Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ypatingas atvejis: skirtingus organus padovanojęs donoras 4 žmones užkrėtė krūties vėžiu

Gerai žinoma, kad retais atvejais organų transplantacijos metu donoro infekcinės ligos gali persiduoti organų gavėjui – recipientui. Tačiau dar rečiau transplantacija gali perduoti vėžį, rašoma livescience.com.
Kraujo donorystė
Donorystė / 123RF.com nuotr.

Tai išties ypatingas atvejis: 4 europiečiams išsivystė krūties vėžys po to, kai gavo organus iš to paties donoro. 3 iš jų mirė nuo vėžio, savo ataskaitoje, publikuotoje liepos mėnesio „American Journal of Transplantation“ žurnale, rašė autoriai.

Neaptiktas vėžys

Pasak Olandijos ir Vokietijos mokslininkų pranešimo, 53 metų organų donorė mirė 2007-aisiais nuo insulto. Ji neturėjo jokių ligų ar sveikatos būklių, kurios užkirstų kelią organų donorystei, bei daugybė atliktų tyrimų nerodė vėžio požymių. Gydytojai transplantavo jos inkstus (gavo du asmenys), plaučius, kepenis ir širdį (širdį gavęs pacientas mirė netrukus po operacijos dėl nesusijusių priežasčių).

Tačiau praėjus 16 mėnesių, moteris, gavusi plaučius, susirgo, ir buvo išaiškinta, kad jos krūtinės limfmazgiuose yra vėžys. Vėžinių ląstelių analizė parodė, kad tai krūties vėžio ląstelės, o vėžio ląstelių DNR parodė, kad jos priklauso organų donorei. Vėžys išplito, ir moteris mirė maždaug po metų nuo diagnozės, rašoma pranešime.

Tuo metu likę trys recipientai buvo informuoti. Gydytojai jiems pranešė, kad plaučių gavėja mirė nuo krūties vėžio, susijusio su jos transplantacija. Šiems pacientams buvo atlikti tyrimai dėl vėžio, kurių rezultatai pradžioje buvo neigiami.

Tačiau 2011-aisiais kepenų gavėjos kepenyse buvo rasta krūties vėžio ląstelių. Pacientė nenorėjo dar vienos kepenų transplantavimo operacijos, kadangi bijojo komplikacijų. Pradžioje gydymas radiacija buvo veiksmingas, tačiau vėliau vėžys grįžo, ir pacientė mirė 2014-aisiais.

„Fotolia“ nuotr./Kepenys
„Fotolia“ nuotr./Kepenys

2013-aisiais kairiojo inksto gavėjai taip pat buvo nustatytas krūties vėžys – praėjus 6 metams po transplantacijos – ir po 2 mėnesių nuo diagnozės ji mirė.

32-ejų metų vyro, 2011-aisiais gavusio dešinįjį inkstą, inkste taip pat buvo rasta krūties vėžio ląstelių. Tačiau gydytojai sugebėjo pašalinti inkstą, o pacientas nustojo vartoti imuninę sistemą slopinančius vaistus. Jis taip pat ištvėrė chemoterapiją. Gydymas buvo sėkmingas, ir vėžys iki šiol negrįžo.

Rizika maža

Vėžio perdavimas transplantacijos metu yra „labai, labai nedažnas reiškinys“, sakė dr. Lewisas Tepermanas, Northwell Health New Hayde Park (Niujorkas) organų transplantacijos skyriaus direktorius, kuris su šiuo atveju visiškai nesusijęs. Iš tiesų, tokio įvykio tikimybė yra tarp 1 iš 10 000.

„Organų pasiūla yra beprotiškai saugi“, – L. Tempermanas sakė „Live Science“. Taip yra dėl to, kad organų donorus nuodugniai ištiria, įskaitant jų šeimos ligų, tokių kaip vėžys, istoriją, bei atliekama daugybė tyrimų. Šiuo atveju 53 metų organų donorei buvo atlikta medicininė apžiūra bei širdies ir pilvo ultragarsas, krūtinės rentgenas bei kvėpavimo takų patikrinimas.

Tačiau net ir atlikus visas reikiamas procedūras, „neįmanoma ištirti visko“, ir yra labai maža tikimybė, kad donoras turės nenustatytą ligą, kuri transplantacijos metu būtų perduota organų gavėjui, sakė L.Tepermanas.

Šiuo atveju, pacientei buvo nenustatytas krūties vėžys. Greičiausiai pacientė turėjo „mikro metastazes“, arba vėžinių ląstelių grupes, kurios išplito nuo pradinio vėžio taško, tačiau buvo per mažos, kad jas pastebėtų tyrimų metu, rašoma pranešime.

Tokios vėžio ląstelės lengviau auga recipientų organizme, kadangi jie vartoja imuninę sistemą slopinančius vaistus. Šie vaistai reikalingi, kad recipientų kūnai neatmestų naujo organo, tačiau tokiu atveju neatmetamos ir su organu atkeliavusios vėžio ląstelės, sakė L.Tepermanas.

Galbūt kompiuterinė tomografija būtų parodžiusi donorės vėžį, tačiau pranešimo autoriai pažymėjo, kad nepraktiška visiems donorams atlikti tomografijas, pranešė „The Independent“. Dažnos tokios patikros galėtų sukelti nemažai klaidingų teigiamų tyrimų rezultatų bei sveikų donorų atmetimų, o tai sukeltų „ir taip nedidelį donorų skaičių“, pranešime rašė autoriai.

„Turėtumėte tiek rūpesčių, kad niekada negautumėte organų“, – sakė L.Tepermanas.

Pranešimo išvadose rašoma, kad žemas vėžio perdavimo lygis transplantacijų metu „leidžia daryti prielaidą, kad donorų tikrinimas yra efektyvus“. Jei vėžys iš donoro patenka pas pacientą, daktarai turėtų pašalinti transplantus iš visų kitų pacientų, kurie gavo organus iš to paties donoro, rašė mokslininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius