Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venų varikozės pavojai žinomi ne visiems

Kojų venų varikozė – tai liga, kuri pasaulyje paplitusi labai plačiai. Galima teigti, kad ja sergantys pacientai susiskirstę į keletą grupių – vieni gana greitai susirūpina dėl kelių ant kojų pastebimų, išsiplėtusių bei sustorėjusių venų ir skuba kreiptis į gydytoją – šie pacientai elgiasi teisingai, nes gali užbėgti sunkioms ligos komplikacijoms už akių, nekentėti kojų skausmo, tinimo ir nuovargio bei džiaugtis gražia kojų išvaizda.
Venų varikozės klasta  - šia liga susirūpiname per vėlai
Venų varikozės klasta - šia liga susirūpiname per vėlai / 123RF.com nuotr.

Kita grupė pacientų laukia, kol simptomai, pavyzdžiui, kojų tinimas ir skausmas, tampa sunkiai pakeliami ir tik tuomet kreipiasi į gydytoją. Ši pacientų grupė vis dar gali išvengti sunkių ligos komplikacijų ir tinkamai pasirūpinti savo sveikata. Tačiau yra tokių pacientų, kurie į venų ligas žiūri kaip į nereikšmingą susirgimą ir nieko nedarydami sulaukia sveikatai ir gyvybei pavojingų komplikacijų – sunkiai gyjančių opų, uždegiminių venų ir aplink jas esančių audinių ligų, kraujo užkrėtimo, trombų susidarymo ir kt.

Tad mes raginame venų ligomis susirūpinti iš karto, vos tik jos pradeda trukdyti ir fiziškai, estetiškai, ir emociškai. Kadangi lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo išsivystymą labiausiai nulemia genetika, tai tie pacientai, kurie turi polinkį sirgti venų ligomis, savo kojomis turėtų rūpintis visą gyvenimą ir nebūtina laukti simptomų pasireiškimo – tinkama profilaktika gali padėti išvengti ankstyvo ligos išsivystymo.

Iš ko sudaryta veninė sistema?

Veninė sistema – tai kraujotakos sistemos dalis, kuria jau „panaudotas“ veninis kraujas grįžta į širdį. Venose kraujotaka vyksta lėčiau nei arterijoje ir veninis kraujas tamsesnis nei arterinis. Be to, venose mažesnis kraujo spaudimas, o jų sienelės ne tokios elastingos kaip arterijų. Venų paviršiaus plotas kur kas didesnis nei arterijų. Veninę sistemą sudaro paviršinės (poodinės), giliosios ir jungiamosios venos, kurios sujungia poodines venas su giliosiomis venomis. Paviršinės arba poodinės venos išsidėsčiusios po oda ir surenka kraują iš paviršinių audinių, o giliosios venos vinguriuoja tarp kojos raumenų, jų diametras didesnis, jomis teka didesnis kiekis kraujo. Veniniam kraujui tekėti padeda keletas faktorių: kojų raumenų susitraukimai, ypač blauzdos „raumenų pompa“, sąnarių judėjimas, širdies susitraukimai ir kt. Svarbų vaidmenį atlieka ir venų vožtuvėliai, kurie neleidžia kraujui tekėti atgal ir padeda jam link širdies kopti tarsi laipteliais. Sveiki venų vožtuvai leidžia kraujui tekėti tik link širdies, tačiau jei jų funkcija sutrinka, tuomet jau kyla tam tikrų problemų, apie kurias pakalbėsime toliau.

Kas vyksta organizme, kai vystosi lėtinis venų kraujotakos nepakankamumas?

Dažniausiai venų kraujotakos sutrikimų atsiranda dėl nepilnavertės vožtuvėlių funkcijos, paprastai nulemtos paveldimumo. Žinoma, daug įtakos daro ir stovimas bei sėdimas darbas, hormonų kiekio svyravimai organizme ir tam tikrų vaistų vartojimas. Dažniau venų ligomis serga vyresni žmonės ir ypač moterys – manoma, kad apie 60 procentų pacientų sudaro moteriškosios lyties atstovės, o apie 40 procentų – vyriškosios lyties atstovai. Dažniau venų kraujotakos sutrikimais skundžiasi nutukę, mažai judantys, tam tikras sporto šakas praktikuojantys ir pernelyg aptemptus drabužius bei gana nepatogią avalynę mėgstantys asmenys. Taigi sutrikus vožtuvėlių funkcijai dalis kraujo grįžta atgal ir kaupiasi apatinėse galūnėse. Besiformuojantis kraujo sąstovis padidina slėgį į venų sieneles ir šis pakitimas kompensuojamas poodinių venų plėtimusi. Kuo labiau plečiasi venos, tuo daugiau kraujo jose užsistovi, pradeda formuotis veniniai mazgai. Ligai progresuojant atsiranda audinių mitybos sutrikimų, sunkiai gyjančių opų, surandėjusių odos plotų. Kojų tinimas ir skausmas pažengusiose ligos stadijoje gali netgi išnykti, nes sutrinka audinių jautrumas, tačiau tai nereiškia, kad liga baigiasi – pavojingų komplikacijų rizika tik išauga. Tad geriau tokių galutinių ligos stadijų nelaukti ir į kraujagyslių chirurgą kreiptis tuomet, kai pastebimi pirmieji simptomai ir (arba) pacientui būdingos veninės kraujotakos nepakankamumo išsivystymą skatinančios aplinkybės, tarkime, tai kirpėjas, kuris visą savo darbo dieną praleidžia ant kojų ir jos labai tinsta, jos sunkios ir jas skauda.

Kas galėtų padėti palengvinti simptomus?

Venų varikozės simptomus gali padėti palengvinti specialūs geliai, skirti tepti ant kojų. Lioton veiklioji medžiaga yra heparinas (heparino natrio druska). Šis vaistas paruoštas gelio pavidalu, tinkamu tepti odą. Vartojant pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą. Lioton vartojamas mazginio venų išsiplėtimo ir jo sukeliamų komplikacijų (kraujo krešulių susidarymo pažeistose venose esant jų sienelių uždegimui arba be jo, uždegimo šalia venų esančiuose audiniuose bei opų, susidariusių odoje virš išsiplėtusių venų) gydymui; pažeistų venų sienelių uždegimo, pasireiškusio po chirurginių operacijų gydymui; dėl venų operacijos atsiradusių simptomų slopinimui (pvz., mėlynių, patinimo) ir kt. Esant poreikiui Lioton gelis vietiniam gydymui gali būti vartojamas vienas arba derinant su sisteminėmis gydymo priemonėmis. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius