Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Venų varikozės liaudiškomis priemonėmis neišgydysime: pirmieji požymiai, kurių negalima ignoruoti

Artėjant bridžų, šortų, trumpų sijonų sezonui norime turėti gražias kojas. Tikru išbandymu tapo praėjusios žiemos suvaržymai – mažai judėjome, daug sėdėjome ir gal net nepastebėjome, kaip kapiliarai ir venos ant kojų išbraižė mėlynus tinklus. Ši estetinė problema signalizuoja apie rimtą sveikatos sutrikimą – venų varikozę.
Venų varikozė
Venų varikozė / 123RF.com nuotr.

Klaidingai manoma, kad venų varikozė dažniau vargina moteris. Toks mitas plačiai paplitęs, galbūt todėl, kad moterys labiau rūpinasi savo išvaizda, nori turėti gražias kojas, o iš lėto atsirandantys venų varikozės požymiai iš pradžių kelia estetines problemas. Vyrai pas gydytojus apsilanko jau vyresniame amžiuje, su užleistos ligos požymiais – atsivėrusiomis opomis. Trofinės opos yra rimta komplikacija, nes tai atviri vartai patekti infekcijai į organizmą.

Liaudiški gydymosi būdai nepadės

Ši istorija nutiko seniai, kai dar nebuvo pažangių ir šiuolaikinių venų varikozės gydymo būdų. 54-erių metų moteris ilgai delsė kreiptis į gydytojus, nors išsiplėtusios venos, kojų tinimas, nuovargis vargino tikriausiai nuo jaunystės. Tai buvo jos šeimos moteriškos linijos liga – tas pats buvo ir jos mamai, ir močiutei. Polinkį sirgti šia liga perdavė ir savo dukrai.

Moteris išsiplėtusias venas gydėsi liaudiškomis priemonėmis – buvo girdėjusi, esą padeda kaštonų vaisių antpilas. Kiekvieną rudenį prisirinkdavo maišelį kaštonų ir pasigamindavo tamsaus skysčio – juo trindavo kojas ir tikėjo, kad bus geriau. Tačiau venų varikozė progresavo.

Kartą jai namuose prigulus ant lovos, staiga iš blauzdos švirkštelėjo kraujo fontanas – atsivėrė opa. Dukra puolė į pagalbą – tvarsčiu užveržė žaizdą ir iškvietė greitąją medicinos pagalbą.

Opą pavyko išgydyti, bet laukė venų operacija – su pilna narkoze teko pašalinti išsiplėtusių venų mazgus ir keletą dienų praleisti ligoninėje.

Kenkia ilgalaikis stovimas ar sėdimas darbas

Venų varikozę nulemia ne lytis ar amžius, tačiau profesija – didesnė rizika susirgti dirbantiems ilgalaikį stovimą ar sėdimą darbą. Liga vystosi, kai nesandariai pradeda veikti venų vožtuvėliai – venose padidėja kraujo spaudimas, kuris dar labiau pažeidžia ir kitus vožtuvus. Sutrikus vožtuvų sandarumui, kraujas užsistovi, todėl venos plečiasi, susidaro poodiniai mazgai.

Venų varikozės išsivystymui turi įtakos ir paveldėjimas. Jeigu jūsų šeimoje artimi giminaičiai turėjo išsiplėtusias kojų venas, didesnė tikimybė, kad ir jus vargins ši problema.

123RF.com nuotr./Venų varikozė
123RF.com nuotr./Venų varikozė

Pirmieji požymiai pastebimi plika akimi

Pirmuosius venų varikozės požymius galite pastebėti tiesiog apžiūrėdami savo kojas prieš veidrodį – ar nematyti išsiplėtusių, iššokusių venų, susidariusių mazgų, išryškėjusio kapiliarų tinklo?

Atkreipkite dėmesį, jei jaučiate nuolatinį kojų nuovargį, sunkumą, skausmą, vargina blauzdų patinimas – tai irgi gali būti rimtas signalas, kad pažeistos venos.

Liga toliau pažengusi, jei blauzdose atsivėrė opos – jos labai sunkiai gydomos arba visai negyja.

Laiku apsilankykite pas gydytoją

Ne visuomet venų varikozės požymius galime pastebėti patys – pasitaiko, kad išoriškai nėra jokių pokyčių, tačiau yra pažeistas venų kamienas. Poodinių ar paviršinių kojų venų išsiplėtimas gali sukelti ir kitas sveikatai ar net gyvybei pavojingas komplikacijas: venose susidaro trombai, kurie gali nukeliauti į plaučius ir užkimšti arteriją.

Laiku apsilankius pas gydytoją, varikozė nesunkiai išgydoma. Įvairūs šiuolaikiniai gydymo metodai ir vaistai, gydantys venas iš vidaus, sustabdo varikozės progresavimą ir padeda išvengti ligos komplikacijų.

Detralex 500 mg plėvele dengtos tabletės yra venų tonusą didinantis ir kraujagysles saugantis (didina smulkiųjų kraujagyslių pasipriešinimą) preparatas. Šis vaistas gaminamas iš natūralių flavonoidų, kurie yra susmulkinti specialiu mikronizacijos būdu, taip pagerinant vaisto įsisavinimą ir efektyvumą.

Detralex 500 mg plėvele dengtos tabletės yra skiriamos kojų venų nepakankamumo simptomams (kojų patinimui, skausmams, naktiniams mėšlungiams, sunkumui kojose). Rekomenduojama dozė yra 2 tabletės per parą valgio metu. Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje https://vapris.vvkt.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius