Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Žymūs žmonės primena: švęsti linksmai be svaigalų vaikystėje mokėjome – kodėl užmiršome?

Didžiąsias metų šventes sutikti blaiviai – misija įmanoma, sako žinomi šalies žmonės. Jie ragina pažiūrėti į vaikus, kurie moka iš širdies džiaugtis ir linksmintis be jokių svaigalų. Vadinasi, mokėjome ir mes, tik pamiršome?
Alkoholio atsisakę pramogų pasaulio žmonės
E.Lubys, K.Ivanova, V.Bareikis ir I.Zasimauskaitė. / „Vida Press“, asmeninio archyvo ir 15min nuotr.

Dainininkas ir dainų kūrėjas Edgaras Lubys alkoholio atsisakė prieš 11 metų. Kas pasikeitė? „Pasaulį matau tokį, koks jis yra, ir nebijau iššūkių“, – paaiškina.

Jo įsitikinu, nevartojant alkoholio daug paprasčiau susidoroti su stresinėmis situacijomis, lengviau įveiki kasdienybėje tvyrančią įtampą.

„Gyvenimas tampa stabilus ir konkretus, o ne linksmieji kalneliai. Kai įsivyrauja vidinė ramybė ir stiprybė, tada tikrai padaugėja ir to tikrojo vidinio džiaugsmo, kurį patirdavome būdami vaikai. Užtekdavo rogėmis leistis nuo kalno – kiek daug džiaugsmo būdavo! Kodėl jo dabar nėra? Kai atsisakai išorinių dirgiklių, tas džiaugsmas grįžta“, – asmenine patirtimi dalijosi E.Lubys.

Giedrius Abromavičiaus nuotr./Edgaras Lubys
Giedrius Abromavičiaus nuotr./Edgaras Lubys

E.Lubio manymu, kiekvienas žmogus turi baimių, kurias stengiasi užmaskuoti ir uždangstyti. Šventės tampa proga visiškai atsipalaiduoti ir užmiršti, nes esame tarp artimųjų, su kuriais galime būti savimi.

„Per šventes palinkėčiau kuo daugiau laiko praleisti su vaikais, skirti jiems dėmesio, nusileisti į jų lygį: dūkti, žaisti kieme, jei bus sniego, lipdyti sniego senį ar pačiuožinėti ant ledo. Kalėdos – šeimos šventė ir joje yra tikrai daug sakralumo. Žodis šventė – nuo žodžio šventas. Linkiu, kad kuo daugiau šventumo būtų jūsų aplinkoje“, – kalbėjo dainininkas.

Jis priminė, kad širdį džiaugsmu gali užpildyti paprastas nuoširdus pokalbis. „Ar tikrai būtina ta taurė, kad pokalbis būtų gilus? Man asmeniškai – ne. Stengiuosi nebūti fanatiku ir nesmerkti tų, kuriems tos taurės reikia – kiekvienas yra savo kely. Tiesiog aš pasirinkau tokią alternatyvą ir esu ja patenkintas“, – šypteli pašnekovas.

Jis pažymėjo, kad šiais laikais net prekybos centrai prisitaikė prie besikeičiančių klientų poreikių: „Atsirado nealkoholinių gėrimų skyriai, kur gali gauti visko nuo alaus iki kalėdinio vyno.“

Brangina laiką kartu

Penkerius metus visai alkoholio nevartojusi dainininkė, grupės „Kristal“ lydetė Kristina Ivanova prisipažįsta šiuo metu nesanti visiška abstinentė.

Asmeninio albumo nuotr. /Kristina Ivanova
Asmeninio albumo nuotr. /Kristina Ivanova

„Tačiau ta pertrauka manyje išugdė beprotišką saiko jausmą, todėl visą vakarą galiu praleisti su viena šampano taure“, – sakė K.Ivanova, tačiau pabrėžė, kad nei ant Kūčių, nei ant Kalėdų stalo jos šeimoje nebūna jokio alkoholio.

Nei ant Kūčių, nei ant Kalėdų stalo jos šeimoje nebūna jokio alkoholio.

„Mes tiesiog labai branginame laiką kartu. Turime, ką veikti, apie ką kalbėti ir be alkoholio. Tiesiog nėra tradicijos jo vartoti“, – užtikrino dainininkė ir išvardijo atlernatyvas: kompotas, kisielius, kava ir arbata.

K.Ivanova džiaugiasi, kad jos aplinkoje iš esmės tapo madinga nevartoti alkoholinių gėrimų.

„Tas poreikis kažkur išgaravo, matyt, dėl to, kad yra daugybė kitų būdų linksmintis. Lietuviškas Kalėdas sutiksime su mano antros pusės artimaisiais. Tikrai pasiimsime stalo žaidimų, kad smagiai praleistume laiką, dar artimiau susipažintume, pabendrautume, pabūtume. Tikrai nemanau, kad Kalėdos – tinkamas metas nusitašyti, juolab, kad drauge švenčia vaikai. Alkoholis ir vaikai man iš esmės nesuderinama“ – samprotavo K.Ivanova.

Šventė su liūdna pabaiga

Aktorius, režisierius, dainininkas Vidas Bareikis šventes su alkoholiu vadina pragaru. „Artimoje aplinkoje turėjau etapų, kur mačiau žmonių, turinčių problemų dėl alkoholio. Ten, kur alkoholis, šventės išvirsta į istoriją su liūdna pabaiga“, – apgailestavo V.Bareikis.

Jis nėra abstinentas – premjerų, svarbių koncertų proga pakelia taurę vyno: „Bet yra žmonių, kurie nejaučia ribų, norėdami atsipalaiduoti jas peržengia. Mano gyvenime labai daug ką pakeitė sūnaus gimimas. Prie jo niekada nebuvau išgėręs, man tai yra tabu. Atsakymas kodėl, užkoduotas pačiame pavadinime – svaigalai, o kai žmogus apsvaigęs, jis negali savęs kontroliuoti.“

Ievos Juros nuotr./Vidas Bareikis
Ievos Juros nuotr./Vidas Bareikis

V.Bareikis pasakojo asmeniškai pažįstantis žmonių, kurie išgėrę tampa labai agresyvūs, o tai veda į konfliktus, muštynes.

„Pasibaisėtina, jei tame dalyvauja vaikai. Net ir suaugusiajam dalyvauti šventėje, kur yra apsvaigęs ir savęs nevaldantis žmogus, yra nemalonu“, – konstatavo V.Bareikis.

Ten, kur alkoholis, šventės išvirsta į istoriją su liūdna pabaiga.

Širdies kertėje – „siaubo kambarėlis“

Psichologai atkreipia dėmesį, kad dalis vaikų, kurių tėvai vartoja alkoholį, su baime laukia kiekvienos didelės šventės pabaigos.

Žmonės, pasakojantys apie vaikystėje patirtus savo tėvų nesutarimus, dažnai pamini aršius konfliktus, kurie kildavo tada, kai tėvai būdavo neblaivūs.

Jei taip atsitinka, tėvai nustoja būti vaiko saugumo garantu, priešingai – jie tampa bauginančiomis būtybėmis: grėsmingomis, nesuprantamomis, nenuspėjamomis vaikui.

Tokios situacijos ištinka ne tik priklausomybės problemų turinčiose šeimose, bet ir tarp žmonių, kurie savo alkoholio vartojimą vadina atsakingu ir saikingu.

Asmeninio albumo nuotr./Daiva Žukauskienė
Asmeninio albumo nuotr./Daiva Žukauskienė

Šventėje, kur gausiai vartojama alkoholio, maži vaikai jaučiasi emociškai izoliuoti ir apleisti suaugusiųjų.

„Nesaugumas ir gėda – du lydintys jausmai, kuriuos tenka išgyventi tokiems suaugusiems vaikams. Jie turi savo „siaubo kambarėlį“, kuriame gyvena uždaryta nemaloni istorija“, – taip situaciją yra apibendrinusi psichoterapeutė Daiva Žukauskienė.

Ragina mesti sau iššūkį

„Klausimas, ar įmanoma šventes švęsti blaiviai, man skamba keistai: o kaip galima kitaip?!“ - juokėsi dainininkė Ieva Zasimauskaitė.

Justinos Rau photography nuotr./Ieva Zasimauskaitė
Justinos Rau photography nuotr./Ieva Zasimauskaitė

Kalėdos jai – didžiausia vertybė, gražiausia metų šventė: „Man norisi viską atsiminti. Norisi kiekvieną minutę išnaudoti.“

Ieva žino, kad didelė dalis jaunimo, taip pat ir jos draugai, antrą Kalėdų dieną varo tūsintis.

Kitą dieną atsikeli pavargęs, irzlus, skaudančia galva ir nieko nenori daryti.

„Tačiau man atrodo, kad šios dienos skirtos poilsiui, kurį žmonės painioja su alkoholio vartojimu, nes nemoka atsipalaiduoti kitaip. Bet juk alkoholis duoda tik trumpalaikį efektą, o iš tikrųjų atima iš tavęs kitą dieną, kai atsikeli pavargęs, irzlus, skaudančia galva ir nieko nenori daryti. Vieną dieną užsikrauni energijos, bet kitą jau nebeturi jėgų. Pirmą dieną labai linksma, bet o kam tą laimę švaistyti? Man patinka laimę padvigubinti, o ne sumažinti“, - kalbėjo I.Zasimauskaitė.

Ji ragina per šias šventes mesti sau iššūkį ir švęsti blaiviai – visą dėmesį skirti šeimai ir draugams: „Švęsti blaiviai yra belenkaip geras jausmas – tikrai tikrai tikrai!“

Ji pastebėjo, kad žmonės, vartojantys alkoholį, kol neapsvaigsta, kalba apie kitus, o ne save: „Aptarinėjame kitų gyvenimus, kas su kuo skyrėsi, su kuo taikėsi. Tačiau fainiausias dalykas kalbėtis apie mus pačius, kaip sekasi mums. Tada atsiranda ramybė ir saugumo jausmas.“

„Rinkis gyvenimą“ – 15min turinio projektas, dalinai finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius