Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vitaminų trūkumas nustatomas dažniau nei jo perteklius. Kokius vitaminus dabar vartoti?

Natūralu, kad atėjus šaltajam sezonui dėl saulės spindulių, šviežių daržovių stokos ir kitų veiksnių žmonėms ima stigti vitaminų. VšĮ Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Miglė Baršauskaitė pasakojo, kad mūsų kraštuose itin dažnai nustatoma vitamino D stoka, tačiau derėtų nepamiršti mikro- ir makroelementų. Gydytoja atsako į klausimus apie vitaminų trūkumo nustatymo tyrimus, šiuo metu populiariausius vitaminus, apie galimybę jų perdozuoti ir to pasekmės bei skirtingų rūšių vitaminų vartojimą vienu metu.
Tabletės ir kapsulės
Tabletės ir kapsulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Sveikata Vitaminai

– Ar atėjus šaltajam sezonui sulaukiate pacientų klausimų, kokius vitaminus derėtų vartoti?

– Klausimai apie vitaminų vartojimą nėra labai populiarūs, bet pasitaiko. Dažniau kyla klausimų apie papildų vartojimo tikslingumą, ar verta vartoti vienokius ar kitokius papildus, ar jie tarpusavyje dera. Papildai – tai nebūtinai vitaminai, tai gali būti mikro- ir makroelementai, tokie kaip kalis, magnis, selenas, cinkas, geležis ir taip toliau.

– Ar atliekami tyrimai vitaminų trūkumui nustatyti? Ar daug žmonių juos darosi?

– Taip, tokius tyrimus galima atlikti, ir pacientai dažnai juos atlieka. Kadangi vitaminų kiekio tyrimai nėra įtraukti į šeimos gydytojo normą, jie mokami. Pacientai renkasi vitaminų D, B12, folinės rūgšties tyrimus. Kitus atlieka rečiau. Aš, kaip gydytoja, esant tam tikriems simptomams arba rizikos faktoriams, dažniausiai rekomenduoju atlikti vitamino D tyrimą, kadangi mūsų kraštuose dažnai nustatoma jo stoka. Reikia nepamiršti, kad gerai savijautai reikalingi ne tik vitaminai, bet ir kiti elementai. Tokie kaip geležis, kalis, magnis, kalcis, cinkas, selenas.

– Kokie vitaminai šiuo metu populiariausi? Kodėl?

– Žiemos sezono metu populiariausias išlieka vitaminas D, jį profilaktinėmis dozėmis turėtų vartoti visi piliečiai. Esant jo stokai skiriamos gydomosios dozės, kurios yra kur kas didesnės. Iš mikroelementų dažnai skiriama geležies papildų, tačiau geležies stoka neturi sezoniškumo. Žiemą labiau trūksta kalio ir magnio, nes jų gausu šviesiuose vaisiuose ir daržovėse, sultyse, kurių žiemą vartojame kiek mažiau.

– Neretai žmonės vitaminus vartoja prieš tai nepasitarę su gydytojais bei vaistininkais ir galbūt nežinodami, kokių būtent jiems reikia. Ar yra galimybė pakenkti savo sveikatai vartojant organizmui nereikalingus vitaminus ar jų padauginant?

– Paprastai vaistinėje pirktų vitaminų, kurie nėra receptiniai ir kurie vartojami pagal aprašymą, perdozuoti nėra labai lengva. Tačiau pasitaiko visko. Dalis vitaminų yra tirpūs riebaluose – D, A, E ir K. Dėl jų vartojimo reikėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku, nes juos lengviau perdozuoti. Taip pat atsargiai reikėtų vartoti kalio papildus turintiems lėtinių inkstų ligų.

Kokios galimos perdozavimo pasekmės?

– Jei vartojate daug skirtingų papildų ir vitaminų, galite viršyti rekomenduojamas paros normas, dėl to gali atsirasti tam tikrų nepageidaujamų reiškinių. Pavyzdžiui, nors retai, tačiau pasitaiko vitamino D perteklius – tai gali sukelti inkstų akmenligę. Vis dėlto praktikoje dažniau nustatomi vitaminų trūkumai nei perteklius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vitaminai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vitaminai

– Kokių vitaminų grupių negalima vartoti ir kiek skirtingų rūšių vitaminų patartumėte gerti vienu metu?

– Rekomenduočiau vitaminą D profilaktinėmis dozėmis, dažnam tinka ir tikslinga vartoti žuvų taukus. Žmonėms, sergantiems širdies ligomis, rekomenduotini kalio ir magnio papildai. Visa kita sveikas, subalansuotai besimaitinantis asmuo turėti gauti su maistu.

Jei abejojate, kad jūsų mityba pilnavertė, prieš pirkdami maisto papildą ar vitaminą pasitarkite su specialistu. Pasitarus galima ir be tyrimų įtarti, kokių vitaminų negaunate su maistu. Pavyzdžiui, veganams gali trūkti B12. Asmenys, turintys lėtinių ligų, dėl vitaminų ir mineralų vartojimo turėtų tartis su specialistais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius