Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vietoje vaistų nuo skausmo – Mocartas: tyrimas parodė, kaip klasikinė muzika veikia naujagimius

Naujagimių ir kūdikių tėvai žino, kad klasikinė muzika vaikus veikia raminančiai. Tačiau naujausias ir pirmas tokio pobūdžio tyrimas parodė, jog kompozitoriaus Wolfgango Amadėjaus Mocarto kūryba naujagimystėje gali tapti puikia alternatyva vaistams nuo neintensyvaus ir trumpalaikio skausmo.
Naujagimis ir natos
Naujagimis ir natos / Unsplash nuotr.

Kaip rašo „Science Alert“, neseniai atliktas tyrimas parodė, kad nedidelių medicininių procedūrų metu skambanti raminanti muzika gali šiek tiek sumažinti naujagimių skausmo požymius.

Pasak JAV Filadelfijos Thomo Jeffersono universiteto komandos, kuri kartu su gydytojais atliko tyrimą, tarp 100 kūdikių Bronkso (Niujorkas) bendruomenės ligoninėje, tai pirmas tokio pobūdžio tyrimas.

Kiekvienas kūdikis gimė išnešiotas ir tyrimo metu buvo maždaug 2 dienų amžiaus. Prieš medikams paimant kraują įprastu būdu, šiek tiek daugiau nei pusei kūdikių dvidešimt minučių buvo grojama raminanti, instrumentinė W.A.Mocarto lopšinė. Kita pusė naujagimių procedūros laukė tyloje.

Likus dviem minutėms iki kulno dūrio visiems kūdikiams buvo duota sacharozės, kad šiek tiek sumažėtų skausmas. Per kulno dūrimą ir maždaug penkias minutes po jo skambėjo W.A.Mocarto sukurta lopšinė. Tyrimo metu tėvams nebuvo leista fiziškai liesti (glostyti ar kitaip raminti, glamonėti) savo kūdikių.

Tyrėjas reguliariai vertino kūdikių skausmą, kaip rodiklius naudodamas veido išraišką, verksmą, kvėpavimo būdą, galūnių judesius ir budrumą. Mokslininkas dėvėjo triukšmą slopinančias ausines, todėl nežinojo, ar groja muzika, ar ne.

Galiausiai naujagimių, kurie klausėsi muzikos, skausmo skalės balai „statistiškai ir kliniškai reikšmingai“ sumažėjo. Taip buvo prieš, per ir po kulno dūrio.

Jonathan Borba / Unsplash nuotr./Naujagimis
Jonathan Borba / Unsplash nuotr./Naujagimis

Tyrėjų nuomone, „klasikinė muzika yra paprasta ir nebrangi priemonė, padedanti palengvinti skausmą, patiriamą atliekant nedideles procedūras sveikiems naujagimiams.”

Nors yra nemažai įrodymų, kad muzika gali reikšmingai sumažinti suaugusiųjų skausmo suvokimą, tačiau iki šiol nėra aišku, ar tai įgimta, ar išmokta.

Naujagimių tyrimai – gera proga juos toliau tirti, ypač todėl, kad šiai grupei vaistų nuo skausmo dažnai negalima vartoti.

Juolab, kad džiuginančių atradimų jau padaryta. Pvz., 2017 m. mokslininkai nustatė, kad neišnešiotiems naujagimiams geriamąją sacharozę derinant su muzikos terapija, labiau palengvėdavo skausmas atliekant kulno dūrio testą, rašo „Science Alert“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius