Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veiksmingiausias būdas spręsti diskomfortą keliančias kraujagyslių darinių problemas – gydymas lazeriu

„Visi norime būti sveiki ir gražūs. Todėl jei atsirado nemalonių pojūčių ar baimės keliantis kraujagyslių darinys, matyti išsiplėtę kapiliarai, reikėtų kreiptis į specialistus. Nes ilgai delsiant, neieškant pagalbos, problema tik stiprės“, – įspėja Sapiegos klinikos gydytoja dermatovenerologė Ugnė JARILINAITĖ-GRINAVECKĖ.
Sapiegos klinika
Sapiegos klinika / Sapiegos klinikos nuotr.

– Gydytoja, pirmiausiai paaiškinkite, kas tie kraujagyslių dariniai?

– Tai – tam tikra odos darinių grupė, kurios pagrindinis elementas yra kraujagyslė. Jų gali atsirasti ir vaikams, ir suaugusiems. Tie dariniai gali būti gerybiniai ir piktybiniai, todėl labai svarbu, kad prieš procedūrą apžiūrėtų specialistas, jis pasakys, koks tai darinys, kokia problema ir kaip ją galima pašalinti.

Žmonės dažniausiai kreipiasi dėl gerybinių darinių, tokių kaip įvairios hemangiomos, piogeninės granuliomos, angiokeratomos, telangiektazijos, veninis ežeras ir kita. Taip pat šalinamos įvairių formų rožinė, veido, kaklo, krūtinės raudonis, išsiplėtę kapiliarai, nes tai sukelia kaitimo, deginimo pojūtį, be to, matyti vizualiai.

– Daug ką kamuoja išryškėję kapiliarai. Kodėl jie išsiplečia?

– Tai nutinka dėl įvairių priežasčių. Ta problema gali būti paveldėta, atsirasti dėl saulės spindulių poveikio, netinkamos kosmetikos, nesubalansuotos mitybos, žalingų įpročių, nėštumo, vartojamų vaistų. Jei negydysime, liga gali tapti aktyvesnė ir pereiti į rožinę (rosacea) – tuomet atsiras į aknę panašių bėrimų. Išsiplėtę kapiliarai veide dažniausiai pasireiškia ant skruostų, nosies, smakro. Panašūs kraujagysliniai dariniai gali susidaryti ir ant kojų ar kitų kūno dalių.

Sapiegos klinikos nuotr./Ugnė Jarilinaitė-Grinaveckė
Sapiegos klinikos nuotr./Ugnė Jarilinaitė-Grinaveckė

– Veiksmingiausias būdas juos pašalinti – lazeris?

– Lazeris yra vienas iš būdų greitai, efektyviai ir neskausmingai pašalinti problemą. Dažnai tenka kombinuoti gydymą, tai yra skirti vaistų, sudėlioti kosmetines procedūras ir įterpti lazerį.

Amerikoje tokioms problemoms spręsti dažnai taikoma ir skleroterapija, kurios metu į nepageidaujamą kraujagyslę suleidžiamas medikamentas – sklerozantas. Ten ji jau pradedama taikyti ir veido kraujagyslėms. Europoje ir Lietuvoje tokios procedūros kol kas atliekamos tik kojų srityje. Tačiau gali būti, kad Sapiegos klinikoje, kuri nuolatos stengiasi žengti koja kojon su naujovėmis, po kelerių metų taip pat atsiras ši galimybė.

Sapiegos klinikoje jau dabar naudojame vieną inovatyviausių Jungtinių Amerikos Valstijų kompanijoje „Candela Medical“ sukurtą „VBeam Perfecta“ pulsinį dažų lazerį, kuris visame pasaulyje yra vadinamas auksiniu standartu. Šio lazerio gydymo galimybės labai plačios, nes kas turi spalvą, tas gali būti pašalinta: kapiliarai, angiomos, sumušimai, šviesinami randai, šalinamos karpos ir kita. Tas lazeris tai pat gali būti naudojamas ir atjauninimo, pigmentacijos šalinimo procedūrose. Jis turi be galo daug antgalių, todėl juos keičiant galima pašalinti net pačius smulkiausius darinius, esančius net jautriausiose veido ir kūno vietose.

Be to, į tą lazerį integruota DCD šaldymo sistema atliekant procedūrą nemalonius pojūčius palengvina iki minimalaus diskomforto.

Sapiegos klinikos nuotr./Sapiegos klinika Grybo g.
Sapiegos klinikos nuotr./Sapiegos klinika Grybo g.

– Ar tokiai procedūrai reikia kaip nors specialiai pasiruošti?

– Prieš pradedant išsiplėtusių kapiliarų ar veido raudonio šalinimo procedūrą, rekomenduojama keturias savaites vengti ultravioletinių spindulių (nesideginti, nesilankyti soliariume), nutraukti kraują skystinančių vaistų vartojimą. Į procedūrą reikia atvykti sveikam (karščiuojančiam, be peršalimo ligų požymių ir esant sisteminių ligų remisijai). Gydytoją reikėtų informuoti apie vartojamus vaistus ir kosmetikos priemones. Dažnas neprisimena, kokius vaistus tepa ir geria namuose, todėl rekomenduoju nusifotografuoti ir parodyti procedūrą atliekančiam specialistui.

– Problemą išspręs vienas lazerio seansas?

– Tai priklauso nuo problemos dydžio. Jei šaliname nedidelę angiomą ar teleangiektaziją, pakanka ir vieno karto. Jei visą veido kapiliarinį tinklą – gali prireikti 3–5 procedūrų kurso. Dar sunkiau prognozuoti, kiek lazerio procedūrų reikės randams pašalinti. Karpos dažniausiai nubyra po pirmo seanso, bet kartais tenka atlikti ir 3–5: tai priklauso nuo paciento imuninės sistemos.

Sapiegos klinikos nuotr./Rezultatas prieš ir po
Sapiegos klinikos nuotr./Rezultatas prieš ir po

– Kaip ta kūno vieta atrodys po procedūros?

– Iškart po procedūros oda gali būti paraudusi, patinusi, jaučiamas kaitimas. Kai kuriais atvejais būna ir purpura, kuri atrodo kaip paviršinė kraujosruva. Tačiau šie požymiai praeina per keletą dienų, retais atvejais laikosi iki savaitės. Juos galima maskuoti kosmetinėmis priemonėmis. Gydytą vietą galima šaldyti, tepti drėkinamuoju ar raminamuoju kremu ir apsauginiu saulės kremu su 50–100 SPF.

Kurį laiką reikėtų vengti karštų vonių, aktyvios fizinės veiklos, alkoholio, aštraus maisto, nerekomenduojama atlikti šveičiamųjų ar rūgštinių procedūrų. Keletą mėnesių rekomenduojama vengti aktyvių saulės spindulių, nes nudegimas saulėje ir yra viena dažniausių raudonio priežasčių.

Sapiegos klinikos nuotr./Sapiegos klinika Paupyje
Sapiegos klinikos nuotr./Sapiegos klinika Paupyje

– Lazerinis gydymas problemą pašalina visiems laikams?

– Ir taip, ir ne. Jei pacientas į specialistus kreipiasi laiku, galima pašalinti visam laikui. Tačiau dažnai žmonės ateina su uždelsta problema arba nesilaiko režimo po procedūros. Tuomet po kurio laiko gydymo kursą tenka kartoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius