-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 30

A.Mockevičius: Ekonomika – visa apimantis gėris?

Lietuvos politinėje erdvėje nuolat girdime, kad reikia remtis vien ekonominiais argumentais ir, kad ekonomikos augimas yra panacėja, išgelbėsianti nuo visų bėdų. Šis požiūris...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Lietuvos politinėje erdvėje nuolat girdime, kad reikia remtis vien ekonominiais argumentais ir, kad ekonomikos augimas yra panacėja, išgelbėsianti nuo visų bėdų. Šis požiūris taip įsivyravęs Lietuvos Respublikos valdžioje, kad netgi sveikatos klausimai perduodami svarstyti ekonomikos komitetui. O kas gi yra ekonomika? Kas yra tas mistinis ekonomikos augimas? Kodėl žmonės nejaučia gyvenimo pagerėjimo, nors nominalus BVP (bendras vidaus produktas) nuo 1993 metų padidėjo daugiau nei 15 kartų. Nesakau, kad reikia atmesti ekonomikos argumentus, bet būtina sąmoningai suvokti sprendimų pasekmes.

Sudaužyk automobilį - padidinsi BVP

Iš tiesų net nesusimąstome, bet tokie paprasti dalykai kaip automobilio sudaužymas kelia BVP, nes tuomet turi pasinaudoti remonto paslaugomis, važiuoti į dirbtuves (taip degini degalus), pirkti detales - visa tai juk didina ekonomikos augimą. Kartais nesusimąstome, kad patys pradėdami gaminti maistą, auginti daržoves, sportuoti namuose, o ne sporto klube, mes, kad ir kaip būtų keista, mažiname ekonomikos augimą, nes to produkto, kurį mes sukuriame, niekas neapskaito. Taip Valstybės biudžetas nukenčia, nes tokiu atveju nėra sumokami joki mokesčiai.
 

Ekonomikai gerai, kai žmonės serga

Kaip ir anksčiau pateikto pavyzdžio atveju, taip ir su ligomis, sergi ir gydaisi privačiai (nes pas mus įsivaizduojama, kad viešasis sektorius nekuria pridėtinės vertės) vadinasi - didini BVP. Taigi nuo ko viskas prasideda? O prasideda nuo alkoholio, tabako ir maisto priedų kontrolės politikos, juk norint pasiekti ekonomikos kilimą reikia, kad žmonės kuo daugiau vartotų, tada reikia priimti įstatymus, kurie ekonomiškai naudingi (juk apie sveikatą pagalvosime vėliau). Taigi politikai, remdamiesi trumparegiška ekonomine logika, priima įstatymų pataisas, kuriomis atšaukia turėjusį įsigalioti alkoholio reklamos draudimą, sumažina akcizą, leidžia dėti visokius maisto priedus (nes juk įdėjus į produktą maisto priedą iš beverčio jis tampa vertingu) ir tuomet išauga alkoholio, tabako ir nesveiko maisto vartojimas, taip sukurdamas didelę pridėtinę vertę. Viskas lyg ir būtų gerai, jei šie produktai nekenktų sveikatai, tačiau realybė kitokia - kai žmogus suserga, jis kreipiasi pas gydytoją, kuris išrašo vaistų „pagal sąžinę“ (juk šiemet buvo farmacininkų nupirktoje kelionėje), o tada pamatome, kad pirkdamas vaistus žmogus dar labiau padidina ekonomikos augimą. Galima sakyti, kad šūkis "Sergi - ekonomiką keli" teisingas (žinoma, iki to lygio, kai dar gali paeiti). Toks požiūris vyrauja jau labai ilgą laiką, todėl, kai išgirstame apie ekonominę naudą, reiktų labai susimąstyti.
 

Kitoks požiūris į ekonomiką

Mano nuomone, ekonomika parodo, ar šalis vystosi, ar trypčioja vietoje. Reikėtų atsižvelgti į įvairių sričių specifiką ir sveikatos klausimus palikti sveikatos specialistams. Jei ekonomikos augimo pradedame siekti ant kortos statydami žmonių sveikatą, tai jau - iškrypimas. Žinoma, tai lengviausias kelias didinti bendrą vidaus produktą, tačiau toks didinimas padaro daug žalos valstybei. Skaudžiausios pasekmės - neblaivūs žmonės žuvę nelaiminguose atsitikimuose keliuose, gaisruose, nelaimėse darbe.

Kaip rodo  Lietuvos gyventojų prarastų potencialių gyvenimo metų tyrimas, tik dėl alkoholio vartojimo sukeltų priešlaikinių mirčių Lietuva per 2003-2009  metus prarado 211 tūkst. gyvenimo metus. Lietuvoje 2011 metais vien nuo alkoholizmo gydėsi 51,9 tūkst. asmenų. Tokios išlaidos milžiniškos. Kartais ekonomikos augimo siekiama dar įdomesniu būdu, pasiimant paskolas ir tiesiog išleidžiant vidaus rinkoj, kas iš karto atsispindi BVP padidėjime. Šis augimas yra „orinis“, nes paskolas vis tiek tenka atiduoti. Dėl aukščiau išvardintų priežasčių, aš labai skeptiškai vertinu tuos, kurie ekonomikos augimą laiko pačia didžiausia vertybe.

Aš pasisakau už tai, kad geriau ekonomikos augimas būtų mažesnis, tačiau būtų išsaugotas sveikas ir blaivus protas. Pasisakau už tai, kad žmonės kurtų, generuotų naujas idėjas ir sąžiningai dirbtų padėdami kitiems žmonėms, o ne žiūrėtų tik pelno ir ekonomikos augimo naudojant tokį žemo lygio verslą, kaip alkoholio, tabako, produktų turinčių GMO ar pavojingų maisto priedų pramonė, kurie vadovaujasi tokiomis nuostatomis: kaip nors prasisukti, kam nors pakenkti, ką nors nugirdyti, nes svarbiausia pelnas. Mano nuomone, sveiki žmonės sukurtų kokybiškesnį produktą, kuris didins ne tik bendrą vidaus produktą, bet ir gyvenimo kokybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius