Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vis daugiau moterų ryžtasi krūtų mažinimo operacijai: tarp pacientų – 72 metų senjorė

Turbūt įprasta mūsų visuomenėje dažniau girdėti apie krūtų didinimo nei apie jų mažinimo operacijas, tačiau, pasak plastikos chirurgo Martyno Norkaus, pastarųjų operacijų padaugėjo, ypač tarp vyresnio amžiaus moterų. Kokiais atvejais prireikia sumažinti krūtis ir kaip tinkamai jas prižiūrėti, kad nekiltų problemų ateityje?
Moters krūtinė
Moters krūtinė / 123RF.com nuotr.

„Krūtų mažinimo operacijos mano praktikoje yra gana dažnos ir jų pastaraisiais metais daugėja, nes, manau, užaugo nauja karta, kuri jau žino, kad šią problemą galima išspręsti ir taip pagerinti savo sveikatą“, – portalui manodaktaras.lt teigė plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Manodaktaras.lt nuotr./Martynas Norkus
Manodaktaras.lt nuotr./Martynas Norkus

Krūtys linkusios padidėti po menopauzės

Krūtų mažinimo operacijos dažniausiai atliekamos vyresnėms nei 50 metų amžiaus moterims, kurių krūtys yra C dydžio arba didesnės. Tačiau kartais, anot mediko, tokių operacijų prireikia ir 18 metų amžiaus ar jaunesnėms merginoms, jeigu jų krūtys yra labai didelės. Vyriausia pacientė, kuri kreipėsi dėl krūtų sumažinimo, buvo 72 metų.

„Dauguma 50-ies ar vyresnio amžiaus moterų jau yra įžengusios į menopauzės laikotarpį. Jo metu itin sumažėja estrogenų kiekis, tankus krūties liaukinis audinys virsta riebaliniu audiniu, be to, dažnai moterys šiuo laikotarpiu priauga svorio. Žinoma, tai nėra absoliuti taisyklė, tačiau išimčių pasitaiko nedažnai“, – paaiškino plastikos chirurgas M.Norkus.

Remiantis statistika, vienai iš penkių moterų krūtys linkusios padidėti po menopauzės.

Po operacijos išnyksta daug sveikatos problemų

Priežasčių, kodėl daugelis moterų ryžtasi kreiptis dėl krūtų sumažinimo, yra ne viena. Sveikatos problemos, pasak gydytojo, dažniausiai atsiranda, kai krūtys tampa didesnės nei C dydžio. Tokiu atveju dažnai:

  • prasideda šutimas po krūtimis,
  • gali atsirasti odos bėrimai, paraudimas po krūtimis,
  • liemenėlės dirželiai ima spausti pečius,
  • moteriai sunku aktyviau judėti dėl didelio krūtų svorio ir jų paslankumo.

„Krūtų mažinimo operacija leidžia pašalinti šias problemas. Svarbu ir tai, kad sumažinus krūtis, sumažėja ir tikimybė išsivystyti krūtų vėžiui, nes tiesiog sumažėja krūties audinio kiekis, kuriame gali kilti vėžinis procesas“, – teigė M.Norkus ir pridūrė, jog viskas prasideda nuo moters noro palengvinti sau gyvenimą.

Sumažinus krūtis, sumažėja ir tikimybė išsivystyti krūtų vėžiui.

Tuomet gyvai arba nuotoliniu būdu su moterimi aptariama esama problema ir galiausiai parenkama data operacijai, kuri trunka apie tris valandas. Po operacijos rekomenduojama vienai nakčiai likti klinikoje.

Komplikacijų pasitaiko retai

Pasak plastikos chirurgo, tai yra nemažos apimties operacija, tad jos metu gali būti tiek iš anksto nuspėjamų, tiek mažiau tikėtinų komplikacijų, pavyzdžiui, pooperacinis kraujavimas, dalinis arba visiškas krūties spenelių aureolės nejautrumas, asimetrija, dalies audinių neprigijimas.

Tačiau gydytojas patikino, kad jos būna labai retai ir, jei įvyksta, dažniausiai yra koreguojamos.

„Nors operacija ir didesnės apimties, po jos moterys dažniausiai jaučiasi gerai bei greitai grįžta į kasdienę veiklą. Sunkų fizinį krūvį patariu riboti apie pusantro mėnesio, tačiau į nesudėtingą fizinę veiklą galima grįžti jau po 1–2 savaičių“, – paaiškino M.Norkus.

123RF.com nuotr./Pacientė
123RF.com nuotr./Pacientė

Gydytojas prisiminė vieną atvejį, kai į kliniką kreipėsi 65 metų pacientė, kurios krūtinė buvo DD dydžio:

„Moteris prisipažino, jog ilgai delsė, nes jos kartos žmonėms plastinė chirurgija dažniausiai asocijuojasi su „tuščiu kūno gražinimu“. Pacientė net kelis kartus pabrėžė, kad nori greičiau susimažinti krūtis, nes tapo per sunku taip gyventi.

Po operacijos ji buvo labai patenkinta ir atvykdama kontroliniams vizitams dar kelerius metus vis primindavo, kad operacijai ryžosi ne dėl tuščios užgaidos, o dėl būtinybės.“

Svarbi tinkama krūtų priežiūra

Nors genetika nemažai lemia, kaip atrodys krūtys jaunystėje ir senatvėje, visgi norint, kad jos kuo ilgiau išliktų stangrios, elastingos, atrodytų jaunatviškiau ir ne taip greitai nusileistų amžėjant, plastikos chirurgas pataria:

  1. Dėvėti patogias, švelniai apspaudžiančias sportinio tipo liemenėles plačiomis petnešėlėmis;
  2. Vengti drastiškų kūno svorio pokyčių;
  3. Dažniau praustis po šaltu dušu;
  4. Sveikai maitintis;
  5. Nedidinti krūtų implantais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius