-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 01 28

Biblioteka. Dale Carnegie: „Kaip atsikratyti nerimo ir pradėti gyventi“

Nerimas – neatsiejamas mūsų kasdienybės palydovas. O ir nerimaujame dažniausiai dėl to, ko negalime pakeisti. Mūsų smegenų grotuvuose vis sukasi tai praeities prisiminimų plokš...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Nerimas – neatsiejamas mūsų kasdienybės palydovas. O ir nerimaujame dažniausiai dėl to, ko negalime pakeisti. Mūsų smegenų grotuvuose vis sukasi tai praeities prisiminimų plokštelės, tai dabarties akimirkų virtinė, o galiausiai – numanomų, tačiau nebūtinai įvyksiančių dalykų baimės simfonijos diskai. Kaip nutildyti šią muziką ir mėgautis ramybės tyla?

Vieno iš sėkmės psichologijos pradininkų Dale'o Carnegie knyga „Kaip atsikratyti nerimo ir pradėti gyventi“ savaime nenuims rūpesčių bei išgyvenimų naštos. Vis dėlto, vaizdingų pavyzdžių joje tiek daug, kad dažnai pagausite save klausiant, ar rašoma buvo ne apie jus.

Kad nerimas ilgą laiką lydėjo ir patį knygos autorių geriausiai iliustruoja kai kurių šaltinių minimas faktas, jog D. Carnegie iš gyvenimo pasitraukė savo noru. O nerimauti būta dėl ko: vaikystė neturtingoje šeimoje, keli nesėkmingi bandymai užsidirbti duonos kąsniui pardavinėjant įvairias prekes, po to sekęs bedarbystės laikotarpis. Ir kai atrodė, jog gyvenimo šviesą netrukus užgoš keli vienas ant kito gulantys juodų tonų sluoksniai, D. Carnegie sugalvojo rengti viešojo kalbėjimo kursus suaugusiems Niujorke. Ilgainiui šie kursai tapo tokie populiarūs, jog jų autoriui garantavo tuo laiku didžiulį – 2.000 dolerių mėnesio atlygį. Didelė dalis tų kursų medžiagos puikiai pasitarnavo rašant bestseleriu iki šių dienų išlikusią knygą „Kaip įsigyti draugų ir daryti įtaką žmonėms“, apie kurią „Bibliotekos“ rubrikoje dar tikrai pakalbėsime.

Kadangi viešasis kalbėjimas be nerimo ir streso yra praktiškai neįsivaizduojamas,  tai paskatino D. Carnegie giliau pažvelgti į šios problemos esmę, o savo atradimus aprašyti  knygoje „Kaip atsikratyti nerimo ir pradėti gyventi“. Autorius rašo sau būdingu stiliumi, kiekvieną svarbesnę detalę iliustruodamas pavyzdžiu bei apibendrindamas, o tai padeda ne tik paprasčiau įsisavinti informaciją, tačiau ir paskatina veikti.

Anot žymaus saviugdos praktiko, pagrindiniai dalykai, kurie mus neramina bei trukdo gyventi yra tie, kurių įtakoti mes negalime. Be to, mes linkę sureikšminti esamų rūpesčių mastą, suabejoti savimi, mus supančia aplinka, mūsų veiksmų tikslingumu ar apskritai viso gyvenimo prasme. Knygoje naujomis spalvomis sutviska puikiai visiems žinoma tiesa, jog nieko nėra pastoviau už laikinumą, o dėl to sielvartauti nederėtų. Juk dažnai prisiminus, kokios didelės anksčiau atrodė tuometinės problemos, mus apima juokas ir suprantame, jog nebuvo viskas taip blogai, kaip atrodė. Įdomu, kaip pasikeistų gyvenimas, jei pavyktų iškart reaguoti be visur aplink išsitaškančio neigiamų emocijų kokteilio?

Praėjusią savaitę minėjau, jog pasidalinsiu patirtimi, kurią sukaupiau pusę metų taikydamas šioje knygoje minimus dėsnius. Kadangi esu labai emocingas, tai iki tol į įvykius reaguodavau karštai, nors blaiviu protu puikiai suprasdavau, jog toks būdas dažniausiai kenkia man pačiam. Pritaikęs šioje knygoje aprašytus principus, ne tik supratau, bet ir kiekvienu atveju stengiuosi iki minimumo sumažinti audringą savo reakciją į gyvenimo kelionėje pasitaikiusią, o gal tik minčių horizonte menką daigelį išleidusią kliūties piktžolę, nes visuomet įsijungia priminimas: juk nieko tokio neatsitiko, pasaulis nesugriuvo, žmonės nemirė, todėl žiūrėk, kaip gali šitą situaciją išspręsti.

Kaip pažadinti tokią ramybę savyje? Kaip atrasti save ir išmokti džiaugtis savimi tokiu, koks esi? Kaip pasitikti iššūkius ir duoti atkirtį? Kaip tinkamai priimti kritiką ir atsikratyti „ką žmonės pasakys“ fenomeno baimės? Kokia nuovargio reikšmė mūsų psichologinei būsenai? Kaip išsiveržti iš nuobodulio gniaužtų? Pagaliau, kokie pirmieji depresijos įveikimo žingsniai? Šie klausimai – tik dalis aktualių temų, kurios išsamiai bus išnagrinėtos šioje Dale Carnegie knygoje.

„Kaip atsikratyti nerimo ir pradėti gyventi“ – ne tik knygos pavadinimas, tačiau ir labai svarbus klausimas mums visiems. Asmeniškai galiu patvirtinti, jog jei šią knygą ne tik lydėsite akimis, tačiau joje įspaustos tiesos paliks žymę ir jūsų gyvenime, tai ilgainiui nerimas iškels baltą vėliavą bei duos pradžią vidinės ramybės bei užtikrintumo kupinam gyvenimui.

Įvertinimas: 7/10.

Kitą pirmadienį (13-02-04) pasikalbėsime verslo iliuzijas bei mitus. Kadangi verslas prasideda nuo žmogaus, klaidingas suvokimas apie tai, ko iš tikrųjų reikia verslui pradėti, o paskui – jį plėtoti, ilgam įkūnija entuziastingus žmones į visų galų meistrus, o ne į stabilumą bei plėtrą užtikrinančius varovus. Įtraukianti Michael Gerber knyga „Verslo mitas“ padės atskirti auksą nuo pelenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius