Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

VU prof. N.Fatkulina: skepticizmas baigiasi tą akimirką, kai žmogus išgirsta diagnozę – koronavirusas

Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto direktorė prof. dr. Natalja Fatkulina pastebėjo, kad netinkamas apsauginių veido kaukių dėvėjimas gali brangiai kainuoti, o jų atsisakius mirčių nuo koronaviruso skaičius išaugtų. Vis dėlto, nors sergančiųjų skaičius Lietuvoje auga, situacija nėra tokia bloga kaip, pavyzdžiui, Švedijoje, kuriai tariamų laisvių ne vienas taip pavydėjome.
Nyderlanduose atliekamas koronaviruso testas
Nyderlanduose atliekamas koronaviruso testas / ZUMAPRESS.com

Pandemija paveikė psichoemocinę būklę

Nors užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiai auga, prof. N.Fatkulina ramina — lyginant su kitomis šalimis, situacija Lietuvoje nėra tokia bloga. Šį teiginį iliustruoja į Lietuvą gyventojų skaičiumi panašios Armėnijos pavyzdys. Joje iš viso nustatytas 71 tūkst. ligos atvejų, o Lietuvoje šis skaičius siekia kiek daugiau kaip 8,6 tūkst. Mirtingumas ten milijonui gyventojų yra 381, o mūsų šalyje gerokai mažesnis — 46. Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad ir atliktų testų skaičius akivaizdžiai skiriasi. Lietuvoje jų atlikta 925 tūkst., o Armėnijoje vos kiek daugiau kaip 360 tūkst.

„Žvelgdami į skaičius, — apibendrino, — negalime sakyti, kad Lietuvoje situacija labai bloga.“

Anot jos, ką tikrai galima pastebėti, tai, kad dėl nežinios ir baimės suprastėjo žmonių psichoemocinė būklė. Pašnekovė nė neabejoja, kad visiškai ramus nesijaučia nė vienas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išankstiniai Seimo rinkimai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išankstiniai Seimo rinkimai

Virš kaukės kyšanti nosis — ne vienintelis pavojingas sprendimas

„Sakyti, kad ligos plitimas — neatsargaus žmonių elgesio padarinys, būtų per daug drąsu, tačiau kad nesilaikom visų taisyklių, tai irgi faktas“, — sakė 15min pašnekovė.

Anot prof. N.Fatkulinos, virš kaukės kyšanti nosis — anaiptol ne vienintelis pavojingas sprendimas. Pašnekovė svarstė, kiek žmonių tinkamai užsideda ir nusiima apsaugines veido kaukes: ar prieš užsidėdami 60 sekundžių kruopščiai, kaip ir turėtų būti, nusiplaunate rankas? Ar jas dezinfekuojate? Ar tokio pat „ritualo“ laikotės ir prieš apsaugą nuo veido nuimdami?

Taisyklingas kaukės dėvėjimas

  • Kaukę reikia užsidėti kruopščiai, kad visiškai dengtų burną ir nosį;
  • Dėvint kaukę, negalima jos liesti rankomis;
  • Nusiimant kaukę, negalima liesti rankomis pačios kaukės, tik raištelius;
  • Nusiėmus kaukę arba ją palietus, reikia nusiplauti rankas;
  • Vienkartinės veido kaukės keičiamos kai sudrėksta, bet ne rečiau kaip kas 4 valandas;
  • Vienkartinių kaukių pakartotinai naudoti negalima, panaudotas po kiekvieno naudojimo reikia išmesti.

Ji atkreipė dėmesį, kad daugelis vienkartines medicinines kaukes dėvime toli gražu ne kartą. Pro pašnekovės akis nepraslydo ir tai, kad ne vienas kaukę nešiojamės kišenėje, o lankydamiesi, pavyzdžiui, kavinėje, elgiamės dar neatsakingiau — ją pasidedame tiesiog ant stalo. Kaip paaiškino prof. N.Fatkulina, sergantis, bet tinkamai veido apsaugą dėvintis asmuo kitų neužkrėstų. Labai svarbu suprasti, kad COVID-19 plinta ir per paviršius, todėl turėtume atidžiau saugotis bei saugoti kitus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsauginė veido kaukė kavinėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsauginė veido kaukė kavinėje

„Žmonės pamiršta, kad prie kaukės liestis negalima“, — pridūrė pašnekovė.

Prof. N.Fatkulina nusistebėjo, kad paprastos medžiagos gabalėlius su pritvirtintomis virvelėmis — pirktus ar pačių pasiūtus — vadiname apsauginėmis veido kaukėmis… Ji priminė, kad daugkartinėms veido kaukėms taip pat keliami reikalavimai. Pasak jos, tokią apsaugos priemonę turėtų sudaryti trys sluoksniai, iš kurių vienas — iš neperšlampančios medžiagos.

Rečiau sergame infekcinėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis

Pašnekovė patarė su savimi visada turėti dezinfekantą, dažnai ir kruopščiai plauti rankas, tinkamai dėvėti apsauginę veido kaukę. Paklausta, kaip turėtume reaguoti į šalia esantį, tinkamai nesisaugantį žmogų, ji svarstė, kad pasakyti reikėtų, tačiau labai svarbu tą padaryti ne pašiepiant ar liepiant, o draugiškai paaiškinant.

„Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad metro atstumo laikymasis (kai žmonės neužsiima sportu ar dainavimu) apsaugo labiau negu netinkamai dėvima arba nešvari kaukė. Aišku, sakyčiau, kad patalpose atstumas turėtų būti didesnis. Tokiose vietose kaip parduotuvės, kaukė yra būtina, nes kiekvienas gali būti nešiotojas. Aplinkoje, žinome, kad šis virusas išsilaiko pakankamai ilgai, todėl net ir neturint tiesioginio kontakto, galima užsikrėsti“, — paaiškino.

Pašnekovė pabrėžė, kad apsauginės veido kaukės ypač apsaugo aplinkinius, kol žmogus dar nežino, kad serga. „Siūlyčiau pagalvoti, — sakė, — kaip per tą laiką, kai aktyviai nešiojame kaukes, sumažėjo sergamumas kitomis infekcinėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis.“

asmeninio albumo nuotr./Prof. dr. Natalja Fatkulina
asmeninio albumo nuotr./Prof. dr. Natalja Fatkulina

Atsisakius kaukių išaugtų mirčių skaičius

Kai kas su pavydu žvelgia į tokias šalis kaip Švedija, kur kaukes dėvi retas, o jų nauda viešai yra suabejojęs net vyriausiasis epidemiologas. Vis dėlto prof. N.Fatkulina atkreipė dėmesį, kad ten situacija išties prasta: „Kaukių nėra, bet mirtingumas labai didelis. Galime palyginti dvi panašias šalis — Portugaliją, kur galioja griežtesni reikalavimai, ir Švediją. Abi turi apie 10 mln. gyventojų, bet mirtingumas Švedijoje yra 586, o Portugalijoje — 220 (vienam mln.)“

Šis virusas tikrai kitoks, pavojingesnis, todėl verčiau saugotis ir nesusirgti.

Akivaizdžiai skiriasi ir atliktų testų skaičius, Švedijoje jis siekia 1,9 mln., o Portugalijoje 3 mln., tačiau nustatytų atvejų skaičius panašus, atitinkamai 108,969 ir 109,541 tūkst. 15min prof. N.Fatkulina pabrėžė, kad smarkiai klysta COVID-19 lyginantys su įprastu gripu. Pasak jos, šis virusas tikrai kitoks, pavojingesnis, todėl verčiau saugotis ir nesusirgti.

Paklausta, ar Lietuvoje, jeigu būtų nuspręsta kaukių atsisakyti, susirgimų skaičius žymiai išaugtų, pašnekovė paaiškino, kad padaugėtų ne tik užsikrėtusiųjų, bet ir mirčių skaičius: „Sirgtume ne tik dažniau, bet ir sunkiau.“

Kam kaukės nėra privalomos:

  • Išimtys dėl kaukių dėvėjimo taikomos negalią turintiems žmonėms, kai jie dėl savo negalios tiesiog negali nešioti burną ir nosį dengiančių veido apsaugos priemonių.
  • Turintys kvėpavimo, psichikos, autizmo spektro sutrikimų ir kt. gali būti be kaukių, jei dėl sveikatos būklės jų negali dėvėti.
  • Tačiau svarbu suprasti, kad būtina dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones, jei žmogaus turima negalia, pavyzdžiui, judėjimo, tai daryti leidžia.
  • Žmonėms, turintiems klausos negalią, rekomenduojama dėvėti veido apsaugos skydelius, nes gestų kalba neatsiejama nuo mimikos ir žmonės dažnai skaito iš lūpų. Veido skydeliai rekomenduojami ir kvėpavimo sutrikimų turintiems žmonėms.
  • Prievolės gimdymo metu gimdyvėms dėvėti apsaugines veido kaukes ministerija nėra nustačiusi, tačiau esant tam tikroms aplinkybėms tokį sprendimą gali priimti gydymo įstaiga.

Daugkartinę kaukę galima užšaldyti — žus visi virusai

Prof. N.Fatkulinos teigimu, rinktis apsauginę veido kaukę reikėtų atsižvelgiant į tai, ką ruošiatės veikti. Jeigu ilgai būsite tarp žmonių, patarė, geriau naudokite respiratorių, o jeigu tai trumpalaikis nešiojimas — geriausia rinktis paprastą medicininę kaukę, bet neužmirškite, kad dėvėti antrą kartą jos negalima. Anot pašnekovės, tikrai tinka ir pačių, bet tik pagal keliamus reikalavimus pasigamintos apsauginės veido kaukės.

Skepticizmas baigiasi tą akimirką, kai žmogus pats išgirsta diagnozę — koronavirusas.

Patariama turėti kelias daugkartines veido kaukes, nes po kiekvieno dėvėjimo jas būtina kruopščiai išplauti. Beje, šią apsaugos priemonę, paaiškino, įdėjus į plastikinį maišelį galima tiesiog užšaldyti — taip virusai irgi žus.

Augant koronavirusu užsikrėtusiųjų skaičiams, nenutyla sąmokslo teorijų mėgėjų balsai. Ko reikia, kad visuomenė suvoktų pandemijos grėsmę? Dažniausiai, pastebėjo Prof. N.Fatkulina, skepticizmas baigiasi tą akimirką, kai žmogus pats išgirsta diagnozę — koronavirusas. Protestuojančių kalbos jos nestebina, nes dalis žmonių prieštarauja viskam ir visada — jiems tai tėra dar viena proga pasisakyti prieš — nesvarbu, ar tai kaukės, vyriausybės sprendimai, PSO rekomendacijos ar dar kas nors.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius