-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 22

Balsavimas internetu. Ar tikrai mums to reikia?

Kaip ir kaskart, artėjant rinkimams atsiranda norinčių Lietuvoje įteisinti balsavimą internetu. Vienas iš naujienų portalų, net padarė tokios technologijos prototipą.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Kaip ir kaskart, artėjant rinkimams atsiranda norinčių Lietuvoje įteisinti balsavimą internetu. Vienas iš naujienų portalų, net padarė tokios technologijos prototipą. Visi norintys gali jį išbandyti, tuo pačiu pareikšti savo nuomonę apie šį balsavimo metodą. Dar nepaskelbus tyrimo rezultatų, įtariu, kad dauguma, pasinaudojusių šia sistema, pasisakys už tokios sistemos įvedimą. Nes naudojantis šiuo metodu galima tikrai labai paprastai „atlikti pareigą Tėvynei“. Bet kaip ir daugelis tokių apklausų, ši yra labai subjektyvi. Nes šios apklausos metu bus gauti duomenys tų piliečių, kurie naudojasi kompiuteriais kasdien, o kur nuomonė tų, kurie nesinaudoja kompiuteriais?

Vykstant diskusijoms atrodo, kad pagrindiniai klausimai yra sistemų patikimumas ir saugumas. Ar tikrai niekas negalės lemti rezultatų IT pagalba? Ar sistema nepadarys klaidų? Ir t.t. Manau, tikrieji klausimai turėtų būti visai kitokie.

Pirmiausia, ar balsavusių žmonių kiekybė garantuos, kad į Seimą pateks tos jėgos, kurioms rūpi Lietuvos ateitis? Įsivaizduokite, kad vienos iš politinių jėgų atstovas atvažiuoja su nešiojamu kompiuteriu ir belaidžiu internetu prie Kariotiškių sąvartyno (ar į panašias vietas) ir kiekvienam, tokių vietovių gyventojui, už „tinkamai“ atiduotą balsą, atsilygina buteliu alaus ar degtinės, o gal ir mėsos kilogramu. O kitas, tos pačios jėgos atstovas, su tokiom pat priemonėm, nuvyksta į Londoną ir siūlo, už „tinkamai“ atiduotus balsus, apmokėti kelionę į Lietuvą, aplankyti ten likusios šeimos.

O dar ir referendumui dėl atominės elektrinės...

Asmeniškai aš norėčiau, kad rinkimuose dalyvautų savo ir savo šalies ateitimi suinteresuoti žmonės. Tie, kurie žino, kuo liberalus požiūris politikoje skiriasi nuo konservatyvaus. Kurie žino kas yra Konstitucija, koks yra mūsų šalies herbas ir himnas. Kurie yra susipažinę su partijų programomis ir t.t. Atrodo, elementarūs dalykai, bet 70% to nežino ir tuo nesidomi. Manau, kad tegul geriau balsuoja tik 10% Lietuvos gyventojų, bet tie, kurie žino, ką daro ir kuriems ne nusispjauti ant savęs ir ant savo šalies.

Gal vietoj diskusijų apie balsavimą internetu tiesiog žmonėms reikėtų priminti, kad balsavimas yra žmonių pareiga ir galimybė dalyvauti valstybės valdyme; kad vieną kartą per ketverius metus, kiekvienas (kam tai rūpi) turėtų surasti laiko nueiti prie balsavimo dėžių ir atiduoti savo balsą, apsvarstęs ir pasvėręs savo nuomonę? Gal mums vertėtų ugdyti susidomėjimą politika, valstybės valdymu, dalyvavimu visuomeninėse organizacijose ir judėjimuose, o ne skatinti žmones bukti prie televizoriaus ar kompiuterių ekranų stebint šokių projektus ir skaitant priešiškų jėgų propagandą naujienų portaluose?

Man atsakymai į šiuos klausimus labai aiškūs. O jums?

Artūras Milkintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius