o jei planuojate lauke praleisti daugiau laiko nei įprastai, turėtumėte naudoti atsparias vandeniui, ne mažiau kaip 30 SPF apsaugos nuo saulės priemones.

Tėvai turėtų ypač saugoti naujagimius nuo tiesioginių saulės spindulių. 

Alvydo Januševičiaus nuotr./Avarija Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus nuotr./Moteris su vežimėliu

O apsaugos nuo saulės priemones patariama naudoti ne jaunesniems kaip 6 mėnesių amžiaus kūdikiams.

Galima stebėti UV

Vasarotojai, norėdami save saugoti nuo ultravioletinių spindulių, gali stebėti ultravioletinių spindulių indeksą (UVI). Kuo UVI didesnis, tuo didesnė tikimybė nesisaugant pažeisti odą ir akis, ir reikalingas mažesnis laiko tarpas, kad pasimatytų neigiamas UV spindulių efektas.

Apsauga nuo saulės turėtų būti naudojama, kai UVI pasiekia 3 ir daugiau. UVI indeksas spaudoje skelbiamas balandžio–rugsėjo mėn. ir apskaičiuojamas vidurdieniui, kuris Lietuvoje yra apie 13 val. 30 min. UVI indeksą galite stebėti: čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius