Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2013 05 28

„Druskomanija“: troškimas kurti ir ateities vizijos

Praėjus kiek daugiau nei savaitei nuo šiuolaikinės muzikos festivalio „Druskomanija“ koncertų, kompozitoriams, atlikėjams, organizatoriams, klausytojams šiek tiek atsipūtus ir...

Praėjus kiek daugiau nei savaitei nuo šiuolaikinės muzikos festivalio „Druskomanija“ koncertų, kompozitoriams, atlikėjams, organizatoriams, klausytojams šiek tiek atsipūtus ir pailsėjus, norisi pasidalinti tuo, kas festivalyje buvo gražiausia, įdomiausia, netikėčiausia.

„Druskomanija“ šiais metais kaip niekad išsiplėtė – visą savaitę šiuolaikinė muzika buvo okupavusi sostinę Vilnių, nors, kaip teigia festivalio vadovas Tomas Pūtys, daug kas kiek juokais, kiek rimtai bijojo, kad „Druskomanija“ netaptų „Vilniaus manija“. Iš tiesų festivalio plėtra – ne grėsmė, o siektina tendencija. „Manau, kitais metais sieksime dar didesnio koncertų skaičiaus tiek Vilniuje, tiek Druskininkuose, o gal net ir kituose miestuose“, – ateities vizija dalinosi T. Pūtys.

Šiais metais atgaivinta sena festivalio tradicija, kurį laiką buvusi primiršta. Organizacinės komandos iniciatyva į festivalio programą vėl įtraukta jaunųjų muzikologų konferencija, pasiūliusi diskutuoti tema „Nestandartiniai muzikos reiškiniai kitose meno šakose“. Nors į kvietimą prisijungti atsiliepė tik muzikantai, nors nei pranešimų, nei žiūrovų skaičius nebuvo ypač gausus, tačiau konferencijos, diskusijos turinys, požiūrių, tematikos įvairovė neleido abejoti, kad šis renginys – būtina festivalio tradicija.

Be publikos nebūtų koncertų, tad žiūrovų faktorius – vienas svarbiausių. „Gaila, kad ne visi koncertai sulaukė pilnos salės žiūrovų. Mano akimis festivalio programoje išsiskyrė keletas jų – noriu pasidžiaugti šiuolaikinės muzikos ansamblio „Sinestesis“ koncertais ir LMTA akordeonistų ansamblio pasirodymais, kurie, mano akimis, festivaliui suteikė ypatingo prieskonio ir uždėjo aukštos kokybės ženklą. Taip pat ypatingai džiaugiuosi šių metų „ELEKTROmanijos“ koncertu, kuriame dalyvavo saksofonistas Liudas Mockūnas ir kompozitorius, elektroninės muzikos kūrėjas, Jakob Riis. Manau, kad šis koncertas buvo tikrų tikriausia festivalio ašis, tad truputį gaila tų muzikos mylėtojų, kurie praleido šį nuostabų "reginį ausims". Sužavėjo ir Brass trio koncertai, sužibėję „visomis vario spalvomis”, pučiamųjų kvinteto pasirodymas, džiuginęs druskininkiečių ir miesto svečių ausis bei projektas “Muzika fontanams”, didelio dėmesio sulaukęs abi pasirodymo dienas “, - paklaustas apie publikos dėmesį koncertams samprotavo T. Pūtys. 
     

Gerų, įdomių, pasisekusių ar nepasisekusių dalykų daug, tačiau kas labiausiai stebina? „Nežinau ar galima sakyti, kad šis nustebimas sukeltas tik šio festivalio, pats tik šiemet prie jo prisidėjau, tačiau tikrai be galo džiugina tas jaunas užsidegimas žmonių, kurie nori dalyvauti, žmonių, kurie nori prisidėti. Ypatingai džiugu, kad šis jaunas festivalis (jaunas savo dvasia, žmonėmis ir muzika, menu, bet ne savo amžiumi – kitais metais švęsime 30-ties metų jubiliejų) yra „visų interesas" – tiek jauni kompozitoriai, tiek atlikėjai, jį turi ir nori išlaikyti bei puoselėti, taip saugodami šią jauno meno, jauno debiuto platformą. Visada atsiranda nesklandumų ir netikėtumų – šių metų festivalis taip pat be jų neapsiėjo, tačiau, manau, kad su ištekliais, kuriuos turėjome, festivalis „išspaudė“ jei ne maksimumą tai bent jau 80 procentų“, – džiaugėsi festivalio vadovas.
        

Telieka tikėtis, kad jaunatviškas troškulys kurti, kuris ir yra šiuolaikinės muzikos festivalio „Druskomanija“ varomoji jėga, kasmet tik didės, pritraukdamas vis daugiau jaunų, talentingų ir originalių kūrėjų, siekiančių vieno tikslo – puoselėti šiuolaikinį meną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius