Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vilnietei šokas: tyrimai Kauno klinikose jos močiutei baigėsi operacijomis ir kojos nevaldymu

Į Kauno klinikas marijampolietė Stasė Dūdienė atvyko savomis kojomis, o po gydymo bei tyrimų nebegali net pastovėti. „Po vaistų suleidimo atsirado hematoma, koja supūliavo, darė dvi operacijas, o atsakomybės niekas neprisiima, viskas nurašoma likimui“, – redakcijai širdgėlą liejo Stasės anūkė Grita. Kauno klinikų atstovams šis atvejis žinomas, tačiau komentaro pateikti šiuo momentu jie nepanoro.
Naktis Kauno klinikų traumų ir skubios pagalbos centre
Kauno klinikų traumų ir skubios pagalbos centras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Trūksta žodžių apsakyti, ką kenčia mano močiutė. Jūs pamatytumėte jos koją... Baisu...“, – istoriją, kurią paviešino ir savo „Facebook“ profilyje (pranešimas pasidalintas daugiau nei 800 kartų), 15min redakcijai ėmė pasakoti vilnietė Grita.

Marijampolėje gyvenančią jos močiutę Stasę šeimos gydytojas pasiuntė į Kauno klinikas – reikėjo atlikti kepenų biopsiją. Garbaus amžiaus moteris nuolat jautė apetito stoką, silpnumą, „šokinėjo“ hemoglobino rodikliai. Į Kauno klinikas tyrimui moteris atvyko gegužės 31 dieną ir užsiliko iki šiol. Biopsija taip ir nebuvo atlikta.

„Padarė kraujo tyrimą, pamatė, kad yra kažkoks uždegimas. Prasidėjo gydymas. Pradėjus leisti, kaip man sakė, krešumą reguliuojančius vaistus, atsirado ant kojos baisi hematoma. Paaiškino, kad tai šalutinis poveikis, kad normalu. Klaidino mus, durnino.

Močiutė ėmė kęsti beprotiškus skausmus. Skambindavo man, šaukdavo, kad atvežėmė ją į Kauną numirti, kad niekas nepadeda. Koja supūliavo – įnešė infekciją. Juk savaime pūliai neatsiranda? Birželio 15 dieną darė močiutei operaciją – valė pūlius. Kai atsigavo, kelias dienas ji buvo žvalesnė, tuomet vėl prasidėjo skausmai, ėmė skųstis. Tikino, kad bijo seselės paprašyti vaistų, kad pateptų skaudamą vietą. Iš pradžių maniau, kad perdeda. Žinot, kaip būna su senyvo amžiaus žmonėmis. Tačiau vėliau įsitikinau, kad ten ne seselė, o prezidentė dirba“, – piktinosi Grita.

Kai birželio 21 dieną ji apsilankė Kauno klinikose, sužinojo, kad jos močiutė, kuri net nebekalbėjo, ruošiama antrai operacijai, nes pirmoji nepadėjo. Koja vėl supūliavo.

Skaitytojos nuotr./Ant pacientės Stasės kojos atsiradusi hematoma
Skaitytojos nuotr./Ant pacientės Stasės kojos atsiradusi hematoma

„Jei nebūčiau atvykusi, nebūčiau to net sužinojusi. Niekas nepranešė. Tai jei močiutė būtų mirusi ant operacinės stalo, tik po visko būtume sužinoję. Radome gyvą lavoną – visiškai sublogusią. Bijom, kad viskas iki kaulo nenueitų. Net toje pačioje palatoje gulintys ligoniai patvirtino, kad personalas su ja elgėsi šiurkščiai, kad bijodavo močiutė paprašyti jų pagalbos, o kentėjo stiprų skausmą.

„Ką jie man pridarė“, – vis kartojo. Nebejautė kairės kojos. Klausiau daktarų, kodėl. Atsakė, kad galbūt buvo pažeistas nervas. Kaip tai galbūt? Juk beveik mėnesį močiutė guli pas juos, kaip nežino? Atėjo savomis kojomis, o dabar... Atvežėm tik vienam tyrimui...

Ir nesuprantu to, kodėl ji visą tą laiką išgulėjo gastroenterologiniame skyriuje. Pareikalavau perkelti į chirurginį skyrių, kad chirurgai būtų arčiau, stebėtų. Baisus aplaidumas. Žinau, kad nieko tuo viešumu nepakeisiu, nerasiu kaltų, bet lai žmonės žino. Esu labai susijaudinusi“, – teigė vilnietė.

Nustebino ją ir rezidentų požiūris. Štai birželio 21-ąją vykusios vizitacijos metu vienas jų tiesiog naršė „Facebook'e“.

„Tai apie kokį gydymą mes galime kalbėti? Supuvusi sveikatos sistema, jokio atsakingumo. Mums paskambinus nenori suteikti informacijos apie močiutę dėl neva tai duomenų apsaugos, pradėjo mėtyti ragelį, o čia kažkoks praktikantas laiko rankose ligos istorijas ir naršo internete. Juk darbo ar praktikos metu jis turi dirbti, klausyti, gal informacija bus naudinga dirbant su kitu ligoniniu. Kas jam davė ligos korteles į rankas? Ar informacija nenutekės?“ – retorinius klausimus liejo Grita.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Operacijos akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Operacijos akimirkos

Situaciją įvertinimui 15min pateikė Kauno klinikoms. Šios gydymo įstaigos Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė patikino, kad Stasės Dūdienės atvejis jiems yra žinomas, tačiau kol kas Kauno klinikų atstovai nori susilaikyti nuo komentarų.

„Šiuo metu pacientės būklė yra stabili, jai suteikiama visa reikiama pagalba, o esant artimųjų skundui, Kauno klinikose bus sudaryta šio atvejo komisija, kuri numatyta tvarka įvertins įvykį ir pateiks išvadas. Jeigu pacientės artimieji sutiks, išvadomis galėsime pasidalinti“, – patikino E.Audickaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius