Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ženklai vyrams ir moterims: kas rodo galimas nevaisingumo bėdas, kai apie jas dar negalvojame?

Išgyvendamos ankstyvąjį santykių etapą, kai norisi mėgautis tik vienas kitu ir nieko neplanuoti, poros retai kalbasi klausimais, kurie vėliau tampa bene esminiais. Galbūt pasidomi, ar partneris apskritai turi planų sukuri šeimą, tačiau kada ir kas būtų, jei vienas iš poros negalėtų susilaukti atžalų – retai kada pasikalba.
Nevaisingumas
Nevaisingumas / Shutterstock.com

O vis dėlto, ši tema ne tik paliečia vis daugiau šeimų, bet ir tampa didelių psichologinių išgyvenimų, o kartais ir skyrybų priežastimi. Neretai žmonės klausia, kodėl man, ar negalėjau to pastebėti anksčiau? Medikai tikina, kad yra tam tikrų ženklų, kurie signalizuoja galimą nevaisingumą, ir juos galima pastebėti dar iki diagnozės.

Nevaisingumas vis dažnesnė sveikatos problema, kuri pasireiškia tiek vyrams, tiek moterims. „Medical News today“ rašo, kad maždaug trečdalis pasaulio moterų ir trečdalis vyrų susiduria su bėdomis norėdami susilaukti vaikų.

Ženklai, kurie signalizuoja apie galimas nevaisingumo ar kitas sveikatos problemas, vyrams ir moterims skiriasi, todėl apie juos verta kalbėti atskirai.

Signalai moterims

Skausmas sekso metu

Skausmas lytinių santykių metu gali liudyti vieną iš pagrindinių sveikatos problemų, galinčių turėti įtakos moters vaisingumui. Tokių sveikatos problemų pavyzdžiai – infekcijos, endometriozė, fibroidai ar kt., todėl apie šiuos nemalonius simptomus reikėtų būtinai pasikalbėti su gydytoju ginekologu.

Sunkios, ilgos ir skausmingos mėnesinės

Daugelis moterų mėnesinių sukeliamą diskomfortą jaučia kelias pirmąsias dienas, tačiau yra tokių, kurios itin sunkiai išgyena visą menstruacijų periodą – jos būna ir skausmingos, ir labai gausios, o kartu lydi ir spazminiai skausmai.

Moterys, patiriančios labai gausias ir skausmingas mėnesines, gali turėti endometriozės riziką. Endometriozė – tai lėtinė vaisingo amžiaus moterų liga, kurios metu į gimdos gleivinę panašus audinys atsiranda bei išveša už gimdos ribų. Tai yra vienas iš dažnų nevaisingumo veiksnių, todėl ir šiuo atveju nereikėtų delsti pasikonsultuoti su specialistais.

Kiti endometriozės simptomai:

  • lėtinis dubens skausmas (ne tik menstruacijų metu);
  • skausmas lytinių santykių metu;
  • nugaros skausmas;
  • nuovargis;
  • pykinimas;
  • nereguliarios mėnesinės ir tepimas;
  • žarnyno sutrikimai arba skausmas tuštinantis.
  • Shutterstock.com /Nevaisingumas
    Shutterstock.com /Nevaisingumas

    Tamsus arba šviesus menstruacijų kraujas

Jei menstruacijų kraujas dažnai būna neįprastai šviesus, tai irgi turėtų kelti susirūpinimą. Mėnesinių kraujas menstruacijų pradžioje paprastai būna ryškiai raudonas, o per kitas dienas gali patamsėti.

Tiesa, jis neturi būti per tamsus. Labai tamsus, senas kraujas mėnesinių pradžioje taip pat gali būti endometriozės požymis. Jei moteris jaučia kitus anksčiau minėtus simptomus, derėtų pasikalbėti su gydytoju.

Nereguliarus menstruacijų ciklas

Menstruacijų ciklo trukmė gali skirtis ir individualiai, ir laikui bėgant, vis dėl to dažniausiai konkrečios moters ciklas turi nusistovėjusius ypatumus.

Chaotiškas ciklas, įskaitant mėnesinių nebuvimą, gali signalizuoti apie galimas sveikatos problemas, turinčias įtakos ir nevaisingumui. Nes tai reiškia, kad moters ne tik menstruacijų ciklas, bet ir ovuliacija yra nereguliari.

Nereguliari ovuliacija gali būti dėl daugelio priežasčių, įskaitant policistinių kiaušidžių sindromą (PCOS), nutukimą, per mažą svorį ir skydliaukės problemas.

Hormonų pokyčiai

Nevaisingumo bėdas gali sukelti ir netipiniai hormonų pokyčiai, kurių žmogus iš pažiūros taip lengvai nepastebi. Šį simptomą dažniausiai įžvelgia medikai, pasitelkė tyrimus, tačiau keli ženklai, galintys signalizuoti, kad esti hormoninių problemų, yra.

Hormonų kiekio svyravimus gali sukelti:

  • nepaaiškinamas svorio padidėjimas;
  • dideli spuogai;
  • šaltos kojos ir rankos;
  • sumažėjęs lytinį potraukis arba lytinio potraukio praradimas;
  • išskyros iš spenelių;
  • moterų veido plaukuotumas;
  • plonėjantys plaukai viršugalvyje.

Nutukimas

2018 m. atliktame tyrime nustatyta, kad nutukimas gali neigiamai paveikti reprodukcinę sveikatą. Antsvorio turinčios moterys turi mažesnę tikimybę pastoti ir joms kyla didesnė rizika turėti problemų nėštumo laikotarpiu.

Tam tikros medicininės būklės

Nevaisingumui įtakos turi ir tam tikros medicininės diagnozės. Pavyzdžiui, kiaušintakių ar kiaušidžių pažeidimai, priešlaikinė menopauzė, policistinių kiaušidžių sindromas, endometriozė ir vėžys bei jo gydymas.

Pagrindinis nevaisingumo požymis yra tai, kad po ilgo bandymų laiko nepavyksta pastoti.

Gydytojas gali diagnozuoti nevaisingumą, jei moteris nepastojo po 1 metų bandymų. Jei moteris yra vyresnė nei 35 metų, ji gali būti nevaisinga, jei nepastojo po 6 mėnesių bandymų.

Signalai vyrams

Įvairūs hormonų pusiausvyros sutrikimai gali būti labai reikšmingi vyro vaisingumui. Testosteronas yra pagrindinis vyrų vaisingumo hormonas, todėl šį hormoną gaminančių sėklidžių problemos gali būti labai reikšmingos.

Du hormonai duoda signalą sėklidėms gaminti spermą ir testosteroną: liuteinizuojantis hormonas ir folikulus stimuliuojantis hormonas. Šiuos hormonus gamina hipofizė, todėl bet kokios šios liaukos problemos taip pat gali turėti įtakos nevaisingumui.

Shutterstock.com /Nevaisingumas
Shutterstock.com /Nevaisingumas

Erekcijos sutrikimai

Dėl hormoninių pokyčių, psichologinių veiksnių ar fizinių problemų gali būti sunku pasiekti ar išlaikyti erekciją. Jei tai tampa nuolatiniu reiškiniu, jis gali būti kliūtis lytiniams santykiams, taip pat tai gali būti ženklas apie svarbias lytinės sveikatos problemos.

Problemos su ejakuliacija arba ejakuliatu

Sunkumai ejakuliuojant arba pastebėti ejakuliato pokyčiai, pavyzdžiui, sumažėjęs jo kiekis, taip pat yra simptomas, į kurį vyrams nederėtų numoti ranka.

Pokyčiai sėklidėse

Sveikos sėklidės yra svarbus vyrų vaisingumo aspektas. Mažos ar kietos sėklidės, kurios juntamai „įsitempusios“, taip pat gali perspėti apie nepageidaujamus hormonų sutrikimus.

Patinusios, skausmingos ar jautrios sėklidės neretai liudija apie galimas infekcijos, o jos taip pat turi reikšmės spermos kokybei ir vyrų vaisingumui.

Nutukimas

Statistiniai duomenys ir įvairūs tyrimai rodo, kad vyrų, kaip ir moterų, vaisingumui įtakos turi antsvoris. Dėl nutukimo gali atsirasti kitų ligų, kurios neigiamai paveikia vyro vaisingumą, pavyzdžiui, spermos kokybę ir lytinę funkciją.

Kiti nevaisingumo rizikos veiksniai

Nevaisingumą tiek vyrams, tiek moterims gali nulemti ir kiti rizikos veiksniai. Tokie kaip amžius, tabako ar marihuanos rūkymas, alkoholio vartojimas, lytiniu keliu plintančios infekcijos, stresas ir netinkama mityba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius